Obavijesti

Sport

Komentari 10

Šokantno otkriće: Čak trećina osvajača medalja na dopingu?

Šokantno otkriće: Čak trećina osvajača medalja na dopingu?
1

Sunday Times i njemački ARD zajednički su došli do rezultata doping testova za više od 5000 atletičara. Kod trećine osvajača medalja može se posumnjati u doping

VIDEO

Kod trećine osvajača medalja na vrhunskim atletskim natjecanjima, među kojima su i Olimpijske igre te svjetska prvenstva, može se posumnjati da su bili pod dopingom. U najmanju ruku.

Objavili su to njemački ARD i britanski Sunday Times koji su se domogli nalaza 12.000 krvnih testova 5000 atletičara diljem svijeta. A podaci su šokantni. Krvni nalazi više od 800 atletičara mogu uputiti na 'veliku vjerojatnost u doping ili su u najmanju ruku abnormalni'.

Rezultati koji su čuvani u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) sa sjedištem u Monaku stigli su u ruke novinara ARD-a i Sunday Timesa, a šokantno je što se kod čak 55 osvajača zlatnih medalja može posumnjati u doping. Još je sramotnije što niti jednu od medalja sumnjivim sportašima nisu oduzeli.

Cijenjeni svjetski stručnjaci u borbi protiv dopinga Michael Ashenden i Robin Parisotto za Sunday Times su pregledali nalaze krvi sportaša koji su slavili na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u razdoblju od 2001. do 2012. te su izdvojili natjecatelje kojima je zbog sumnje da su koristili doping trebalo izreći zabrane nastupanja. I prema tim podacima najviše se sumnje pojavilo kod ruskih sportaša.

- Nikad nisam vidio ovoliko abnormalnih nalaza krvi. Velik broj dopingiranih sportaša prošao je bez kazne, a  šokira što su u IAAF-u sve to mirno gledali - rekao je za Sunday Times međunarodni stručnjak za anti-doping Robin Parisotto.

Britanski list navodi i kako je među onima kod kojih se sumnja u doping i 10 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Londonu. I umjesto da se posramljeno povuku, u IAAF-u su, kako tvrde britanski mediji, pokušali zataškati cijelu priču te su čak prijetili sudskom zabranom Sunday Timesu tvrdeći kako su 'nezakonito došli u posjed krvnih nalaza'.

U Svjetskoj anti-doping agenciji (WADA) rekli su kako je situacija alarmantna.

- Jako smo uznemireni zbog ovih optužbi ARD-a, ovo će biti novi udarac na svjetsku atletiku - rekao je predsjednik WADA-e Craig Reedie te dodao:

- Ništa nije dokazano i atletičare smatram nedužnima dok se ne dokaže suprotno. Pogrešno je što je to izašlo u javnost prije dokazivanja.

Legendarni Sergej Bubka, potpredsjednik IAAF-a, rekao je kako će provesti istragu te potpuno surađivati s WADA-om.

- Naravno da ćemo surađivati te nećemo dozvoliti nikakvu povredu pravila. Svi moraju biti svjesni da za varalice u atletici ili bilo kakvom sportu nema mjesta. Naš stav uvijek je nulta tolerancija na doping.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu