Obavijesti

Sport

Komentari 41

Southgate: Druge momčadi nemaju naš duh. Zato su ispale

Southgate: Druge momčadi nemaju naš duh. Zato su ispale

Svi su bili tako veliki dio onoga što radimo. Teško je održati grupu ove veličine uključenom, sretnom... Naravno da je kvaliteta naše igre važna, ali duh ovih dečkiju nas drži, rekao je engleski izbornik

Prošlo je više od 20 godina otkako je Engleska igrala svoje prvo i jedino polufinale Eura. Te 1996. upravo je Gareth Southgate promašio ključan penal protiv Njemačke, koja je kasnije postala prvak.

POGLEDAJTE VIDEO: Stadion Wembley

Pokretanje videa ...

Danas drugačija priča. Southgate je junak, a ne tragičar nakon što je ponovio najbolji uspjeh Engleske. U polufinalu ju čeka Danska i sada će, kao i prije dvadesetak godina, samu završnicu igrati na Wembleyju.

- Izveli smo fantastičnu predstavu, ne samo igrači koji su započeli, već i igrači koji su kasnije ušli u igru. Također, zapravo razmišljam o igračima koje sam izostavio iz ekipe, a koji nisu izašli na teren - rekao je engleski izbornik nakon razbijanja Ukrajine 4-0 u prvom izletu izvan Wembleyja na ovome Euru.

Englezi su Ukrajince pobijedili na Olimpijskom stadionu u Rimu odigravši sve prijašnje utakmice (grupnu fazu i osminu finala) na svojem nacionalnom stadionu. Sada se vraćaju na Wembley gdje će biti veliki favorit protiv Danaca.

Reprezentacija 'tri lava' nakon dugo vremena izgleda kompaktno, kao momčad koja ima glavu i rep. Dugi niz godina nisu opravdali renome svojeg imena, pogotovo iz vremena kada su u bijelom dresu igrale velike zvijezde poput Davida Beckhama, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Johna Terryja, Rija Ferdinanda, Waynea Rooneyja i ostalih.

Sada je priča drugačija. Uz velike zvijezde je nekoliko relativno nepoznatih igrača i Southgate je uspio postići homogenost kakvu je htio.

- Svi su bili tako veliki dio onoga što radimo. Teško je održati grupu ove veličine uključenom, sretnom, osjećajući se cijenjenom. A opet, ti su dečki bili fenomenalni načinom na koji su se žrtvovali za grupu. Zbog tog smo duha u polufinalu. Naravno da je kvaliteta naše igre važna, ali vidio sam da puno reprezentacija ispada jer nemaju duh ovih dečkiju - rekao je aludirajući prvenstveno na Francusku koja vrvi zvijezdama, a onda i na Portugal, Njemačku, u izjavi u kojoj se može pronaći i Hrvatska.