Obavijesti

Sport

Komentari 2

Spahija: Tomas, Vujčić i Ukić u mojih su najboljih startnih pet

Spahija: Tomas, Vujčić i Ukić u mojih su najboljih startnih pet
5

Tijekom 12-godišnje trenerske karijere Neven Spahija postao je sinonim za trofeje. Radio je u osam zemalja, a u čak šest postao je državni prvak

VIDEO

Počeo je u Ciboni, pa pokorio Sloveniju s Krkom, Litvu s Lietuvos Rytasom, Izrael s Maccabijem, Španjolsku s Tau Ceramicom i prošle sezone Tursku s Fenerbahče Ülkerom, a usput je s Valencijom osvojio Eurokup. Prvak nije bio samo s ruskim Saratovom i talijanskim Rosetom.

- S Rosetom nisam uzeo trofej, ali ionako neće nitko. No ondje sam dobio najdraže priznanje, plaketu s natpisom ‘Najbolji Roseto ikad’. To je mjesto u kojem se košarka igra najdulje u Italiji, oni su pioniri talijanske košarke – kaže Spahija i dodaje kako mu je najteži trenerski posao bio u Ciboni.

- To je moj klub, prvi u kojem sam bio glavni trener - iskren je Spahija koji je četiri godine bio i hrvatski izbornik. Tvrdi da je to sasvim drukčiji posao od rada u klubu.

- Puno je veći pritisak, kratko je vrijeme za sve posložiti, uvijek će netko biti ljutit što nije pozvan, puno je lobiranja...

Nakon ispadanja u četvrtfinalu EP-a 2005. rekao je da više neće biti izbornik. Međutim...

- Vrijeme čini svoje. Nisam isključiv, ne tvrdim da se ne bih vratio na klupu reprezentacije.

Playmaker - Pablo Prigioni

Argentinac je među najboljim dodavačima u Španjolskoj. Igra u ACB ligi više od 10 godina. Specijalist je za obranu, a 2002/03. predvodio je ligu prema broju ukradenih lopti.

Bek šuter - Igor Rakočević

U sezoni 2006/07. bio je najbolji strijelac Eurolige. Jedan je od najboljih šutera u Europi. Nekoliko je puta bio u najboljoj petorci ACB lige. Može igrati i kao playmaker.

Krilo - Marko Tomas

Hrvatski reprezentativac bio je odličan u Fuenlabradi gdje je bio nositelj igre. Nije imao sreće s trenerima u Španjolskoj pa se vratio u Cibonu. Prošlu je sezonu igrao za Fenerbahče.

Krilni centar - Mirza Teletović

Jedan je od najspretnijih visokih igrača u Europi. Zbog odličnih ga predispozicija mnogi treneri žele u petorci, ima ‘meku’ ruku. S reprezentacijom BiH igrao je na EP-u 2005.

Centar - Nikola Vujčić

Vujčić je jedan od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša. Osvojio je dvije titule u Euroligi. Odlično igra obranu, ali sjajno ‘osjeća’ igru u napadu. Povremeno može puknuti i tricu.

Šesti igrač - Beno Udrih

Slovenac dolazi iz košarkaške obitelji. Odličan je playmaker. Igrao je za tri NBA momčadi.

Varijanta 2

Playmaker - Roko Ukić

Uglavnom igra playmakera, ali može biti i bek šuter. Okušao se u najjačoj svjetskoj ligi, a posljednje dvije sezone igra u Turskoj. S Fenerbahčeom je osvojio sve.

Bek šuter - Gordan Giriček

Promijenio je pet NBA momčad i sa Sunsima igrao doigravanje. Jedan je od naših najdugovječnijih igrača u NBA-u gdje je igrao šest godina. Zatreba li može igrati i na poziciji krila.

Krilni centar - Matt Nielsen

Australski veteran igra sve bolje kako mu se karijera bliži kraju. S Valencijom je 2010. bio proglašen najkorisnijim igračem Eurokupa, a sad igra u Olympiakosu.

Krilo - Pete Mickael

Odličan je strijelac i jako dobar skakač. Nije imao uspjeha u NBA-u pa se okušao u ABA ligi. U Španjolskoj je igrao odlično za TAU, ali je morao otići nakon samo jedne sezone.

Centar - Tiago Splitter

Brazilac je nakon sjajne karijere u Španjolskoj otišao u NBA. Sad igra za San Antonio Spurse, a 2010. bio je MVP Španjolske. Dvije godine prije bio je u momčadi Eurolige.

Šesti igrač - Zoran Planinić

Osvojio je dva španjolska Superkupa i jedno prvenstvo s TAU Ceramicom. Odličan je playmaker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu