Obavijesti

Sport

Komentari 5

Spaladium Arena u stečaju, a stižu joj dva bazena: Vodu ćemo morati grijati, a zrak hladiti...

Spaladium Arena u stečaju, a stižu joj dva bazena: Vodu ćemo morati grijati, a zrak hladiti...
8

Još od njezine izgradnje, banke i Grad spore oko duga od 52 milijuna eura za njenu gradnju. Od tada se promijenilo pet gradonačelnika, uskoro bi mogao i šesti, spor se nije pomakao s mrtve točke, a kamate rastu

VIDEO

Spektakularnom svečanošću održanom u centru Splita, na carskom trgu Peristilu, u subotu su navečer izvučene skupine Europskog prvenstva u vaterpolu, koje će se održati početkom kolovoza. Izabranici Ivice Tucka u skupini B igrat će s reprezentacijama Grčke, Francuske i Malte.

Fanfare, bubnjevi i prekrasna kulisa bili su zadivljujući dekor i najbolja najava za spektakl koji nas očekuje ovoga ljeta. Predstavljena je i maskota Roko, kao i himna prvenstva, koju izvode Goran Karan i Lidija Bačić.

Pokretanje videa...

'Barakude' slave odlazak u Tokio 00:51

Ovo je 35. Europsko prvenstvo, a Split je već jednom bio domaćin, davne 1981. godine.

- Sjećanja na te dana i natjecanja su mi i dalje živa, tada sam skupljao lopte oko bazena - prisjetio se legendarni vaterpolist Deni Lušić, koji je osvojio dvije zlatne olimpijske medalje, a sada je imao priliku izvlačiti skupine.

Domaćin Europskog prvenstva bio je i Zagreb 2010. godine, a među uzvanicima je bio i proslavljeni reprezentativni golman Josip Pavić, tada zlatni, danas u ulozi izaslanika predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Water Polo - Men - Group B - Spain v Croatia

- Siguran sam da će u prekrasnom ambijentu Spaladium arene i naša reprezentacija postići vrijedne rezultate, a Split i Hrvatska će se predstaviti u najljepšem svjetlu.

Izbornik Ivica Tucak nije bio pretjerano zadovoljan ždrijebom.

- Dobili smo najtežu skupinu, tu su olimpijski viceprvaci Grci i Francuska, koja je sigurno najjača iz druge jakosne skupine i koja je u silnoj ekspanziji kao domaćin idućih Olimpijskih igara. Ali nismo se nikad fokusirali na skupinu pa nećemo ni sada, naši pogledi idu dalje, s koje ćemo pozicije ići dalje, hoćemo li direktno u četvrtfinale ili ne... Želja je da odemo do kraja, da uzmemo odličje, po mogućnosti najsjajnije. Ovo je jedinstven ambijent i najbolja najava za ono što nas čeka na ljeto, kada očekujem veliku podršku gledatelja. Split je grad sporta, grad vaterpola, želimo da to bude praznik sporta. Bit će užitak, kraj kolovoza, puno turista koji će doći bodriti svoje reprezentacije, a ja želim da nam to bude vjetar u leđa, da pokažemo sve što možemo. Na žalost, ove godine su natjecanja posložena tako da nas u lipnju čeka Svjetsko prvenstvo, a nakon vrlo kratkog odmora i Europsko prvenstvo. Nije najsretnije rješenje, ali što je tu je, moramo dati svoj maksimum - kazao je izbornik Tucak.

Prvenstvo će se održati na montažnom bazenu, koji će podići u Spaladium areni. Jedinstveni je to pothvat, koji traži puno organizacijskih i tehničkih prilagodbi, no Hrvatski vaterpolski savez i voditelji Spaladium arene uvjereni su kako će natjecanje organizirati na vrhunskom nivou.

Sretna je okolnost što je na važnoj poziciji u Spaladium areni Renco Posinković, koji je nekad i sam bio proslavljeni vaterpolist i jako dobro zna što je sve potrebno da bi se ovako veliki projekt uspješno organizirao.

- Godišnje u Areni organiziramo šest do osam velikih koncerata, ugostili smo Zdravka Čolića, Mišu Kovača, Đorđa Balaševića, Jelenu Rozgu..., sve su to koncerti koji idu i do 15.000 posjetitelja. Kad su u pitanju velika sportska natjecanja, organizirali smo Svjetsko i Europsko prvenstvo u rukometu, Europsko futsal prvenstvo i kvalifikacijski turnir košarkaša za Olimpijske igre. Dakle, znanja i iskustva imamo, ali ovo je ipak nešto posebno.

Water Polo - Men - Classification Round 5-8 - Montenegro v Croatia

Posebnost organizacije Europskog prvenstva u vaterpolu je to što će pored uobičajenih zahtjeva kakva imaju veliki događaji, trebati montirati i bazen. I to ne jedan, nego dva!

- U Spaladiumu ćemo montirati veliki bazen dimenzija 36x25 metara, a u malu dvoranu bazen 20x18 metara za zagrijavanje. Treninzi će se odvijati na obližnjem kompleksu bazena Poljud. Bazene proizvodi i montira talijanski partner, koji će ih u dijelovima unijeti u dvoranu i nakon toga složiti i napuniti vodom, nakon toga na istoj razini izgraditi i podeste za LED ekrane, kamere, novinare, zapisničke stolove... - priča Posinković i nastavlja:

Hrvatski vaterpolisti u skupini s Grčkom, Francuskom i Maltom
Hrvatski vaterpolisti u skupini s Grčkom, Francuskom i Maltom

- No to je čak i najmanji problem. Veći problem je što će se morati izgraditi i posebna kotlovnica za grijanje vode na temperaturi od 24-25 stupnjeva Celzijevih, a u isto vrijeme će se dvorana morati hladiti na istu temperaturu jer se prvenstvo održava početkom kolovoza, kad se temperature zraka u Splitu dižu i do 40 stupnjeva. Pored toga moramo riješiti i pitanje dovoda velikih količina vode, u oba bazena će stati oko 2500 m3 vode, kao i odvoda, jer kapaciteti odvoda iz dvorane nisu predviđeni za toliku količinu vode. Montaža započinje polovnim srpnja, s posebnim oprezom kada se bude radilo u maloj dvorani, u kojoj je podloga parket, koji ne trpi ni najmanju količinu vode.

Hrvatska i Crna Gora odigrale prijateljski susret

Arena bi za potrebe Europskog prvenstva trebala imati kapacitet od oko 9000 gledatelja, a organizatori očekuju dobru popunjenost ne samo kad bude igrala Hrvatska, jer se prvenstvo igra u srcu turističke sezone. Na prošlom prvenstvu u Mađarskoj odlično su bile popunjene tribine samo kad je igrala domaća reprezentacija.

Spaladium arena je u stečaju, još od njezine izgradnje banke i Grad spore oko duga od 52 milijuna eura za njenu gradnju. Od tada se promijenilo pet gradonačelnika, uskoro bi mogao i šesti, spor se nije pomakao s mrtve točke, a kamate rastu. Sve ovo vrijeme Grad nije napravio ništa da pokuša pronaći rješenje i iskoristiti ovaj vrijedni resurs koji ima, ako ništa drugo ono barem dovršiti toranj s poslovnim prostorima, koji je u projektu, a onda najmom prostora platiti dugove i održavanje dvorane. Sve to vrijeme u Areni radi sedam ljudi!?

- Malo nas je ali smo dobro organizirani i možemo slobodno reći da Arena radi isključivo zbog nas sedmero - smije se Posinković i dodaje:

- Sve ove godine opstajemo isključivo sami, bez pomoći Grada, bez pomoći države... Sami zarađujemo za plaće i održavanje dvorane, koja je u pogonu otprilike 200 dana godišnje. Krpamo se nekako, a pitanje dugova za izgradnju nije za nas. Iskreno, ja tu ne vidim kraj, odnosno vidim kraj za sebe, kad odem u mirovnu.

Dvorana je i sada u pogonu, kanadska atrakcija Cirque du Soleil vježba za svjetsku turneju.

- Oni će se kod nas pripremati 55 dana i mogu slobodno kazati kako je ovo jedan od najzahtjevnijih zadataka. Ogromna pozornica, velika produkcija, jako veliki broj ljudi koji se pripremaju. Sve ćemo vidjeti 20. i 21. svibnja kada će se održati i predstave - zaključio je Posinković.

POGLEDAJTE VIDEO: URSA ZAVRŠIO U LEDENOM JARUNU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju