Obavijesti

Sport

Komentari 38

Španjolska kao Grčka: Prvaci dobivaju s 1-0 ili nakon penala

Španjolska kao Grčka: Prvaci dobivaju s 1-0 ili nakon penala
1

Iako 'tiki-taka' daje rezultate, a Španjolska u finalu ima priliku ispisati povijest, statistika govori da nisu toliko atraktivni. U 7 od 9 susreta nisu dobili s više od gola

VIDEO

Iako je tijekom cijelog Europskog prvenstva Španjolska i njezin način igre bio krizitiziran, aktualni prvaci 1. srpnja će braniti naslov u Kijevu te imati priliku postati prva momčad u povijesti Eura kojoj je to uspjelo. U slučaju slavlja bio bi to treći uzastopni veliki naslov (kombinacija EP-a i SP-a) što također nije nitko napravio.

No zanimljivo je kako dominacija španjolske 'tiki-take' poprima sasvim drugačiju sliku pogledamo li rezultate koje su ostvarili u nokaut-fazi tekućeg Eura te prošlog SP-a u Južnoj Africi te Eura u Austriji i Švicarskoj.

Naime, u čak 7 od 9 utakmica 'furija' je ostvarila prolaz s pobjedu od 1-0 ili nakon penala. Takav niz minimalnih pobjeda bio je najveći na SP-u 2010. dok su iznimke u nokaut-fazi bile pobjeda nad Rusijom 3-0 u polufinalu 2008. te slavlje nad Francuskom 2-0 na ovom Euru.

Gledajući priloženu statistiku, uspjeh Španjolske uvelike podsjeća na podvig Grčke 2004. koja je do naslova došla s najčešćim pobjedama od 1-0, a da nije nijednom slavila više od gola razlike.

EP 2008. godine:

  • Španjolska - Italija 0-0, 4-2 nakon penala (četvrtfinale)
  • Španjolska - Rusija 3-0 (polufinale) *
  • Španjolska - Njemačka 1-0 (finale)

SP 2010. godine:

  • Španjolska - Portugal 1-0 (osmina finala)
  • Španjolska - Paragvaj 1-0 (četvrtfinale)
  • Španjolska - Njemačka 1-0 (polufinale)
  • Španjolska - Nizozemska 1-0, produžeci (finale)

EP 2012. godine:

  • Španjolska - Francuska 2-0 (četvrtfinale) *
  • Španjolska - Portugal 0-0, 4-2 nakon penala (polufinale)

* Sa zvjezdicom su označene utakmice koje je Španjolska dobila s više od gola razlike

Protiv Portugala odigrali statistički svoju najlošiju utakmicu na Euru

Reprezentacija Portugala prva je na ovom Europskom prvenstvu u potpunosti zaustavila 'tiki-taku' što se može iščitati iz statistike nakon utakmice.

Nevjerojatno zvuči da je Španjolska prvi udarac u okvir gola uputila tek u 68. minuti preko Xavija, a u prvom poluvremenu ukupno je bio jedan udarac u okvir što je dosad najmanje na turniru.

Prema statistici Prozonea Španjolska je uoči Portugala imala prosječno 51 posto udarac u okvir gola, a u Donjecku 47 posto. Prije polufinala 'furija' je imala visokih 91 posto točnih dodavanja, a protiv Portugala postotak je pao na 75. No najveći pad je u postotku uspješnih centaršuteva. U prosjeku su imali 31 posto, a na sinoćnjom utakmici samo 9,5 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani