Sport

Komentari 29

Spašavaj se tko može: I igrači u Turskoj vade puške i pištolje

Spašavaj se tko može: I igrači u Turskoj vade puške i pištolje

Šokirao sam se vidjevši da moji suigrači nose pištolje, prisjeća se Davor Vugrinec dana u Turskoj. Baš u Vuginu Trabzonu pucali su na autobus Fenera i ranili vozača

Šokirao sam se vidjevši da moji suigrači nose pištolje, prisjeća se Davor Vugrinec dana u Turskoj. Baš u Vuginu Trabzonu pucali su na autobus Fenera i ranili vozača za vikend...

Gađali su nas svime što im je došlo pod ruku. Kamenje, boce, željezne šipke... Autobus je bio potpuno uništen. Golman Petr Miloševski zaštitio se mojim ruksakom i kopačkama, prisjetio se Davor Vugrinec napada navijača dok je igrao za Trabzonspor.

Baš kraj Trabzona napadači su u subotu sačmaricama izrešetali autobus Fenera. Ranjen je vozač.

- Autobus je prelazio preko nadvožnjaka. Napadači su pucali u vozača kako bi ga onesposobili i da bi se bus strovalio u more - tvrde u Feneru .

Vuga je samo jedan od Hrvata koji se nagledao turskog navijačkog ludila. Prvi dan u klubu zanijemio je od šoka i kad su mu suigrači u svlačionici počeli vaditi pištolje.

- Sezonu prije mog dolaska izgubili su prvenstvo u zadnjem kolu od Fenera. Bilo je zbog toga čak i nekoliko samoubojstava naših navijača - prisjetio se Vuga i dodao:

- Legendarni kapetan Ogün išao je položiti vijenac jednom navijaču koji si je oduzeo život, a tamo su ga htjeli upucati. Mislili su valjda da su pustili utakmicu, prijetili su im, pa su se neki igrači zbog straha naoružali.

Opsadno stanje bilo je uvijek kad bi igrali Trabzbonspor i Fener.

- Odsjedali bismo u hotelu najmanje 150 kilometara od Istanbula. Pa kod nas je jednom stadion bio krcat šest sati prije utakmice. Ljudi nisu mogli ni na zahod - rekao je Varaždinac .

Zbog jednog poraza od Fenera danima su se morali skrivati.

- Četiri dana nismo se mogli maknuti iz kampa. Imali smo naoružane čuvare - rekao je Vugrinec.

Legenda je za dvije godine u Fenerbahčeu (od 2000. do 2002.) postao Miki Rapaić.

- Protivnički navijači su nas vrijeđali, psovali, gađali kovanicama, upaljačima, bocama... Ali sve je to bilo na stadionu - prisjetio se Miki i dodao:

- Nikad nisam doživio niti najmanju neugodnost izvan terena. I protivnički navijači su imali poštovanje prema meni.

Dvije godine na klupi Fenera sjedio je Otto Barić.

- Mi smo 90 posto prvenstva bili na prvome mjestu, ali na kraju smo ipak izgubili od Galatasaraya i bile su dvije-tri opasne situacije. Bili bismo okruženi policijom, svejedno bi nas zasuli kamenjem - kaže Barić .

Priča da su u vrijeme velikih derbija policajci na svaka tri metra.

- Navijači svih klubova su jako agresivni i teško ih je kontrolirati. Problem je i što su u nekim skupinama navijača i Kurdi, pa ih se vlast boji - rekao je Otto Barić i dodao:

- Bojim da će ovo i drugi početi raditi. Kao, mogli su pucati oni, e onda možemo mi!

Na oprezu bi morao biti i naš Slaven Bilić jer i Bešiktaš ima “tempiranu bombu” u svlačionici. Njegov najbolji igrač Gokhan Töre 2013. je u pratnji prijatelja uletio u sobu suigračima Omeru Topraku i Hakanu Calhanogluu, i to na okupljanju reprezentacije. Töre i kompanjoni mahali su pištoljem. Svađa je izbila zbog neke djevojke.

- Udarili su me. Onda mi je Töreov kompanjon prišao i rekao: ‘Ne miči se ili ću te ubiti!’ Drugi je izvadio revolver iz jakne, krenuo ka Omeru i rekao: ‘Lezi na pod ili ću pucati.’ Bilo je stravično - prisjetio se Calhanoglu .

Toprak nakon svega ne želi ni čuti za Törea niti igrati za Tursku dok je on tamo. Što dalje od revolveraša, to bolje.

Najčitaniji članci