Sport

Komentari 0

Spektakl u Bolu, u goste nam stižu najbolji jedriličari na dasci

Spektakl u Bolu, u goste nam stižu najbolji jedriličari na dasci

"Ovo je najveći nivo natjecanja u jedrenju na dasci nakon OI, ponosni smo što je svjetska organizacija prepoznala Bol kao pravu destinaciju i nas kao domaćine koji možemo osigurati sve potrebno za natjecanje"

Na regatnom polju ispred Bola na otoku Braču početkom srpnja održat će se jedna od službenih WT utrka jedrenja na dasci koje se voze u sklopu Professional Windsurfing Asocijacije. Regatno polje bit će postavljeno ispred najpoznatije plaže na istočnoj obali Jadranskog mora - Zlatnog rata - a 80-ak natjecatelja i natjecateljica borit će se za bodove i prestižni naslov najboljeg na jednoj od najatraktivnijih utrka toura.  

Jedrenje na dasci Bol

- Natjecanja ovakve vrste organiziraju se u Bolu od 1999. godine, a zadnje tri godine smo pod kapom PWA. Očekujemo sve najbolje natjecatelje na svijetu, od aktualnog svjetskog prvaka Francuza Pierre Mortefona, preko prošlogodišnjeg najboljeg na regati u Bolu Poljaka Marcieka Rutkowskoga, našeg Enrica Marottija koji je također slavio u Bolu, najbolje Britanke Jenne Gibson... - otkriva nam organizator utrke u Bolu Toni Bulić:

Jedrenje na dasci Bol

Sustav natjecanja je uobičajen, jedri se maksimalno 15 finala, po osam natjecatelja u jednoj regati a četiri najbolja idu dalje. Regatno polje je postavljeno na 800 x 400 metara i jedri se cik - cak niz maestral, a jedna utrka traje maksimalno 3-4 minute.Ovogodišnje izdanje World Toura počinje u Tiberiasu u Izraelu, a nakon Bola, koji je drugi po redu, slijede Šri Lanka, potom španjolski Gran Canaria, Fuerteventura i Tenerife, korejski Ulsan, danski Noerstick, njemački Sylt te na koncu Bureau Valle koji se jedri u Novoj Kaledoniji. Nagradni fond utrka kreće se od 25.000 – 100.000 eura.

Jedrenje na dasci Bol

- Ovo je najveći nivo natjecanja u jedrenju na dasci nakon Olimpijskih igara i ponosni smo što je svjetska organizacija prepoznala Bol kao pravu destinaciju i nas kao domaćine koji možemo osigurati sve što je potrebno za vrhunsko natjecanje. Ono što je najvažnije to imamo, sjajno regatno polje i idealan vjetar koji puše konstantno istom snagom, što je vrlo povoljno za vrhunski jedriličarski doživljaj – kaže Bulić i dodaje:  

Jedrenje na dasci Bol

- Ono što nam nedostaje su, naravno, financije. Imamo pomoć lokalne zajednice ali ne bi bilo loše da se uključe i državne institucije, jer ovo je velika promocija za našu obalu i turizam. Na žalost, mi ne možemo računati na veliki broj gledatelja i naplatu ulaznica, pa smo stoga uskraćeni za tu vrstu zarade, no fotografije i snimke iz Bola obići će cijeli svijet i tako promovirati Hrvatsku kao ne samo windsurfing, nego i općenito poželjnu turističku destinaciju. I ne samo to, Hrvatska je pomorska zemlja i kao takva bi morala popularizirati sportove poput jedrenja na dasci.

 

Najčitaniji članci