Obavijesti

Sport

Komentari 57

U Zagrebu se boje sponzorirati Hajduk, a Split nije dao niti lipe

U Zagrebu se boje sponzorirati Hajduk, a Split nije dao niti lipe
5

Čelnici Hajduka javnost su upoznali s financijskim stanjem u klubu, te su najavili kako im je želja da svaka četiri mjeseca na sličan način prezentiraju što su učinili

VIDEO

Predsjednik uprave Marin Brbić, pojačan dopredsjednicom NO-a Brankom Ramljak i financijskim direktorom Milanom Prgometom prezentirao je kvartalno izvješće s puno optimizma, no i dozu opreza, jer financijska kriza koja je uzdrmala Hajduk još uvijek nije prošla. 

 - Još uvijek dišemo na aparatima. Zatekli smo dug od 101 milijun kuna, a s obzirom da nam je planirani godišnji prihod 82 milijuna kuna, jasno je kako dug ne možemo vratiti preko noći. Trebat će nam više godina da se financijsko stanje sredi – kazao je predsjednik Marin Brbić i dodao:

- Za devet mjeseci smanjili smo ukupan dug za 45 milijuna kuna, ako se nastavi ovim tempom, trebat će nam dvije godine da se vratimo u plus. 

Iz Hajduka su se pohvalili smanjenjem rashoda.

Igračima i trenerima dugujemo dvije, radnoj zajednici četiri plaće, otkrio je Brbić

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada se mjesečno za plaće izdvajalo 3,43 milijuna kuna, danas izdvajamo 2,2 milijuna kuna. Igrače plaćamo 964.000 kuna manje, trenere 74.000 kuna manje, radna zajednica je smanjena sa 62 na 41 zaposlenika i stoji 175.000 kuna manje mjesečno. Postignutim nagodbama s Grbićem, Matkovićem, Cicarellijem, Kalinićem, Miličevićem također smo dosta uštedjeli - otkrio je predsjednik Hajduka.

Uštedama su postigli puno, no najveći problem s kojim se trenutačno muče u Hajduku je tekući dotok novca.

- Igračima i trenerima dugujemo dvije, radnoj zajednici četiri plaće. Struktura prihoda je takva kakva je, puno ovisimo o transferima, čak 60% budžeta pokrivamo prodajom igrača. Jasno, kriza je, nema sponzora, tko će se oglašavati kad ne mogu ni svojim zaposlenicima podijeliti plaće? Unatoč tome potpisali smo 24 nova sponzorska ugovora u zadnjih 6 mjeseci. Jako nam se teško probiti na tržište glavnoga grada, gore se boje reakcije ako budu samo naši sponzori, pa pristaju isključivo ako daju i Dinamu i nama. U Dalmaciji to ide lakše, no ovdje je gospodarstvo opustošeno i teško je pronaći nekoga tko nam može pomoći. 

U četiri godine grad nije Hajduku pomogao niti dao jednu jedinu lipu, a većinski je vlasnik Hajduka, kaže Brbić

Ono što je otegotna okolnost je i da grad Split nema razumijevanja za Hajduk.

- Od kad je Hajduk preoblikovan u ŠDD, dakle u četiri godine, grad Split nije Hajduku pomogao niti dao jednu jedinu lipu. Ni za održavanje stadiona, ni za klub, ni za omladinsku školu. Za razliku od Zagreba i nekih drugih gradova koji i te kako pomažu svoje klubove. A grad nam je većinski vlasnik!? Molili smo ih da nam pomognu nabaviti barijere i brojače, no nisu nam izašli u susret. A to nam je od vitalne važnosti. Ne samo zato jer bez njih ne možemo organizirati reprezentativne utakmice visokog rizika, nego nam po slobodnoj procjeni 30% gledatelja na stadion ulazi bez plaćene ulaznice. Mislim da će se brojačima taj broj drastično smanjiti - ustvrdio je Brbić, kojeg muče i dugovi. 

- Kad bi na raspolaganju imali sredstva koja nam duguje Al Ittihad za Anasa Sharbinija (15 milijuna kuna), Pescara za Antu Vukušića (veći dio rate od pet milijuna kuna), Dnjipro za Kalinića (naknada za razvoj milijun i pol kuna), Napoli za Radoševića (7,5 milijuna kuna koja dospijeva uskoro) mi bi bili u jako dobroj situaciji. Na žalost nismo, pa ćemo se morati strpjeti još neko vrijeme. Idemo dobrim putem, nešto smo i sami napravili komercijalnim putem, nadam se kako ćemo u budućnosti biti još uspješniji. Žao nam je što smo na koncertu Thompsona izgubili značajan iznos, još uvijek čekamo ovrhu nad Mornarovom imovinom za dug od dva milijuna kuna, udruga 'Čarobni grad' duguje nam za najam prostora na stadionu 700.000 kuna...

Još je 36 aktivnih sporova, za koja smo rezervirali sredstva, u slučaju da ne uspijemo, priča predsjednik

Brbić se pohvalio i rješavanjem velikog broja sudskih sporova. Od 102 sudska spora koja je zatekao, 32 su riješena odmah, u njegovom mandatu su riješena još 42, od čega je Hajduk uspio u 10, 23 su riješena nagodbama, dok je devet sporova izgubljeno.

- Još je 36 aktivnih sporova, za koja smo rezervirali sredstva, u slučaju da ne uspijemo, poput spora s bivšim trenerom Sliškovićem.

U javnosti se pojavio popis od deset igrača s cijenama za koje bi ih Hajduk prodao. Brbić ga je odmah demantirao, a isto je ponovio i danas. 

- Vrijednost igrača je pitanje ponude i potražnje. Jedno je naša želja, a drugo ono što se može dobiti na tržištu. Ono što je izašlo u novinama nije točno, taj popis niti postoji, niti su točni navedeni iznosi. No to ionako nije tema današnjeg razgovora, danas smo željeli prezentirati dio naših financija i to smo i uradili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...
OTVORIO DUŠU

Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...

Sjeli smo na jednom divnom mjestu u Indian Wellsu. Lijepo smo popričali. O teških pet godina naše suradnje i o svemu što se događalo, od korone i svega, rekao je Ivanišević o prekidu suradnje s Novakom Đokovićem