Obavijesti

Sport

Komentari 1

Sportski velikani ispratili su Novosela na posljednji počinak

Sportski velikani ispratili su Novosela na posljednji počinak
4

Govor su na pogrebu držali predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina i slavni Zoran Moka Slavnić, a u počasnoj straži stajali su i Aco Petrović i Franjo Arapović

VIDEO

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u subotu ujutro brojni su se velikani hrvatskog sporta oprostili od Mirka Novosela.

Naš najveći košarkaški trener svih vremena, inovator koji je osvajao najveće trofeje s Cibonom, ali i reprezentacijom Jugoslavije, dok je kao izbornik Hrvatsku odveo do bronce na Eurobasketu 1993. godine, samo mjesec dana nakon pogibije Dražena Petrovića, preminuo je u četvrtak ujutro, u 86. godini.

Govor su na pogrebu držali predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina slavni Zoran Moka Slavnić, a u počasnoj straži stajali su i Aco Petrović i Franjo Arapović.

Zarko Basic/PIXSELL

Sa svojim mentorom došli su se oprostiti Mihovič Nakić, Jasmin Repeša, Veljko Mršić, Matej Mamić, Mate Skelin..., a bili su na Mirogoju i nekad slavni sudac Ilija Matijević, nogometni je savez predstavljao Zorislav Srebrić, stigli su bivši vaterpolski asovi Dubravko Šimenc i Tomislav Paškvalin, državni tajnik Josip Pavić...

Novosel je član košarkaške Kuće slavnih, dvostruki europski prvak te jednom i svjetski prvak s bivšom državom, osvajač triju olimpijskih medalja. Jedan je od najvećih europskih trenera svih vremena. Još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobio nadimak "penicilin za Ruse". Dotad najjaču momčad svijeta godinama je uredno pobjeđivao i uzimao brojne medalje.

Muzej Dražena Petrovića

Ima četiri medalje sa svjetskih prvenstava - srebro je osvojio 1974., zlato četiri godine poslije, a broncu 1982. i 1986. Osvojio je i tri olimpijske medalje (srebro iz Montreala 1976., zlato iz Moskve 1980. i broncu iz Los Angelesa 1984.), čime je postao jedan od samo četiriju trenera koji imaju tri ili više olimpijske medalje.

Novosel je bio tvorac Cibone koja je 1985. osvojila Kup prvaka. U toj je momčadi okupio sjajnu generaciju predvođenu braćom Petrović, Nakićem, Čuturom, Knegom, Ušićem. U košarkašku Kuću slavnih primili su ga 2007., a u Fibinu tri godine poslije.

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju vodio je do bronce na Eurobasketu 1993. u Njemačkoj, a jedan je od najzaslužnijih ljudi što je Draženova generacija mogla nastupiti na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., gdje ju je u finalu zaustavio američki 'dream team'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"