Obavijesti

Sport

Komentari 332

Sramota branitelja naslova: Od Nizozemske dobili pet komada

Sramota branitelja naslova: Od Nizozemske dobili pet komada
18

Svjetski prvaci potpuno su posramljeni u prvoj utakmici skupine B brazilskog Mundijala. Nakon što je povela iz Alonsovog penala, 'furija' je primila čak pet golova

VIDEO

Pravu nogometnu lekciju očitali su Nizozemci Španjolcima u reprizi finala Svjetskog prvenstva iz Južnoafričke Republike. 'Oranje' je potpuno ponizilo 'furiju' i slavilo s visokih 5-1 na Areni Fonte Nova.

Španjolci su dominirali u početnoj fazi utakmici i okrunili premoć golom Xabija Alonsa iz penala koji je izborio Costa, no nakon Van Persijevog eurogola glavom minutu prije predaha, u drugo poluvrijeme ušla je neka druga Nizozemska. Drugom asistencijom Dannyja Blinda u 53. minuti Robben je preokrenuo utakmicu u Salvadoru.

Desetak minuta poslije Stefan de Vrij nakon slobodnjaka iz sumnjive situacije zabija treći put Casillasu, a u posljednjih 20 minuta prvo Van Persie zabija svoj drugi nakon lošeg ispucavanja Casillasa, da bi isto uspjelo i Robbenu koji solo-akcijom zaključuje dan za zaborav Španjolske i najteži poraz u međunarodnoj utakmici nakon 1963. godine.

Izjednačeno prvo poluvrijeme

Kratko je trajalo ispitivanje snaga na Areni Fonte Nova, svega nekoliko minuta. Wesley Sneijder mogao je dovesti svjetske prvake u podređenu situaciju već u šestoj kada ga je u praznom prostoru pronašao Robben, no Galatasarayev veznjak pucao je ravno u Casillasa kao što je svojedobno Ante Rukavina zapucao šansu za Dinamo protiv Reala u utakmici Lige prvaka na Maksimiru. Ravno u Ikera.

Malo pomalo 'furija' je počela povezivati konce igre, a kao glavni igrač nametnuo se David Silva. Nekoliko je puta Cityjev igrač presijecao dodavanja zadnje linije 'oranja' i posluživao glavnu španjolsku špicu Diega Costu, no nije bilo uspjeha. Usput treba reći da ga domaća publika nije dočekala s osobitim oduševljenjem zbog odluke da nastupa za svoju drugu zemlju.

Izabranici Vicentea del Bosquea iskoristili su dominaciju u 27. minuti kada je Silva ponovno bio glavni pokretač. Pronašao je Diega Costu u šesnaestercu Nizozemske gdje ga zakašnjelim startom po lijevoj nozi spotiče Stefan de Vrij i glavni sudac Nicola Rizzoli pokazuje na bijelu točku. Iz penala je siguran bio Xabi Alonso.

Nizozemci nisu djelovali posebno pogođeni zaostatkom. Odgovorili su s nekoliko opasnih ubačaja, no to je bilo ništa u usporedbi s potezom utakmice Robina van Persieja minutu prije odlaska na odmor. Daley Blind uputio je sjajnu dubinsku loptu na nepostavljenu španjolsku obranu, tamo se našao Unitedov napadač i briljantnim udarcem glavom prebacio Casillasa za 1-1.

Neka druga Nizozemska u nastavku

Na startu nastavka Iniesta je zagrijao Cillessena, no sve nakon toga bio je apsolutno jednostran susret - 'oranje' su pomele svog protivnika.

Daley Blind ponovno je pokazao sjajan nos za gol u osmoj minuti nastavka pronašavši utrčalog Robbena koji manirom rasnog strijelca vara Piquéa i plasira loptu po sredini gola. Bio je to početak kraja za Del Bosquea i ekipu.

Na isteku sat vremena igre Van Persie je iz sjajnog voleja pogodio prečku, no tu su šansu Van Gaalovi igrači brzo zaboravili jer je četiri minute kasnije tragičar kod gola Španjolaca Stefan De Vrij pogodio nakon Sneijderova slobodnjaka. Dojam je da je u skoku Van Persie faulirao Casillasa u situaciji koja je neodoljivo podsjećala na dvoboj Olića i Césara dan prije, ali Rizzoli je pokazao na centar.

Malu šansu za povratak od 1-3 'furija' je propustila točno na sredini drugog poluvremena kada je Busquets uposlio Silvu koji zabija, ali nalazio se iza leđa nizozemske obrane. 'Oranje' su i dalje nastavile s efikasnom igrom, četvrti gol skrivio je Iker Casillas lošim ispucavanjem kojim je pogodio Van Persieja, a strijelac takvog kalibra nije propustio priliku i zabija svoj drugi gol na utakmici u praznu mrežu.

Priču je deset minuta prije kraja zaključio Arjen Robben briljantnom solo-akcijom u kojoj je zaobišao Casillasa i imao dovoljno snage zabiti pored nekoliko španjolskih braniča za petardu u Salvadoru. Moglo je, istina, nakon toga biti još nekoliko golova u mreži 'furije', ali uspjeli su se Španjolci nekako obraniti.

Čak je i ovako to bio dovoljno bolan poraz, najveći u međunarodnim utakmicama nakon Škotske 1963. (6-2) te drugi najveći u povijesti SP-a (poraz od Brazila 1950.)

  • Skupina B: Španjolska - Nizozemska 1-5 (Alonso 27' (p); Van Persie 44', 72', Robben 53', 80', De Vrij 64')
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 332
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići