Sport

Komentari 0

Srbić i Benović u finalima SK-a

Srbić i Benović u finalima SK-a

Srebrni prošlog vikenda u Dohi, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić kao peti je izborio finale drugog SK u nizu i svoje 28. u karijeri na turnirima Svjetskog kupa

Hrvatski gimnastičari Tin Srbić i Aurel Benović izborili su finala Svjetskog kupa u azerbajdžanskom Bakuu, a ovime su obojica uspjela ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo najesen u Antwerpenu.

Benović je prvog kvalifikacijskog dana s najboljom ocjenom osigurao finale partera, a u petak je do svojeg drugog finala u Azerbajdžanu došao zahvaljujući odličnom preskoku i to sa šestom ocjenom kvalifikacija.

Srebrni prošlog vikenda u Dohi, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić kao peti je izborio finale drugog SK u nizu i svoje 28. u karijeri na turnirima Svjetskog kupa. U konkurenciji 46. prečaša ocijenjen je sa 13.933 (startna ocjena 5.4), a najbolji je bio Japanac Kazuki Matsumi sa 14.233 (5.9).

"Išao sam lakšu verziju vježbe, bez novog elementa Kolman, ali u finalu ću naravno pojačati i ići i njega. Napravio sam jako dobro, jako čisto i mislim da su me suci malo prestrogo odsudili naspram ostalih, ali nema veze, u kvalifikacijama je i onako nebitno ako sam ušao u finale. A jesam. Zadovoljan sam sa svojim nastupom. U finalu idem probati odraditi tu jaču vježbu još bolje“, rekao je Tin nakon kvalifikacija.

Dvostruki finalist u Bakuu, Osječanin Aurel Benović došao je do svog 12. finala u karijeri i drugog na preskoku. Doduše, prošle godine na SK u Dohi prvi put je ušao u finale preskoka, ali zbog ozljede u njemu nije mogao nastupiti. Sada je s odličnom ocjenom od 14.399 (14.633 i 14.166) i u konkurenciji od 32 preskokaša dobio novu priliku.

"Kako sam najavljivao jučer, uspio sam odraditi svoja dva skoka kako sam i priželjkivao. Stvarno su bili vrhunski odrađeni. U finalu sam s ekipom preskokaša koji su osvajači svjetskih medalja i s puno jačim početnim ocjenama od mene, ali vidim da imam jako puno prostora za napredak u ovoj disciplini i u skorije vrijeme očekujem pojačanje početnih ocjena skokova i nadam se ulascima u finala na najvećim natjecanjima i osvajanju medalja“, najavio je Benović.

Zadovoljan je nakon prva dva dana u Bakuu i Aurelov trener Vladimir Mađarević.

"Konačno smo jako zadovoljni. Aurel je uspio probiti psihološku barijeru i napraviti prvo solidno svoju vježbu na parteru i imati najveću ocjenu, što je fantastično, ali imamo puno rezerve povećati i start i izvedbu. Nadamo se i kvalitetnijoj izvedbi i boljoj ocjeni sutra u finalu. Jako je dobro što je skočio i preskok. Već duže vremena najavljujemo da ćemo i na preskoku imati šansu i da imamo mogućnost za uspjeh i prvi put sada je ozbiljnija dva skoka uspio skočiti. Imamo dva finala i to nam je vjetar u leđa za sljedeća dva dana. Ono što je najvažnije je da smo na parteru skupili dovoljan broj bodova već sada i sigurni smo putnici za SP u Antwerpenu što nam je svakako smanjilo pritisak za daljnje nastupanje“.

Vrlo dobar nastup u Bakuu imala je naša jedina ženska predstavnica u Bakuu, Tina Zelčić. U konkurenciji 46 gimnastičarki završila je kao 13. na gredi s ocjenom 12.300 (start 4.6).

"Sretna sam s odrađenom vježbom bez pada. Malo mi je žao jer mi je početna ocjena bila 3 desetinke manja nego inače, nisu mi priznali jedan D skok, pa mi je i konačna ocjena bila niža. Ali dobro, nemam za čim žaliti. Mislim da je to OK rezultat za početak sezone. Završila sam 13. od 46 cura koje su nastupile ovdje. Ništa, sada se treba odmoriti i nastaviti se pripremati za nadolazeće EP koje nas čeka za mjesec dana.“

Na žalost, naši reprezentativci na konju s hvataljkama nisu imali svoj dan. Mateo Žugec na svom prvom međunarodnom natjecanju ove sezone zauzeo je 33. mjesto s ocjenom 12.366 (start 5.5), a Filip Ude zbog pada na saskoku završio je kao 35. sa 12.100 (4.7) među 55 konjaša.

"Razočaran sam. Napravio sam vježbu relativno dobro i na saskoku sam prerano krenuo i na žalost nisam napravio saskok. Zbog toga je bila i manja početka. Zadnje tri godine sam bio u top u svijetu i Europi, ovo je jedna od rijetkih godina gdje mi nije najbolje krenulo, ali nema predaje. Idemo dalje. Već od sutra počinju pripreme za Europsko prvenstvo u Turskoj i nadam se da ću u Antalyji sve ovo uspjeti popraviti“, rekao je Filip Ude, prošle godine naš jedini finalist na Svjetskom i Europskom prvenstvu i treći na svjetskoj rang listi.

„Ovo mi je prvi SK ove godine i s obzirom da sam imao problema s upalom mišića i puno većom tremom nego što je inače imam, mislim da mogu biti zadovoljan. Ponovno sam odradio vježbu bez pada što je bio i cilj. Nakon dobro odrađenog podij treninga, druga dva dana treninga nisu bila toliko dobra koliko sam se nadao, s nekim čudnim vježbama u izvedbi koje mi se inače ne događaju. Tu mi se nakupio stres koji se na kraju i vidio u današnjoj izvedbi. Ništa, za tjedan dana me čeka izborno natjecanje za SK u Kairu i sada ciljamo na to“, poručio je mediteranski prvak Mateo Žugec.

Sutra je na rasporedu prvi finalni dan, a u borbi za medalje biti će Aurel Benović na parteru.

Najčitaniji članci