Sport

Komentari 46

Srušio sam Draženov rekord: Ništa mi nisu mogli tog dana...

Srušio sam Draženov rekord: Ništa mi nisu mogli tog dana...

PAO REKORD Bivši košarkaš Zadra Zdenko Babić, samo nekoliko dana nakon što je Dražen utrpao 112 koševa kadetima Olimpije, zabio je 144 koša ciparskom APOEL-u

Čitali smo u novinama kako je Dražen Petrović kadetima Olimpije ubacio 112 koševa i netko je u svlačionici predložio da skinemo taj rekord jer nam se nije svidjelo da se netko tako ponaša prema klincima. Nikome od starijih nije se dalo, pa sam se ja javio, rekao nam je bivši košarkaš Zadra Zdenko Babić.

On je samo nekoliko dana nakon Draženovog rekorda ciparskom Apoelu u Kupu Radivoja Koraća zabio 144 koša. Bilo je to na današnji dan 1985. godine.

Trener nije mogao protiv svlačionice

Iako je Zadrom kružila priča kako je rušenje rekorda zbog loših odnosa sa svojim igračem iz šibenskih dana Draženom Petrovićem naredio trener Zadra Vlado Đurović, Zdenko Babić nam je otkrio kako se Đurović tome protivio. 

- Đurović je bio dobar s Draženom, skupa su osvojili i onaj kasnije oduzeti naslov prvaka protiv Bosne i nije mu se uopće svidjela ideja da netko od njegovih igrača pokušava oboriti par dana stari Draženov rekord. Ali nije mogao protiv svlačionice - prisjetio se Zdenko Babić i dodao: 

- Nije nam se svidjelo što se Dražen tako iskalio na kadetima Olimpije, ipak su to bila djeca pa smo se dogovorili da bi ga bilo dobro nadmašiti. Bio sam jedan od mlađih i odlučio pokušati pa makar se osramotio. Bio sam dobar šuter, a jedan na jedan me bilo jako teško čuvati. No, nisam bio siguran, ipak treba zabiti toliko koševa - dodao je Babić.

Kad se pročulo na radiju, ljudi su pohrlili u Jazine

Zadrani su ugostili Apoel u okviru Kupa Radivoja Koraća, a zbog uštede su se oba susreta igrala u Jazinama. Nakon što su u prvom susretu slavili 121–40, na 'uzvratu' se u dvorani okupilo jedva 500-tinjak gledatelja.

No kad je krenula Babićeva utrka za rekordom, što su mnogi čuli putem radio prijemnika, do početka drugog poluvremena su Jazine bile gotovo pune. A Zdenko je nemilice trpao.

Draženov rekord pao je već u 26. minuti, a do kraja je ubacio 144 koša, rekord u međunarodnim natjecanjima pod okriljem Fibe. Zadar je slavio u utakmici bez obrana 192 – 116. 

Ulazilo mi je sve

- Ulazilo mi je sve, a pomogli su i suigrači. Bili smo mi jaka momčad, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Petar Popović, Ivica Obad... Ta je momčad šest mjeseci kasnije u Zagrebu pobijedila Cibonu i osvojila naslov prvaka Jugoslavije - kaže Zdenko Babić. 

Ciprani su tek krajem prvog dijela posumnjali da Babić ide na rekord. 

- Najprije me pokušao zaustaviti njihov Amerikanac, a kasnije su me čuvala i po dvojica. Ali kad me je krenulo, više me nitko nije mogao zaustaviti. Ili je bio koš, ili prekršaj za slobodna bacanja... Ubacio sam 28 trica, 16 dvica i 28 slobodnih bacanja - kaže Babić.

Dražen se promijenio

Iako se o Draženu danas prića uglavnom kao o omiljenom košarkašu, prije 30 godina to baš i nije bilo tako, pogotovo ne u Zadru. 

- Zoran Slavnić je na njega prenio drskost, tražio je da bude bezobrazan prema protivnicima i Dražen je to kao mlad i neiskusan prihvatio. Zato je gdje god došao bio meta protivnika i publike. Kasnije se promijenio, upoznao sam ga i
nije uopće bio loš momak, ali nikad nije spomenuo da sam mu skinuo rekord - nasmijao se Babić, koji je danas daleko od košarke. 

Nakon Zadra igrao je za pulske Gradine, kasnije i za švicarski Beauregard, nakon čega je krenuo u rat. U Višnjik ne navraća, povukao se iz javnog života, danas u krugu obitelji živi od vojne mirovine...

Najčitaniji članci