Obavijesti

Sport

Komentari 25

Što nas čeka u 2015.? Odmah na početku idemo po medalju

Što nas čeka u 2015.? Odmah na početku idemo po medalju
6

Sljedeća nam godina, između ostalog, donosi i svjetsko rukometno, skijaško, atletsko te košarkaško prvenstvo, Davis Cup protiv Srbije, kvalifikacije za EP '16.

VIDEO

Iako nećemo gledati svjetsko, a ni europsko, nogometno prvenstvo, niti će se cijeli svijet okupiti na olimpijskim igrama, sportska 2015. bit će daleko od dosadne ili nezanimljive sportske godine. Pojedina razdoblja nudit će više od drugih, međutim kvantiteta nikada nije garantirala i kvalitetu. 

Iako u neparnim godinama ima nešto manje sportskih događanja, sportski planet neće se prestati okretati. Za vas smo izdvojili najvažnija natjecanja koja po običaju neće proći bez hrvatskih sportašica i sportaša. U 12 mjeseci svatko će naći ponešto za sebe, no krenimo redom:

SIJEČANJ

Od 4. do 10. siječnja na rasporedu je teniski Hopman Cup u australskom Perthu. Naslov brani Francuska, a Hrvatske ponovno neće biti u natjecanju. Goran Ivanišević i Iva Majoli svladali su 1996. godine Švicarsku 2-1 u finalu i to je jedino naše slavlje u ovom zanimljivom natjecanju. Goran Prpić je 1991. godine u sklopu bivše države u paru s Monikom Seleš također osvojio titulu. Spomenuti dvojac porazio je SAD 3-0. 

Nama najvažnije natjecanje svakako je Svjetsko prvenstvo u rukometu koje je na rasporedu od 15. siječnja do 1. veljače u Kataru . Naslov brani Španjolska koja je na domaćem parketu 2013. u finalu razbila Dansku 35-19, a naša je reprezentacija osvojila broncu pobjedom nad Slovenijom 31-26. Nakon srebra 1995. u Islandu gdje je bolja bila Francuska 23-19, isti suparnik porazio nas je i u finalu u zagrebačkoj Areni 2009. godine 24-19. Jedini put kada smo uspjeli biti zlatni je u Portugalu 2003. kada je u finalu pala Njemačka 34-31. Na sljedećem prvenstvu u Tunisu porazila nas je Španjolska u finalu 40-34. Ove godine nalazimo se u skupini B u kojoj su nam protivnici BiH, Makedonija, Austrija, Tunis i Iran, a prvu utakmicu igramo 16. protiv Austrije. 

Od 17. siječnja do 8. veljače na rasporedu je Afrički kup nacija. Prvotno odabrani domaćin Maroko odbio je čast organiziranja natjecanja zbog problema sa širenjem virusa Ebole, a za nagradu dobio je izbacivanje iz istog. Domaćinstva se prihvatila Ekvatorska Gvineja, a naslov brani reprezentacija Nigerije koja je u finalu 2013. svladala Burkinu Faso 1-0. Natjecanje se održavalo svake druge parne godine, no nakon 2012. napravljen je pomak i novo prvenstvo održano je već 2013. i nastavit će se održavati neparnim godinama odlukom Fife ne bi li se sudaralo s godinama kada se održavaju Svjetska prvenstva. 

Od 19. siječnja do 1. veljače igra se prvi Grand Slam sezone, Australian Open. Naslove brane Stanislas Wawrinka koji je u prošlogodišnjem finalu porazio Rafaela Nadala, te Li Na koja je bila bolja od Dominike Cibulkove. 

Spomenimo i kako se 25. siječnja igra All Star susret KHL lige u ruskom Sočiju. 

VELJAČA

Prvog dana mjeseca veljače, osim finala rukometnog svjetskog prvenstva i finala Australian Opena, u Glendaleu, Arizoni održat će se 49. Super Bowl. Prošle godine Seattle Superhawks svladali su Denver Broncos 43-8. 

Od 2. do 15. traje svjetsko skijaško prvenstvo u američkom Beaver Creeku. Na prošlom prvenstvu 2013. u austrijskom Schladmingu Ivica Kostelić osvojio je srebro u Superkombinaciji. Ovu sezonu je loše započeo, no Ivicu na velikim natjecanjima nikada ne treba unaprijed otpisati, a vidjet ćemo i koliko može Natko Zrnčić-Dim. 

NBA All star utakmica na rasporedu je 15. u Madison Square Gardenu. Ove godine imamo dva igrača u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, no pitanje je hoće li Bojan Bogdanović i Damjan Rudež biti u kombinacijama za susret najvećih zvijezda. 

OŽUJAK

Od 6. do 8. igraju se prva kola novog izdanja Davis Cupa. Naslov brane Švicarci, a naše očekuje gostovanje u Srbiji. 

Nova sezona Formule 1 kreće 15. ožujka utrkom za Veliku nagradu Australije. Velike promjene u vozačkim postavama trebale bi nam garantirati uzbudljiviju sezonu, no što je bila protekla u kojoj su vozači Mercedesa gotovo od početka do kraja vodili privatne bitke. 

'Kockasti' 28. ožujka nastavljaju svoju borbu za plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. U goste na Maksimir stiže Norveška, a Niko Kovač bi s nova tri boda bio jako blizu plasmana na europsku smotru. 

TRAVANJ

Svima koji vole sport i 'ne mogu bez njega', četvrti mjesec u godini bit će izrazito dug. Bez većih sportskih događaja i nastupa hrvatskih sportaša, očekuje nas samo Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu od 26. travnja do 3. svibnja, a domaćin je kineski Suzhou. 

Od 18. travnja do 4. svibnja na red dolaze zaljubljenici u snooker. Svjetsko prvenstvo najjače je natjecanje u ovoj igri koja je najpopularnija na Otoku, no koja se iz godine u godinu širi i na ostala svjetska područja. Legendarni Crucible Theatre u engleskom Sheffieldu mjesto je gdje se natjecanje održava od 1977. godine. Titulu brani svjetski broj 1, Englez Mark Selby, kojemu je to prvi naslov, no svi zapravo očekuju vidjeti hoće li nastupiti njegov legendarni sunarodnjak Ronnie O'Sullivan koji se nakon nekoliko povlačenja iz profesionalnog sporta, i poraza od Selbyja u prošlogodišnjem finalu (to mu je prvi poraz u finalima), ali i nakon suradnje sa psihologom, vratio na velika vrata i mogao bi pokušati osvojiti svoj ukupno šesti naslov, s kojim bi se izjednačio s još jednim Englezom Steveom Davisom te Velšaninom Rayom Reardonom. Rekordnih sedam u modernoj eri još uvijek drži fantastični Škot Stephen Hendry. 

SVIBANJ

Od 1. do 17. u češkom Pragu očekuje nas Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu. Naslov iz Minska brani Rusija koja je u finalu svladala Finsku. 

Legendarna utrka Formule 1 u Monacu na rasporedu je 24. svibnja, a tri dana kasnije, na nacionalnom stadionu u poljskoj Varšavi, igra se finale nogometne Europske lige. 

Od 15. do 17. svibnja na rasporedu je Final Four košarkaške Eurolige u Madridu, a od 24. svibnja do 7. lipnja igra se drugi Grand Slam sezone, Roland Garros. Naslov brani Rafael Nadal koji je u finalu svladao Novaka Đokovića, te Marija Šarapova koja je porazila Simonu Halep. 

Finale engleskog FA Kupa igra se 30. svibnja na Wembleyju. 

LIPANJ

Finale Lige prvaka igra se 6. lipnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a od 11. lipnja do 4. srpnja u Čileu se igra 44. izdanje Copa Americe. Naslove brane Real Madrid koji je u prvom ikad 'gradskom finalu' svladao Atletico 4-1 nakon produžetaka, odnosno Urugvaj koji je 2011. u Argentini porazio Paragvaj 3-0. 

Kvalifikacije za EP 2016. nastavljamo 12. lipnja kada nam u goste stižu Talijani, a od 17. do 30. u Češkoj se igra Europsko prvenstvo U-21 na koje hrvatska reprezentacija nije uspjela otići jer je poražena u play-offu od Engleske. 

NBA finale kreće 4. lipnja.

Od 23. do 28. lipnja igra se Super finale vaterpolske Svjetske lige u talijanskom Bergamu, a od dana kasnije pa sve do 12. srpnja traje Wimbledon. Naslov brani Novak Đoković koji je s 3-2 u setovima u prošlogodišnjem finalu svladao Rogera Federera. 

SRPANJ

Srpanj također nudi 'odmor' od većih sportskih događanja. Gledat ćemo tek nekoliko atletskih mitinga te utrke Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije 5. srpnja, dva tjedna kasnije za Veliku nagradu Njemačke te još tjedan dana kasnije za VN Mađarske. 

Od 17. do 19. igraju se četvrtfinalni susreti Davis Cupa. Pobijedimo li Srbiju u gostima, u ovom ćemo se razdoblju boriti za mjesto među četiri najbolje momčadi. 

KOLOVOZ

Europski nogometni Superkup igra se 11. kolovoza na stadionu Mihajla Meškog u Tbilisiju. 

Svjetsko atletsko prvenstvo u 'ptičjem gnijezdu' Pekinga traje od 22. do 30. kolovoza, a dan kasnije započinje, i traje sve do 13. rujna, US Open na kojem titulu brani Marin Čilić koji je u prošlogodišnjem finalu s 3-0 u setovima svladao Japanca Keija Nishikorija. U Pekingu najveće nade dakako polažemo u Sandru Perković, li i u Blanku Vlašić te Anu Šimić. 

RUJAN

'Kockasti' nastavljaju put ka Francuskoj s dva gostovanja. Izabranike Nike Kovača 3. rujna čeka gostovanje u Azerbajdžan čije je kormilo preuzeo bivši 'vatreni' Robert Prosinečki, a tri dana kasnije gostujemo u Norveškoj. 

Od 5. do 20. na rasporedu je Svjetsko prvenstvo u košarci za žene kojemu su domaćini (umjesto ratom pogođene Ukrajine koja je bila prvi izbor) Hrvatska (Zagreb), Francuska (Montpellier), Njemačka (Berlin) i Latvija (Riga). Finale će se održati u francuskom Lilleu. 

Hanžekovićev memorijal u Zagrebu na rasporedu je 8. rujna i bit će to prilika da domaća publika pozdravi eventualne sjajne nastupe i medalje naših sportašica iz Kine. 

Od 18. do 20. rujna igraju se polufinalni susreti Davis Cupa, a od 25. rujna do 3. listopada u Rusiji se igra Europsko prvenstvo u stolnom tenisu

LISTOPAD

Kvalifikacije za EP 2016. bliže se kraju. Hrvatskoj 10. u goste stiže Bugarska, a tri dana kasnije igramo posljednju utakmicu kvalifikacija u gostima protiv Malte. 

STUDENI

Formula 1 ima posljednje tri utrke. Prvog dana u mjesecu vozi se za VN Meksika. Dva tjedna kasnije za VN Brazila, a 29. je na rasporedu zadnja utrka sezone u Abu Dhabiju. Tenis nam nudi Masters te od 27. do 29. finale Davis Cupa

PROSINAC

Od 5. do 20. na rasporedu je Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene u Danskoj. Naslov brane Brazilke koje su u Srbiji svladale domaću ekipu i osvojile svoju prvu titulu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica