Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Strmo, grubo, brzo... I skupo. Bicikl prvaka košta kao auto...

Lošinjska downhill staza jedinstvena je u Svjetskom kupu, kratka je i tehnički vrlo zahtjevna, što će biti izazov i najboljima na svijetu. Njen završni dio prolazi kroz urbani dio, a cilj je na rivi

Foto: Instagram/24sata
6 komentara

Kad se male ruke slože, sve se može. Pa čak i dovesti u Hrvatsku utrku Svjetskog prvenstva u downhill biciklizmu, na prelijepi otok Lošinj. Sve počinje u nedjelju ujutro, traje cijeli dan...

Sve je počelo 2011., kad su lokalni dečki s otoka, u suradnji sa slovenskim kolegama, razgovarali o gradnji staza na Lošinju za proljetne predsezonske treninge. Za samo šest mjeseci iskopale su se neke staze, a DH stazu počeli su graditi 2012. godine.

Već 2013. organizirali su prvu utrku, a s vremenom su i pozitivne reakcije europskih prvaka koji su ispitali teren pogurale stvar da staza postane privlačna i drugim vozačima, koji se ovamo uvijek rado vrate.

Uz potporu lokalne samouprave i Turističke zajednice, koji su vjerovali u njihovu ideju, skupina entuzijasta odlučila je UCI-ju (krovnoj biciklističkoj organizaciji) prošle godine ponuditi stazu na Lošinju kao potencijalnu za utrku Svjetskoga kupa. Nakon viđenoga čelnici UCI-ja uvrstili su je u kalendar za 2018. godinu.

Lošinjska downhill staza jedinstvena je u Svjetskom kupu, kratka je i tehnički vrlo zahtjevna, što će biti izazov i najboljima na svijetu. Njen završni dio prolazi kroz urbani dio, a cilj je na rivi, a to je nešto što dosad nismo imali prilike vidjeti u ovakvoj vrsti natjecanja.

Ovo događanje podržat će Mercedes-Benz i Red Bull Media House prijenosom uživo, a 19 televizijskih kuća otkupit će prava prijenosa, pa će se, zahvaljujući njima, utrka prikazivati u 99 zemalja.

Očekuje se da će je uživo pratiti više od milijun gledatelja, pa slobodno možemo reći kako je ovo jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj u 2018. Pa tko želi, može uživati u mediteranskoj klimi, dobroj hrani, prelijepome krajoliku... I u predstavama, majstorijama najboljih svjetskih downhill vozača.

Što je downhill?

Downhill je disciplina brdskoga biciklizma koji se prakticira na strmom, grubome terenu punom skokova, kamenih sekcija i drugih prepreka.

DH bicikli su teži i jači od ostalih brdskih bicikala, s aluminijskim ili karbonskim okvirom, imaju prednji i stražnji ovjes s više od 200 milimetara hoda, kako bi brže i lakše “upijali” vrlo zahtjevni teren.

Vozači startaju u vremenskim razmacima, često od najsporijih do najbržih, a vožnje obično traju od dvije do pet minuta te uglavnom završavaju u razmacima koji su često manji od sekunde. Kao i u svakom rangu vrhunskog sporta, alat za rezultate ima svoju cijenu.

Tema: Sport fanatik

Message