Obavijesti

Sport

Komentari 39

Stručnjaci se svađaju: Penal za Hajduk? Ma ne! -Da, evidentno

Stručnjaci se svađaju: Penal za Hajduk? Ma ne! -Da, evidentno
1

TKO JE U PRAVU? Drugi tjedan zaredom sudački stručnjaci u analizi kola HNL-a daju različite procjene. Što će tek biti kad se uvede VAR, pitamo se. No ionako je glavna procjena ona na terenu

VIDEO

Čini se kako se u Hrvatskoj ni sudački stručnjaci ne mogu usuglasiti oko analize spornih situacija u HNL-u čak ni uz silne kamere na stadionima.

Počelo je prošli tjedan, kad je u analizi utakmice Rijeke i Hajduka (1-1) sudački ekspert HRT-a Marijo Strahonja ocijenio kako je sudački tim pogriješio, da je Ivan Tomečak srušio Marina Jakoliša i kako je Fran Jović trebao dosuditi penal.

Pokretanje videa...

01:01

- Obrambeni igrač želi klizanjem izbiti loptu. Nije ju izbio, već je uklizao na stajnu nogu napadača i srušio ga - tvrdio je Strahonja u emisiji "Stadion".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No njegov kolega Igor Pristovnik dan poslije ponudio je drugačije mišljenje nakon pregleda snimke iza gola.

- To nije za penal, vidimo igrača Rijeke koji uklizava da bi blokirao loptu. U tom uklizavanju napadač osjeća da je obrambeni igrač na podu te počinje lagano padati preko njegove noge - rekao je.

Strahonja je potom promijenio mišljenje.

- Pogledao sam tu snimku i jasno mi je da sam pogriješio, da to nije bio jedanaesterac za Hajduk. Bio sam uvjeren da je riječ o penalu, žao mi je što odmah nisam imao snimku kamere iza gola - rekao je za SN.

Strahonja: Vidio sam snimku, ipak nije bio penal za Hajduk
Strahonja: Vidio sam snimku, ipak nije bio penal za Hajduk

Ovaj ponedjeljak Strahonja je, u analizi najzanimljivije sporne situacije kola, one dosuđenog penala na utakmici Hajduk - Inter (3-1) za pad Ardiana Ismajlija nakon kontakta s Matom Grgićem.

- Nedvojbeno postoji kontakt, ruke su vidljive na leđima, sudac je dobro postavljen. Ali nema intenziteta prekršaja i sudac nije trebao suditi penal - rekao je Strahonja o suđenju Darija Bela.

Procijenio je i kako je Marko Matoc propustio dosuditi dva penala za Dinamo u porazu kod Varaždina (1-0) zbog igranja rukom u šesnaestercu odnosno povlačenja Gavranovića u šesnaestercu.

'Nije bilo penala za Hajduk, a Dinamo je oštećen za čak dva'
'Nije bilo penala za Hajduk, a Dinamo je oštećen za čak dva'

Ipak, u emisiji HNTV-a "Treće poluvrijeme" Uefin kontrolor Draženko Kovačić stao je u obranu suca ogleda na Poljudu.

- Hvatanja, guranja i potezanja u šesnaestarcu suci moraju kažnjavati kao prekršaj za penal. Radi se o evidentnom guranju s dvije ruke. Igrača uopće ne zanima gdje je lopta, nego mu je cilj igrač kojega gura s dvije ruke. Sudac je na pet metara i procijenio je da je to dovoljno za penal, nije se dvoumi ni sekunde - rekao je Kovačić i dodao:

- U ovoj situaciji VAR se sigurno ne bi uključio. Obje su ruke na leđima, guranje je s leđa i pada preko noge suigrača. Ova je odluka evidentna, sudačka je procjena da je to za penal i tu se VAR ne uključuje.

Osim toga, nije se sa Strahonjom složio ni u analizi utakmice u Varaždinu, rekavši kako je doista trebalo biti penala za "modre" zbog igranja rukom u ranoj fazi utakmice, ali ne i zbog starta na Gavranoviću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub