Obavijesti

Sport

Komentari 12

Subašić: Ma i glavom u stativu! Sve za Hrvatsku i četvrtfinale

Subašić: Ma i glavom u stativu! Sve za Hrvatsku i četvrtfinale
6

Čeka nas rovovska bitka protiv ozbiljnog protivnika. Ej, oni 18 utakmica nisu poraženi, znate li koliko je to? Kvalitetniji su od svih drugih Skandinavaca, rekao je Danijel Subašić

VIDEO

Danijela Subašića u osmini finala Mundijala čeka jako težak posao. Utakmica protiv Danaca u Nižnjem Novgorodu bit će jedna od onih, u kojima će se protivnik braniti i pokušati iznenaditi iz kontra napada ili prekida.

Jedna, dvije, maksimalno tri šanse, i sve ih mora skinuti, u protivnom...

- Sve je to normalno, često sam u toj ulozi, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. To je moj posao, i moram ga obaviti najbolje što znam. Nije bitno imaš li posla ili nemaš, nego pobjeđuje li momčad ili ne. Baš kao što nije važno koliko golova primiš, nego jesi li pobijedio na koncu ili ne.

Žigulovsko pivo je fantastično, a litra benzina dvaput jeftinija
Žigulovsko pivo je fantastično, a litra benzina dvaput jeftinija

Je li Danska najbolji mogući ždrijeb za osminu finala?

- Ako smo mogli izbjeći neku od top pet reprezentacija, onda je ždrijeb ok, ali u ovoj fazi nema više lakih protivnika, a ni favorita. Sve je to 50-50, utakmica će biti teška, oni zadnjih 18 utakmica nisu poraženi, što znači da se radi o reprezentaciji koja zavrjeđuje veliki respekt.

Još uvijek su svježe rane s Eura iz Francuske. Što možete napraviti pametnije da se ne ponovi Portugal?

- Moramo ići kao u ove tri utakmice, i imati malo sreće. Ako Bog da, to će biti tako, i proći ćemo.

Koliko vam na Mundijalu pomaže obrana?

- Ne igram ni ja, ni obrana, nego cijela momčad, od Mandžukića sve počinje, pa onda svi ostali. Uvijek gledam kolektiv, u kome sam ja mali kotačić koji daje maksimum. Svima je puno lakše kad smo kompaktni, kad neko ispadne da se drugi odmah baci na glavu i zatvori. Samo s takvim pristupom će doći i sreća i rezultat. Golman ne može ništa sam, kad ostaneš jedan na jedan, možeš plakati... Na terenu puno pričamo, bodrimo jedni druge, kad netko pogriješi svi su u njega, i to je dobro. Napravili smo dobre temelje u ove tri utakmice, ali sad to treba zaboraviti i dati 200% protiv Danaca.

Badelj je u idealnoj momčadi 3. kola, Isco je uvjerljivo najbolji
Badelj je u idealnoj momčadi 3. kola, Isco je uvjerljivo najbolji

Jeste li ih gledali?

- Malo jesmo, još ćemo ih gledati do nedjelje. Tu je stožer koji sve pripremi, seciraju sve, rade dobar posao, izbornik puno razgovara s nama... Sve je za sada na nivou, kako na terenu, tako i van terena.

Mrmić je trener golmana, pomaže li vam savjetima i Ladić koji je pomoćni trener, ali ima ogromno iskustvo, a i sam je bio golman?

- Ne, malo popričamo, ali ne previše...

Sada počinju utakmice na ispadanje, imate li pripremljenu analizu tko gdje puca penale?

- U modernom nogometu nema tajni, sve se zna, i tko gdje puca, i kada, i kako... Ali što ti vrijedi analiza kad on baš tada promijeni stranu. To je sve stvar trenutka, kako se osjećaš, pročitaš li mu namjeru ili ne...

Eriksena poznajete?

- Znam ga, igrao sam protiv njega u Ligi prvaka. Stvarno je jako dobar igrač, dobro izvodi prekide, ali oni su i kao momčad tvrdi, čvrsti... Slični su Islandu, ali meni su bolji od Islanda. Teško će biti jer je u pitanju osmina finala, svi sanjaju prolazak i bacat će se glavom u stativu za to.

To bi bila utakmica! U naš dio ždrijeba došli su moćni Englezi
To bi bila utakmica! U naš dio ždrijeba došli su moćni Englezi

Što vi sanjate, finale?

- Sanjali smo prolaz skupine, sad smo taj san dosanjali, ali želimo dalje.

Većina igrača je u najboljim godinama, imate dosta iskustva s velikih natjecanja... Koliko vam je to prednost?

- Naravno da je prednost. Ali i nogomet je otišao naprijed. Da je 2014. bio VAR, možda ne bi izgubili od Brazila na otvaranju, možda bi svirali prekršaj na Ćorluki protiv Španjolaca... Tko zna, možda se neke sitnice sada okrenu u našu korist. Ali sve polazi od nas, mi moramo dati sve od sebe, kao i u prve tri utakmice.

Znači, vi ste za VAR?

- Isprva sam bio protiv, ali sada sam za. Ali, i iza VAR-a stoji čovjek koji mora imati osjećaj, mora znati da igrač kad skoči ne može skakati s rukama vezanim na leđima...

Jeste li favoriti protiv Danske?

- Ma kakvi favoriti, i mi i oni igramo u dobrim klubovima.

Ipak, bilo bi iznenađenje da ne prođete dalje, zar ne?

- Ma nije ovo PlayStation. Istina, odradili smo vrhunski tri utakmice, sad treba nastaviti isto, i preskočiti ih. Ali neće biti lagano, to je ipak osmina finala i nema više laganih protivnika. Čeka nas rovovska bitka protiv ozbiljnog protivnika. Ej, oni 18 utakmica nisu poraženi, znate li koliko je to? Kvalitetniji su od svih drugih Skandinavaca, tih 18 utakmica bez poraza govori jako puno o njima.

Je li vam veći naboj kad igrate za klub, ili za reprezentaciju?

- Ma to se ne može ni usporediti. Sve je drugačije, ništa ne može nadmašiti osjećaj igranja za reprezentaciju.

Euro ili Mundijal?

- Meni je to isto, veliko je natjecanje... Želio sam nastupiti, san mi je bio zaigrati na Mundijalu, i to sam ostvario.

Vatreni uoči Danaca: Dalić nas je ujedinio, a sad ide ono pravo
Vatreni uoči Danaca: Dalić nas je ujedinio, a sad ide ono pravo

Hoće li vam Danska biti najveća reprezentativna utakmica do sada?

- Na Euru smo dobili Španjolsku, a ja sam obranio penal nekom Ramosu, ha, ha, ha... Dobili smo i Argentinu, tako da...

Izbornik kaže da morate promijeniti mentalitet. Kad igrate protiv Brazila, ulazite u utakmicu kao da su oni 30% bolji i u prednosti. Ulazite li vi u dvoboj s Dancima kao na papiru 30% bolja reprezentacija?

- Ja mislim da je to 50-50. Uvijek. Jedino je Brazil priča za sebe, izlazi Willian, ulazi Douglas Costa, ne znaš tko je bolji. Brazil je nešto posebno...

Jeste li vidjeli nešto u igri reprezentacije što vas je iznenadilo?

- Zajedništvo, taktički smo dobro stajali, iskakali iz bloka, bili smo kompaktni, ma ove prve tri utakmice su bile taktičko savršenstvo.

Opći je dojam kako Hrvatska igra najbolji nogomet na SP. Imate li rezerve, možete li još bolje, recimo u nedjelju protiv Danske.

- Daj Bože, samo neka pričaju i dalje, da ova bajka potraje. Ali pričali su i u Francuskoj, pa ''prc'' u 117. minuti, i putuj kući... I to kako... Najvažnije je da damo sve od sebe, onda si miran.

POGLEDAJ NAVIJAČKI HIT: MOJA CROATIA

Sada napokon i ti možeš nositi majice iz najslušanijeg navijačkog spota "Moja Croatia". Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK.

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske