Obavijesti

Sport

Komentari 78

Suci odbili suditi: Svi protiv samovolje Alojzija Šuprahe

Suci odbili suditi: Svi protiv samovolje Alojzija Šuprahe
1

Alojzije Šupraha smijenio je predsjednika sudačke udruge, koju želi sam preuzeti, a suci su iz Dalmacije na to odgovorili bojkotom. HNS je poslao suce sa sjevera...

VIDEO

Kaos, lakrdija i sramota. Tako je najbolje opisati ono što se ovoga vikenda događa na nogometnim terenima u Splitu i okolici. Samovolja predsjednika županijskog saveza Alojzija Šuprahe, koji je silom želio postati predsjednik sudačke udruge, rezultirala je pobunom i bojkotom lokalnih sudaca te odgodom svih utakmica mlađih kategorija pod ingerencijom županijskog saveza.

Igraju se samo seniorske utakmice 1. i 2. županijske lige, a sude ih suci iz sjevernih županija, koje je kao ispomoć poslao predsjednik sudačke komisije HNS-a Dušan Kukić. Njihove pristojbe i troškove navodno bi trebao i platiti HNS!?

Nakon što su gotovo svi dalmatinski suci odlučili bojkotirati utakmice u organizaciji Šuprahina saveza, djeca svoje utakmice nisu igrala, no s obzirom da su neki klubovi doputovali na gostovanja, igrale su se prijateljske utakmice, u kojima su sudili ili treneri, ili delegati koji su se našli na tribinama. A sve kao rezultat pobune sudaca, koji više ne žele trpjeti samovolju predsjednika NS-a Splitsko-dalmatinske županije.

- Znate kako to ide, kmetovi se kad-tad pobune - kazao je Ante Kušeta, nekadašnji povjerenik za suđenje i tajnik sudačke komisije NSŽSD-a, koji je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije nakon što ga je Šupraha pokušao natjerati da odustane od kandidature za predsjednika Udruge nogometnih sudaca kako bi tu funkciju osigurao za sebe, te tako sačuvao svoju poziciju u Skupštini HNS-a.

- Zbog Šuprahine nasilne kandidature podnio sam ostavku na sve funkcije, a što se događa nakon toga, svjedoci ste i sami. Ne mogu govoriti o bojkotu, jer svi suci su opravdali izostanke, no jasno je da se nisu svi odjednom razboljeli... - kazao je Kušeta i dodao:

- Žalosno je sve ovo, pa ne igra se nogomet radi nas i funkcija, nego radi djece, klubova i roditelja, koji sve to skupa financiraju.

Možda i prekinu natjecanja?!

Kaos koji je nastao trebao bi biti razriješen u ponedjeljak u 18 sati, na hitno sazvanoj sjednici izvršnog odbora NSŽSD-a.

- Predsjednik Šupraha je samo prvi među jednakima, IO ima 17 članova i oni moraju donijeti odluku kako dalje. Nadam se da će odluku u korist nogometa, pa ako treba, neka se i sazove Skupština, jer ovako dalje ne ide. Ovo je prvi put u povijesti da se nešto slično događa, ne mogu ni zamisliti sramotu koja bi pala na sve nas kad bi se prekinula natjecanja. A nije nemoguće da se i to dogodi - upozorio je Nikola Tokić, povjerenik za sva natjecanja u NSŽSD-u i pojasnio zbog čega se 1. i 2. Županijska liga normalno igraju.

- Obavijestili su me da su suci za te lige osigurani. Ne znam tko su, ne poznajem ih, niti je moj posao da pitam tko ih je i otkud poslao. Ja sam povjerenik natjecanja, a ne sudaca... - ogradio se Tokić.

U svađi s Brbićem i Hajdukom

Bivši sudac Šupraha, čiju je karijeru obilježila najkontroverznija utakmica u povijesti HNL-a, između Rijeke i Osijeka u proljeće 1999., nakon prestanka sa suđenjem često se nalazi u “spornim situacijama”.

Čim je postao predsjednik NSŽSD-a, izigrao je dogovor i umjesto delegata iz Hajduka u skupštinu HNS-a poslao sebe i Željka Sučića iz RNK Splita. Od tad su Šupraha i Hajduk “na ratnoj nozi”, a sukob je eskalirao nakon što je u alkoholiziranom stanju presreo i udario Marina Brbića šakom u glavu. Pritvoren je i uvjetno osuđen na sedam dana zatvora, uz rok kušnje od šest mjeseci.

Hajduk je tražio njegovo izbacivanje sa svih funkcija u nogometu, no HNS ga je zaštitio i od tada traje “status quo”. Sudački bojkot zbog Šuprahine samovolje i želje da se održi u nogometnoj vladi samo je nastavak niza...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju