Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Sudio sam Filipu Hrgoviću, po stručnosti bih mogao i Joshui'

'Sudio sam Filipu Hrgoviću, po stručnosti bih mogao i Joshui'
3

Hrgović dolazi iz kluba gdje su svi dobro odgojeni, uvijek je bio pristojan. Ustvari, boksači su svi odreda dobro odgojeni mladići. Nemam loših iskustava u ringu, priča Naim Ramaj

VIDEO

Mislim da će u subotu Hrgović pokazati da pripada među pet-šest najboljih teškaša u svijetu i vjerujem da bi meč protiv Erica Moline mogao okončati oko pete runde. Filip je školovan boksač koji iza sebe ima sjajnu amatersku karijeru. Uz to što je majstor, ima i ono što mi koji smo u tom sportu volimo reći dugački zadnji direkt. To su udarci koji u sebi nose težinu tijela i dolaze, kako popularno to zovemo, iz pete, govori nam Naim Ramaj, boksački sudac najviše kategorije u našoj zemlji.

Pokretanje videa...

Trening Hrgović i Cro Cop 00:18

Jedan je od dvojice hrvatskih sudaca sa tri zvjezdice, a to je u prema pravilima AIBA, krovne svjetske amaterske organizacije, najviši stupanj.

Ovaj 46-godišnji Koprivničanin je do sada sudio, bilo kao sudac u ringu ili bodovni sudac, oko tri tisuće mečeva. Osim Hrgoviću, dijelio je pravdu i ostalim imenima s vrha hrvatske boksačke liste poput Tonija Filipija, Marka Miluna i Luke Plantića...

- Joshua je veliki favorit protiv Ruiza, bez obzira na to što je u prvom meću Ruiz iznenadio sve. Ma svi su oni školovani boksači, jer južnoamerička, kubanska i europska škola su na višoj razini od američke, iz koje dolazi Molina, ali boks je takav sport da može odlučiti jedan jedini udarac. Posebice u najtežoj kategoriji. Dovoljno je prisjetiti se meča između Deontaya Wildera i Luisa Ortiza. Kubanac je bio u bodovnoj prednosti, a onda je Wilder „izvukao“ udarac i pogodio Ortiza u čelo. Nešto slično ima i naš Hrga i zato vjerujem da će se on kroz godinu ili godinu i pol boriti za svjetsku titulu – prognozira Ramaj.

- Hrgović dolazi iz kluba gdje su svi dobro odgojeni, uostalom kako i u drugim sredinama. Uvijek bio pristojan. Ustvari, boksači su svi odreda dobro odgojeni mladići. Nemam loših iskustava u ringu. Treneri, a i ja tu spadam, radimo i na tom viteškom kodeksu. Povremeno postoje negodovanja, više od strane trenera. Posebice u situacijama kada su odluke sudaca podijeljene.

U amaterskom boksu zarade nisu velike, kako za boksače, tako i za suce. Stoga mnogi bježe u profesionalne vode.

- U amaterskom boksu je najvažnije zaštititi borca. Tu mi suci koji smo u ringu, za razliku od profi mečeva, brojimo boksaču i kada on stoji i nije pao. Bolje deset puta brojati nego jednom to preskočiti, a to može biti kobno. Ako sudac u ringu pogriješi i broji, bodovni suci to neće upisati tom boksaču - pojašnjava Ramaj.

Hrgović: Sad želim na Chisoru! Molina: Filip baš puno griješi...
Hrgović: Sad želim na Chisoru! Molina: Filip baš puno griješi...

Kaže da je najveća vrlina boksačkih sudaca, a tako bi trebalo biti i u ostalim sportovima, da djelitelji pravde budu iznad svega pošteni. Kad smo ga upitali da nam prokomentira neku po njemu skandaloznu odluku sudaca, kaže da se na društvenim mrežama zna vrtjeti poneki meč, ali da su takve odluke toliko rijetke da se broj u promilima.

Hrga nikad veći favorit: Molina ima male šanse, skoro nikakve
Hrga nikad veći favorit: Molina ima male šanse, skoro nikakve

- Dovoljno sam stručan da bih mogao suditi meč Joshua - Ruiz, ali je pitanje kako bih se ponašao pod tim medijskim pritiskom, jer profesionalni boks je nešto drugo od amaterskog zbog medija, novca i ostalog što se vrti oko takvog spektakla. Namjera mi je okušati se i kao sudac u profesionalnom boksu, ali prije toga moram polagati za licenciju.

Za kraj nam je rekao da je Hrvatski boksački savez sjajno organiziran, a u klubovima se vrhunski radi, što dokazuju i brojene medalje s kojima se naši mladići uvijek vrate s europskog, olimpijskog ili svjetskog natjecanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu