Obavijesti

Sport

Komentari 4

Šuker poput Gerda Müllera, a prvijenci Bobana i Prosinečkog

Šuker poput Gerda Müllera, a prvijenci Bobana i Prosinečkog
1

Hrvatska je 1994. godine svladala Španjolsku i Italiju, remizirala s Argentinom, pa su navijači počeli shvaćati kako su 'vatreni' doista nogometna velesila. A onda je stigla Ukrajina...

VIDEO

Hrvatsku je 1994. godine počeli tresti prava nogometna groznica. Nogometaši Ćire Blaževića u istoj su godini 'skinuli' Španjolsku u Valenciji i Italiju u Palermu, u međuvremenu u Maksimiru remizirali s Argentinom predvođenom Diegom Armandom Maradonom. Navijači su postali svjesni kako Hrvatska doista spada u nogometnu elitu, a krenule su i kvalifikacije za Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj.

Hrvatska - Ukrajina 4:0 (1995.)

Vatreni su 1995. godine svladali Ukrajinu 4:0 u Zagrebu u sklopu kvalifikacija za EP u Engleskoj, a bodrite ih i 24. ožujka na putu prema SP-u u Rusiji! Pretprodaja s popustom od 50 posto završava ovoga vikenda - blagajne stadiona Maksimir otvorene su još u subotu od 10 do 18 sati. Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti putem interneta do nedjelje 19. ožujka.

Objavljuje Hrvatski nogometni savez u Subota, 18. ožujka 2017.

I to vrlo uspješno. 'Vatreni' su s po 2-0 svladali Estoniju (u Tallinu) i Litvu (u Zagrebu), a onda nogometni svijet šokirali veličanstvenom pobjedom (2-1) protiv Talijana. Apetiti su rasli, Hrvatska je u prve tri utakmice imala maksimalnih devet bodova, a pobjednosni niz trebalo je 'preseliti' i u 1995. godinu. Gdje je izabranike Ćire Blaževića prva čekala Ukrajina. 

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

U Maksimiru se okupilo 25 tisuća gledatelja, Ćiro na raspolaganju zbog kartona nije imao Igora Štimca, pa je od prve minute zaigrao Dubravko Pavličić. Za zagrebački dvoboj ovih suparnika akreditirao se čak 151 predstavnik medija, reprezentativcima Hrvatske i Ukrajine prije početka utakmice podijeljena su 'licitarska srca'.

- Pozdrav Ukrajini, pobjeda Hrvatskoj - stajalo je na velikom transparentu na istočnoj tribini.

No, Ukrajinci su djelovali plaho i pitomo, Hrvatska se potpuno razigrala. Boban, Prosinečki i Asanović davali su ritam igri 'vatrenih', a kapetan je sve sam u 13. minuti napravio za vodstvo Hrvatske. Zvonimir Boban povukao je loptu sa sredine igrališta, stigao na 20-ak metara od suparničkog gola, pa lijevom nogomet pogodio lijevi kut za 1-0. I svoj prvi gol u dresu hrvatske nogometne reprezentacije.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

Sedam minuta kasnije bilo je 2-0. Lijepo su kombinirali Bokšić i Jerkan, lopta je stigla do Šukera koji svojom 'ljevica' iskosa zabija drugi gol za 'vatrene'. A voj prvi gol za Hrvatsku u 70. minuti zabio je i Prosinečki. Asanović je sjajnom loptom odigrao Šukera kojeg u kaznenom prostoru ruši Telesnjenko. Davor Šuker prepustio je loptu 'velikom žutom', a Prosinečki je mirno pogodio za 3-0.

Fantastični Asanović asistirao je za četvrti gol, još jedna točna dijagonala stigla je na nogu Šukera, a naša 'devetka' je lakoćom još jednom probušio nemoćnog Tjapuškina. Poslije utakmice se dugo feštalo u čast 'vatrenih', sada nas je samo niz kiksova mogao zaustaviti na putu do Europskog prvenstva. A ovu će noć, zbog prvih golova za reprezentaciju, zauvijek pamtiti Boban i Prosinečki.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

- Penal? Bio je red na Prosinečkog, svi smo željeli da Robi zabije gol u Maksimiru - rekao je poslije utakmice Davor Šuker kojeg je dopisnik talijanskog Sporta Massimo Franchi proglasio novim Gerdom Müllerom.

- Kakav igrač, pa to je čudo. Novi Gerd Müller. Moderniji i tehnički dotjeraniji. Takva klasa za svoju partiju zaslužuje samo najviše ocjene - divio se Franchi tih dana Šukeru.

- Svi smo presretni, Maksimir je bio pun, svi volimo taj zanos masa. Onda i lopta više sluša. Šteta, mogli smo zabiti još golova, meni nikad dosta. Bilo je lijepih golova i akcija, ali naš jedini cilj je plasman u Englesku, a to smo sada već možda i osigurali - završio je Šuker.

ZAGREB Stadion Maksimir (25.000 gledatelja)
Sudac: Hans-Jörgen Weber (Njemačka).
Strijelci: 1-0 - Boban (13), 2-0 - Šuker (20), 3-0 - Prosinečki (71-11m), 4-0 - Šuker (79).
Hrvatska (3-5-2): Ladić - Bilić, Jerkan, Pavličić - Jurčević (od 79. Vlaović), Prosinečki, Boban, Asanović, Jarni - Šuker, Bokšić (od 75. Turković). Izbornik: Ćiro Blažević.
Ukrajina: Tjapuškin, Lužnij, Telesnjenko, Bukel, Šmatovalenko, Martinov (od 46. Orbu), Mizin, Kalitvnincev, Ševčenko, Leonenko, Konovalov. Izbornik: Anatolij Konkov.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida