Obavijesti

Sport

Komentari 23

Šuker predstavio kandidaturu za Euro: Ne vjerujem u uspjeh

Šuker predstavio kandidaturu za Euro: Ne vjerujem u uspjeh
2

Od prvog dana Vlada s nama igra ping-pong. Vidjeli ste prezentaciju, vidjeli ste što se sve traži i recite mi vi koliko je realno da ispunimo sve ove uvjete, kaže Šuker...

VIDEO

Čelnici HNS-a Davor Šuker i Damir Vrbanović priredili su danas video prezentaciju kandidature Hrvatske za domaćinstvo prvenstva Europe 2020. godine, za koje su prijavili Split i Zagreb. 

Najvažniji detalj svakako je krajnji datum do koga država mora dati jamstvo da stoji iza kandidature jednoga ili oba grada, a to je 25. travanj. Ove godine. Predsjednik HNS-a Šuker ne vjeruje kako Split ili Zagreb imaju imalo šansi da prođu, čak ni uz garanciju Vlade koju u ovom trenutku nemaju.

- Sudeći po trenutnom stanju i raspoloženju, ne vjerujem u uspjeh. Vidjeli ste iscrpnu prezentaciju, vidjeli ste što se sve traži i recite mi vi koliko je realno da ispunimo sve ove uvjete, pogotovo ako država ne stane iza nas - kazao je Šuker i dodao:

- Od prvog dana Vlada i Ministar Jovanović s nama igraju ping–pong, znate kako to ide u Hrvatskoj. Na kraju ispada da sam ja protiv Splita, a nisam. Gospodo, ako Grad Split i Vlada stanu iza ovog projekta i sagrade novi stadion u Splitu ili obnove Poljud da zadovoljava sve uvjete, ja sam za. Samo, smučit će se Baldasaru kad pročita što sve mora domaćin Eura ispuniti - dodaje Šuker.

Šukeru smeta politiziranje za koje optužuje gradonačelnika Splita Ivu Baldasara i njegovog stranačkog kolegu Ministra Željka Jovanovića. 

- Uefa traži oko 600 garancija i ugovora, oni prate političke i ekonomske aspekte, imaju neovisne promatrače koji na dnevnoj bazi prate što se događa u Hrvatskoj. Sve ih zanima. Centri moći, regionalna organizacija, čak i datumi izbora - rekao je Šuker.

Svoje neodazivanje pozivu gradonačelnika Splita opravdao je činjenicom da za sastanak nije bilo potrebe, jer mu nije imao što prezentirati. 

- Što imam pričati s Baldasarom? Pa nisam pričao ni s Bandićem, zašto bih s Baldasarom? To hoće li država dati garanciju nije do Davora Šukera. Mi imamo svjetski savez, bavimo se ozbiljnim poslom, želimo popraviti stanje u nogometu. Poslali smo pismo gradu Splitu u kojem smo napisali da respektiramo kandidaturu Splita, da gradonačelnika molimo za strpljenje dok se ne prikupi sva dokumentacija. Sada je dokumentacija stigla, mi je prevodimo i u roku dan ili dva bit će poslana u Vladu. Sada je sve na njima, sve zavisi o garanciji Vlade - dodaje Šuker.

Baldasar je tvrdio kako troškovi obnove Poljuda nisu veći od 100 milijuna kuna.

- Poslušajte me. U nogometu je 100 milijuna kuna ništa. Neke stvari su neozbiljne, zato nisam ni dolazio u Split na sastanak s Baldasarom, da ne eksplodiram - kaže predsjednik saveza.

Šuker se ne smatra odgovornim za ono što se događalo prije njegova mandata, odnosno, za činjenicu kako reprezentacija dugi niz godina nije igrala važne službene utakmice van Zagreba. 

- Ne pitajte me za ono što je bilo prije, za ugovore i sporazume. Odgovaram samo za svoj mandat i ja sam za to da se igra i u Splitu i u Osijeku i u Rijeci i svugdje u Hrvatskoj. Nemam se namjeru nikome ispričavati, nemam namjeru nikome opravdavati svoje stavove, jer radim najbolje što znam. 

U razgovor se uključio Damir Vrbanović, koji je želio odvojiti priču o Euru 2020. i izgradnju centralnog i regionalnih kampova. 

- Stjecanjem nespretni okolnosti pričalo se u isto vrijeme o kampovima i Euru. Kandidiranje za Euro nema nikakve veze s kampovima, oni će biti izgrađeni bez obzira na domaćinstvo Eura. Uefa ne daje ni lipe za stadion, samo za centre, na kojima će trenirati djeca i mladi. Oni daju za projekte i zato je tu nada da ćemo tih pet centara dobiti. Što se tiče stadiona, tu mora uskočiti država, nigdje u svijetu nije Savez izgradio nacionalni stadion, nego države - zaključio je Vrbanović.

Jovanović: Dat ćemo garancije za Split

Na izlasku iz zgrade u kojoj je Šukerov ured, naišli smo na ministra Željka Jovanovića. Ne, nije išao kod Šukera, ali je branio ranije izrečeni stav. 

- Država će dati garancije za Split i to na izračun renoviranja stadiona od 100 milijuna kuna. Jednu trećinu dat će država, jednu Grad Split, a jednu HNS - kazao je Jovanović.

Ako je suditi prema viđenom na prezentaciji, teško da bi tih 100 milijuna kuna bilo dovoljno i za najnužniju kozmetiku stadiona i infrastrukture, kamo li za nešto više. No čak ni puni iznos i garancija Vlade ne garantira da će Euro 2020. stići u Hrvatsku. 

Socijalna odgovornost

  • Politika nepušenja na stadionima
  • Briga osoba s invaliditetom (30.000 300 mjesta za invalide)
  • Besplatan prijevoz za nositelje ulaznica
  • Rute za bicikliste
  • Parkirna mjesta
  • Zdrav način života (obnovljivi izvori energije u gradnji...)

Pravni aspekti

  • Garancije
  • Zahtjevi za organizaciju turnira
  • Ugovori za kandidaturu
  • Garancije i prilagodbe zakonskih okvira, viznog režima, poreznog sustava osiguranja...

Prometna povezanost

  • Smještaj i trening centri
  • 50.000 – 15.000 smještaja
  • 30.000  - 10.000 smještaja 
  • Zagreb 5.000 – Split 2.900
  • Traže 75% hotelskih soba u hotelima 5 i 4 zvjezdice i 25% od 3 zvjezdice
  • Traže dva trening centra po gradu

Stadion

  • State of the art – Prednost u organizaciji imaju oni koji grade nove stadione
  • Teren 105x68 travnjak, godinu dana ranije postavljen i 800 m2 rezervne trave, svlačionice 150-200 m2, 28 sjedala s ormarićima i duple muško ženske svlačionice za suce. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu