Obavijesti

Sport

Komentari 10

Superdjedica u penziji u 107. godini: Malo me zeza reuma...

Superdjedica u penziji u 107. godini: Malo me zeza reuma...
3

Francuski biciklist Robert Marchand (106) prvi je rekord postavio 2012. godine. Zainteresirao je znanstvenike koji su ga testirali otkrivši kako ima bolju iskoristivost kisika u mišićima nego prosječni 50-godišnjak

VIDEO

Robert Marchand rodio se 1911. godine, u Drugom svjetskom ratu zarobili su ga nacisti, biciklizmom se počeo baviti 1967. godine, a rekorde rušiti sa sto i više godina na leđima. Sad je odlučio da je vrijeme za mirovinu.

FILE PHOTO: French cyclist Robert Marchand, aged 105, reacts after he rode 22.528 km (14.08 miles) in one hour to set a new record at the indoor Velodrome National in Montigny-les-Bretonneux

Francuz je prošle godine u sat vremena vožnje po kružnoj stazi u konkurenciji preko 105 godina prešao 22.5 kilometara što je rezultat u kojem mu ne bi mogli konkurirati ni dvostruko mlađi rekreativci.

- Mogao sam i bolje - rekao je Francuz, koji je prvi put rekord postavio 2012. godine, tada u kategoriji preko 100 godina kad je prešao 24.2 kilometara.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Isti je rekord poboljšao dvije godine kasnije kad je u sat vremena prešao 26.9 km.

- Noge me uopće ne bole. Malo me ruke zezaju, ali to je od reume. Moram priznati da nisam u tako dobroj formi kao što sam bio prije par godina. Nisam ovdje došao da bih bio šampion, već da pokažem kako i u ovim godinama čovjek može voziti bicikl.

Njegova tajna?

Redovno jede voće i povrće, meso u manjim količinama, a kavu gotovo da uopće ne pije. Osim biciklizma, bavio se boksom i gimnastikom.

FILE PHOTO: French cyclist Robert Marchand, aged 105, rides on his way to cover 22.528 km (14.08 miles) in one hour to set a new record at the indoor Velodrome National in Montigny-les-Bretonneux

Kad čovjek u njegovim godinama obara rekorde, to je zanimljivo i znanstvenicima pa su ga testirali i još se više iznenadili otkrivši kako je s godinama u sve boljem stanju upravo zbog intenzivne fizičke aktivnosti.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Mjerili su mu mogućnost iskorištavanja kisika u mišićima - “vo2 max” - i pokazalo se da se ta iskoristivost kod njega povećava, i to za 13 posto u dvije godine. On danas ima bolju iskoristivost kisika nego prosječan 50-godišnjak.

S godinama je taj proces obrnut te je upravo nedostatak kisika i nemogućnost tijela da kvalitetno prenosi kisik u stanice jedan od razloga zašto starimo i slabimo. 

Istraživanje francuskog sveučilišta Evry-Val d’Essonne potvrdilo je da se maksimalna iskoristivost kisika kod starijih sportaša pojačava što su im intenzivniji treninzi. To je još jedan od argumenata da u starijoj dobi ne zanemarujemo fizičku aktivnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''