Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Suspendirali boksački savez: Neće organizirati turnir na OI

Krovna svjetska boksačka federacija Aiba neće organizirati olimpijski turnir u Tokiju nakon što joj je Međunarodni olimpijski odbor, zbog financijskih malverzacija, potvrdio suspenziju

FILE PHOTO: Shadow of of Tokyo governor Yuriko Koike is seen on the logo of Tokyo 2020 Olympic games during the Olympic and Paralympic flag-raising ceremony at Tokyo Metropolitan Government Building in Tokyo
Foto: Toru Hanai/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u srijedu potvrdio suspenziju Međunarodne boksačke federacije (Aiba) koja tako neće moći organizirati boksački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. 

Okupljeni na 134. zasjedanju u Lausanni članovi MOO-a su jednoglasno prihvatili preporuku izvršne komisije donesenu 22. svibnja koja je tada predložila suspenziju AIBA-e u organizaciji boksačkog turnira na OI u Tokiju iduće godine. AIBA je tako postala prva međunarodna federacija kojoj nije dozvoljeno sudjelovanje u organizaciji vlastitog sporta na OI.

MOO je također u srijedu utvrdio detaljnu organizaciju kvalifikacijskih turnira koji će se održavati između siječnja i kraja ožujka 2020. u Kini (Azija i Pacifik), u Londonu za Europu, u Dakaru za Afriku i u Buenos Airesu za Amerike. Zadnji svjetski kvalifikacijski turnir će se održati u Tokiju u svibnju 2020.

"Boksači će tako imati dvije prilike da se kvalificiraju za nastup na OI, na regionalnom turniru i i na svjetskom turniru", pojasnio je MOO.

Organizacija kvalifikacija za olimpijski boksački turnir povjerena je radnoj skupini na čijem čelu je Japanac Morinari Watanabe, član MOO-a i predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

AIBA trenutačno proživljava krizu. Pakistanac Anwar Chowdhry, predsjednik od 1986. do 2006., suspendiran je doživotno 2007. zbog financijskih malverzacija. Tijekom njegovog predsjedanja više sudačkih odluka na olimpijskim igrama pratile su sumnje vezane za korupciju, poput pobjede Južnokoreanca Park Si-huna nad Amerikancem Royem Jonesom Jr. na OI u Seulu 1988.

Iako je dokazano da su suci bili korumpirani, američki boksač nije dobio zlatnu medalju. (jt)

Naši partneri pišu
Message