Obavijesti

Sport

Komentari 6

Susret s velikim Kobeom: Uh, to nisam znao, moram priznati

Susret s velikim Kobeom: Uh, to nisam znao, moram priznati
5

Košarku sam oduvijek igrao za momčad, rekao je Kobe Bryant jednom prilikom u intervjuu za 24sata. Ali bez obzira na to, odlazi kao jedan od najvećih pojedinaca američke košarke

VIDEO

Houston, dan uoči All Star utakmice Istoka i Zapada 2006. godine, press-konferencija Kobea Bryanta. Kao i obično, jedna od najposjećenijih. Bilo je to vrijeme pomirbe Kobea s 'velikim bratom' Shaqom, ali i vrijeme njegovih najboljih individualnih učinaka u karijeri.

Bila je to sezona iskupljenja nakon optužbi za silovanje te svađe s trenerom Philom Jacksonom, u kojoj je Kobe igrao sam protiv svih i na svojim plećima vukao Lakerse, pokušavajući dokazati da može osvojiti prsten i bez 'velikog brata Shaqa' te da može preuzeti krunu kralja NBA lige od neprikosnovenog Michaela Jordana, koji se umirovio tri godine ranije.

Kobe je otišao sa stilom: Zabio 60 koševa na svom oproštaju
Kobe je otišao sa stilom: Zabio 60 koševa na svom oproštaju

Kopajući po statistikama kako bih se pripremio za razgovor s Kobeom u Houstonu, otkrio sam kako je te sezone, u pravilnim razmacima od oko mjesec dana, od 20. studenog do 22. siječnja postizao svaki put po 19 koševa više!? Najprije je 20. studenoga Chicagu zabio 43, potom je mjesec dana kasnije Dallasu utrpao 62, da bi 22. siječnja Toronto deklasirao s čak 81 postignutim košem.

Bio je to drugi najbolji individualni učinak u NBA povijesti, a do rekorda od 100 koševa koji je u vlasništvu Wilta Chamberlaina, nedostajalo mu je točno 19 koševa! I da stvar bude zanimljivija, Lakersi su 21. veljače u svom Staples Centru čekali najlošiju momčad NBA lige Portland Trailblazerse. Bila je to idealna prilika za Kobea da skine Wiltov rekord.

Wiltovo neponovljivo čudo: Dao je 100 koševa u jednoj utakmici
Wiltovo neponovljivo čudo: Dao je 100 koševa u jednoj utakmici

Na press-konferenciji u Houstonu, sedam dana uoči utakmice Lakersa i Portlanda, Kobeu sam pokazao papir s nizom broja postignutih koševa i datumima odigravanja utakmica te ga upitao hoće li pokušati oboriti Wiltov rekord. Najprije me pogledao kao da sam mu otkrio novu teoriju o tome tko je ubio predsjednika Kennedyja, a onda se slatko nasmijao.

- Zanimljiva teorija, moram priznati da ste me iznenadili, nisam znao da su se brojke tako zgodno poklopile. Zaista nisam znao - priznao je, ali i dodao:

- Razočarat ću vas, nemam namjeru juriti za Wiltovim rekordom od 100 postignutih koševa. Košarku sam oduvijek igrao za momčad, a tako je i sada. Šutiram da bi momčad pobjeđivala, ne da bih obarao individualne rekorde. No, ako me krene, sve je moguće...

Magic introduces Kobe

Magic Johnson introduces Kobe Bryant prior to the reveal of his jerseys hanging in the rafters at the Staples Center!

Posted by NBA on 19. prosinca 2017

Njegov zagonetni osmijeh otkrivao je da bi ipak mogao pokušati, a ako je netko bio spreman za skidanje tog ludog rekorda, onda je to bio Kobe. No nije se dogodilo. Kobe se protiv Portlanda zaustavio na 27 ubačenih koševa, ali to nije nimalo umanjilo njegovu košarkašku veličinu. U mirovinu je otišao s pet prstenova NBA prvaka, dva olimpijska zlata te brojnim individualnim dostignućima i rekordima.

Oba će biti gore: Brojevi koje je nosio Kobe Bryant idu pod krov
Oba će biti gore: Brojevi koje je nosio Kobe Bryant idu pod krov

A da je stvarno jedna od najvećih, svjedoči i potez Lakersa, koji su sinoć pod svod Staples Centra podigli čak dva njegova umirovljena dresa s brojevima 8 i 24 koje je u karijeri nosio. Nikada ranije jedan igrač nije dobio takvu počast kakvu su Kobeu ukazali njegovi Lakersi, a teško da će ikad i ubuduće. Igraču kojega su mnogi obožavali, a vjerojatno ga je dobar dio njih i mrzio, nitko nikad nije osporio da je jedan od najvećih košarkaša u povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu