Obavijesti

Sport

Komentari 100

Svaka čast, Kova! Postao drugi Hrvat osvajač trofeja LP i EL

Svaka čast, Kova! Postao drugi Hrvat osvajač trofeja LP i EL
1

Hrvatski reprezentativac i igrač Chelseaja Mateo Kovačić (25) pobjedom svog kluba (4-1) protiv Arsenala osvojio je Europsku ligu i tako nastavio svoj veliki europski trofejni niz

VIDEO

Sudjelovao u akciji za dva gola, pobijedio 4-1 i s Chelseajem osvojio naslov Europske lige! Mateo Kovačić postao je nakon Ivana Rakitića drugi Hrvat koji je podignuo trofej oba velika europska natjecanja, a nakon 3 uzastopna osvajanja Lige prvaka, i četvrtu je godinu zaredom dio osvajača trofeja elitnog europskog natjecanja.

Europa League Final - Chelsea v Arsenal

Mateo je u finalu igrao od prve minute i odradio odličan posao. Jurio je sredinom terena u oba pravca i pokrenuo dvije akcije koje su na kraju rezultirale golovima u mreži Petra Cecha. U 76. minuti zamijenio ga je Englez Ross Barkley. Kovačić je zadnje tri sezone osvajao europski naslov u dresu Real Madrida, a sad je osvojio i Europsku ligu u dresu londonskog kluba.

Mateo je tako postao drugi Hrvat koji je osvojio i Ligu prvaka i Europsku ligu. Prije njega to je uspjelo tek Ivanu Rakitiću koji sa Sevillom slavio u Europskoj ligi, a potom s Barcelonom pobijedio u Ligi prvaka. Dosad su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić i Šime Vrsaljko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2-2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2-0. Luka Peruzović 1983. u dresu Anderlechta u finalu je pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1-0, a u Lisabonu je bilo 1-1.

Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup UEFA bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3-0, a Stanić nije nastupio u finalu. Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3-1, a Olić je igrao do 67. minute.

Tri godine kasnije Olićev uspjeh ponovio je Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret.

Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom. U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2-1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.

Naslov pobjednika Europske lige ima i Ivan Rakitić, i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4-2. Rakitić je odigrao cijeli susret.

Posljednji hrvatski nogometaš koji je prije Kovačića slavio u Europskoj ligi bio je Šime Vrsaljko prošle godine u dresu Atletico Madrida. Španjolski sastav je u finalu u Lyonu pobijedio Marseille sa 3-0, a Šime je igrao prvo poluvrijeme.

Hrvati osvajači Kupa UEFA/Europske lige

  1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974. 
  2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983. 
  3. Mario Stanić (Parma) 1999. 
  4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005. 
  5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008. 
  6. Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009. 
  7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.
  8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018 
  9. Mateo Kovačić (Chelsea) 2019.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska