Obavijesti

Sport

Komentari 11

Sve o Albaniji: Bivši i sadašnji asovi HNL-a hit su kvalifikacija. Jedan prošao pakao kao dijete

Sve o Albaniji: Bivši i sadašnji asovi HNL-a hit su kvalifikacija. Jedan prošao pakao kao dijete

Vodi ih poznati bivši brazilski reprezentativac, osvojili su skupinu u kvalifikacijama, a glavna je napadačka uzdanica bivši igrač Lokomotive Myrto Uzuni. Zanimljivo, "vatreni" s njima još nisu igrali

VIDEO

Albanija je možda i najugodnije iznenađenje kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. U grupi E iz osam utakmica skupila je 15 bodova i osvojila prvo mjesto. Iza sebe ostavila vrlo dobre selekcije poput Češke, Poljske...

Albaniji će to biti drugi nastup na nekom velikom natjecanju. Debi na europskoj smotri Albanci su imali u Francuskoj 2016. Tad su u grupi sa Švicarskom, Francuskom i Rumunjskom završili treći s tri boda. Pobijedili su Rumunjsku u trećem kolu. Ždrijeb ih je spojio u skupinu B s Hrvatskom (19. lipnja, Hamburg), Italijom i Španjolskom. Ako je nama težak ždrijeb, što tek reći za njih?!

POGLEDAJTE VIDEO: Izbornici na ždrijebu Eura

Pokretanje videa...

dolazak izbornika na ždrijeb 04:22

Najviše nastupa u povijesti Albanije ima Lorik Cana. Od 2003. do 2016. skupio je 93 nastupa te postigao jedan gol. Erjon Bogdani najbolji je strijelac Albanije u povijesti. U 75 utakmica bivši je nogometaš NK Zagreb (od 1998. do 2000.) postigao 18 golova.

U Njemačku Albanci idu s velikim očekivanjima i pokušat će pomrsiti račune nogometnim velesilama u grupi. Svi u Albaniji oduševljeni su radom izbornika Sylvinha (49). Brazilac je nekoć igrao za Arsenal, Barcelonu i Manchester City, a da ima velike trenerske kapacitete dao je naznačiti kroz rad u klubovima. Samostalno je vodio Lyon i Corinthians. Albaniju je preuzeo u siječnju, kad se povukao bivši trener Hajduka, Edoardo Reja.

Italian soccer Serie A match - Juventus FC vs Inter - FC Internazionale

Albanija prema Transfermarktu vrijedi 81,7 milijuna eura. Najvredniji je Kristjan Asllani (21), sjajni veznjak Intera. Procijenjen je na 12 milijuna. Ima tu još nekoliko jako zanimljivih igrača. Kapetan Berat Djimsiti (30) igra za Atalantu, Nedim Bajrami za Sassuolo, Elseid Hysaj za Lazio...

Glavna je napadačka uzdanica Myrto Uzuni (28). Svojevremeno je igrao za Lokomotivu, a danas je u španjolskom prvoligašu Granadi. Bio je imigrant u ranom djetinjstvu. S tek nekoliko godina, s obitelji je iz Albanije otišao u Grčku.

Uzuni: Platili smo 20.000 eura za prolazak granice

- Platili smo 20.000 eura za prelazak granice. Bilo nas je petero u obitelji, ušli smo kroz šumu jer Albanija nije u Europskoj uniji - pričao je Uzuni, koji se naposlijetku s obitelji vratio u Albaniju pa uz nogomet i radio.

- Radio sam kao konobar, prao suđe, brao masline, čistio kuće, garaže… sve na crno.

U kadru albanske reprezentacije redovito je stoper Lokomotive Jon Mersinaj (24). Uz Uzunija, ima tu još bivših HNL-ovaca. Stoper Ardian Ismajli (27) igrao je za Hajduk, a sad je u Empoliju. Napadač Mirlind Daku (25) ljetos je iz Osijeka prešao u Rubin. Za RNK Split igrao je svojevremeno Sokol Cikalleshi, a danas je u Konyasporu.

Iako gaji prijateljske odnose s Albanijom, zanimljivo, Hrvatska nikad nije igrala nogometnu utakmicu protiv selekcije te zemlje. Ali jest u toj zemlji. Kosovo nas je dočekalo u kvalifikacijama za SP 2018. u Sadru, na stadionu Loro Borici, pred 14.612 gledatelja. Selekcija Ante Čačića glatko je pobijedila 6-0 uz hat-trick Marija Mandžukića i po jedan gol Mateja Mitrovića, Ivana Perišića i Nikole Kalinića.

Učinak protivnika Hrvatske u kvalifikacijama za Euro

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.
VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...
24SATA NA FEŠTI NA AUTOCESTI

VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...

Nakon što su proslavili velika tri boda u svlačionici, dinamovci su se spremili i sjeli u autobus kojim su putovali u Zagreb. Putem su stali na odmorište Ravna gora gdje su proslavili pobjedu