Obavijesti

Sport

Komentari 33

Sve o Nigerijcima: Čuvajmo se Muse i 'Pronađenog Obećanja'

Sve o Nigerijcima: Čuvajmo se Muse i 'Pronađenog Obećanja'
1

Za zadnjeg veznog Wilfreda Ndidija kažu da je novi Kante, tako su ga predstavili u Leicesteru kad su ga doveli iz Genka u zamjenu za sjajnog francuskog reprezentativca. Ali Ndidi je najgrublji igrač Premiershipa!

VIDEO

Nigerijsku reprezentaciju koja će večeras u 21 sat istrčati na stadion u Kalinjingradu protiv Hrvatske već sad nosi dio generacije koja je 2013. godine bila kadetski prvak svijeta. Briljantna U-17 reprezentacija Nigerije zadivila je skaute i pomela sve redom na tom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prije pet godina.

Centarfor Kelechi Iheanacho službeno je proglašen za najboljeg igrača svijeta U-17 i odmah ga je ugrabio Manchester City. Zadnji vezni Wilfred Ndidi također je već sa 16 godina preselio u belgijski Genk, kasnije Leicester i danas vrijedi 25 milijuna eura... Obojica su danas, sa 21 godinom ključni igrači Super Orlova.    

Hrvatska se nije baš proslavila na tom prvenstvu iako je imala na papiru jaku momčad s Alenom Halilovićem, Robertom Murićem i Antom Roguljićem te Petrom Bočkajem. Izgubili su od Maroka i Uzbekistana, svladali samo Panamu i otišli doma već poslije prvog kruga po skupinama. Od cijele generacije do A reprezentacije na ovom SP-u dogurao je samo Duje Ćaleta-Car. 

Ovo su 11-orica za koju se pretpostavlja da bi trebala istrčati protiv naših u Kalinjingradu. 

23 FRANCIS UZOHO Prvom golmanu Nigerije tek je 19 godina, izbornik Gernot Rohr odlučio ga je staviti među vratnice nakon što je ostao najprije bez bez nekadašnjeg Lilleova golmana Vincenta Eneyame, a potom i bez Carla Ikewea, koji je obolio od leukemije. Uzoho ima samo dva nastupa za Deportivo La Coruna i pet za Nigeriju. Sa samo 14 godina već je bio u toj kadetskoj reprezentaciji koja je zablistala 2013. i osvojila naslov prvaka svijeta do 17 godina, doduše kao pričuvni golman. 

19 JOHN OGU U Europu je stigao s 18 godina, prvi klub bila mu je slovenska Drava Ptuj. Ima 30 godina. Univerzalan igrač, odgovoran defenzivni veznjak koji može igrati i desno u zadnjoj liniji kad se izbornik Rohr odluči za varijantu s trojicom otraga, kao na zadnjoj pripremnoj utakmici koju su izgubili od Čeha. S Hapoel Beer Shevom osvojio je tri uzastopna naslova prvaka Izraela. 

6 LEON BALOGUN Otac mu je Nigerijac, mama Talijanka, a on je rođen u Njemačkoj. Upravo je prešao iz bundesligaša Mainza u engleski Brighton za dva milijuna eura. Zadnja linija s njim na čelu slabiji je dio nigerijske momčadi.

5 TROOST-EKONG Stoper Bursaspora počeo je u Groningenu jer je rođen u Nizozemskoj, mama mu je Nizozemka i igrao je za Oranje u uzrastima do 19 i do 20 godina

12 ABDULLAHI SHEHU Suigrač Troost-Ekonga u Bursasporu, igrao desnog beka u sustavu s trojicom otraga protiv Češke i za pretpostaviti je da bi večeras trebao paziti na Perišića. Ili barem pokušati paziti na Perišića. 

4 WILFRED NDIDI Jaka karika Super Orlova, bio je ključni igrač reprezentacije do 17 godina, prvaka svijeta 2013. Jedan od najboljih nigerijskih igrača, ali ima jednu slabost - ima dva crvena kartona ove sezone u Leicesteru i najnediscipliniraniji je igrač čitavog Premiershipa. Ta kadetska reprezentacija Nigerije s njim prije pet godina bila je toliko jaka da je od osmine finala nadalje pomela Iran 4-1, Urugvaj 2-0, Švedsku 3-0 i u finalu Meksikance 3-0. Ndidi je odličan igrač, ali kad bismo morali tipovati na jednog Nigerijca koji bi mogao dobiti crveni karton...

10 JON MIKEL OBI Zapravo nije Mikel nego Michael, ali jednom mu je prilikom registracije igrača uneseno krivo ime i odlučio ga je ne mijenjati. Kapetan Nigerije bio je čudo od djeteta prije 15-ak godina i izbila je velika frka jer je s 18 godina potpisao ugovor i s Manchester Unitedom i s Chelseajem. Na kraju je 11 sezona igrao za Chelsea prije nego što je prošlog ljeta za 20 milijuna eura otišao u kinesku Tedu. Vođa reprezentacije. 

2 BRIAN IDOWU Rođen u St. Peterburgu, majka mu je Ruskinja. Igra za Amkar iz Perma. Može igrati i lijevog i desnog beka, kao naš Vrsaljko. Zadnju pripremnu utakmicu protiv Čeha igrao je lijevo. 

7 AHMED MUSA Jako opasan krilni napadač iz moskovskog CSKA, za očekivati je da će u prvih 11 biti on lijevo i Moses desno. To bi s Kelechi Iheanachom trebala biti superopasna trojica. Musa je u 69 nastupa zabio 13 golova za Nigeriju. Između ostalog dao je dva gola Argentini na prošlom Svjetskom prvenstvu i bio jedan od najboljih nigerijskih igrača na Mundijalu. Opasan igrač. Sreća pa na njegovoj strani igra čvrsti i odgovorni Vrsaljko. 

11 VICTOR MOSES Nekoć kod Slavena Bilića u West Hamu pa se vratio s posudbe u Chelsea i ugrabio mjesto u prvih 11. Ove sezone četiri gola i četiri asistencije u 38 nastupa za Chelsea u svim natjecanjima. Može igrati desnog beka, desno krilo, veznog igrača... Brz, moćan, prodoran, pristojan centaršut. Točno ono što nam ne treba na lijevoj, slabijoj strani hrvatske obrane. 

14 KELECHI IHEANACHO Supertalent. Rekosmo, već sa 16 kupio ga je Manchester City, ali su ga prodali prošlog ljeta Leicesteru jer je Pep Guardiola imao drukčiju viziju igre pa je doveo Kelechijevog vršnjaka, 21-godišnjeg Gabriela Jesusa iz Palmeirasa za 32 milijuna eura. I mora se priznati - pogodio jer je Gabriel u prvih 11 Brazila, igra fantastično u Cityju i danas vrijedi 80 milijuna eura po transfermarktu. Vrlo skromna sezona u Leicesteru uz Vardyja, samo tri gola u Premiershipu, no to ne znači da je Iheanacho loš, dapače. U 15 nastupa 8 golova za Nigeriju. Inače, srednje ime mu je "Promise", a Iheanacho na nigerijskom jeziku znači "Onaj kojeg smo tražili".  

U ozbiljnim kombinacijama za prvih 11 su i Alex Iwobi iz Arsenala, inače nećak JJ Okoche koji je od osme godine u Topnicima te Odion Ighalo, centarfor koji je prije dvije godine zablistao u Watfordu pa ga je za 23 milijuna eura kupio kineski Yatai.

Poslušajte novu navijačku himnu - Moja Croatia

Sada napokon i ti možeš nositi majicice iz najslušanijeg navijačkog  spota "Moja Croatia".  

Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK - dodati link: http://bit.ly/moja_croatia_majice

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene!

VIDI OVO: 15 zanimljivih činjenica o Nigeriji

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske