Obavijesti

Sport

Komentari 58

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Brazil: Gdje igramo, u kojem sastavu i u kojem dresu

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Brazil: Gdje igramo, u kojem sastavu i u kojem dresu
3

Reprezentacija Brazila nogometna je velesila, a na svakoj poziciji pokriveni su s nekoliko fantastičnih igrača. Ipak, Hrvatska je dalje dogurala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji...

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija protiv Brazila ima priliku po treći put u svojoj povijesti izboriti polufinale na Svjetskom prvenstvu. 'Vatreni' su izbacili Japan nakon raspucavanja penala u osmini finala, a u skupini F završili su drugi iza Maroka i ispred Belgije i Kanade.

Ipak, razina i ulozi se u četvrtfinalu povisuju. Brazil je nogometna velesila, a i favorit za prvo mjesto na SP-u po kladionicama te matematičkim izračunima. U nogometu je, međutim, sve moguće, više smo se puta uvjerili u to u dosadašnjoj fazi Mundijala. Brazil je na SP-u u Rusiji 2018. godine ispao u četvrtfinalu od Belgije rezultatom od 2-1, a u Katar su došli visokih ambicija.

O Brazilu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brazil je najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstva, imaju pet naslova prvaka i dva druga, dva treća i dva četvrta mjesta. Jedina su reprezentacija koja je nastupala na svakom od 22 svjetska prvenstva, a posljednji put su osvoji Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Izbornik reprezentacije je Tite (61),  na klupi Brazila je od 2016. godine kada je zamijenio Dungu. Tite je vodio Brazil na SP-u u Rusiji, a sada Seleçao želi odvesti dalje od četvrtfinala koje je ostvareno 2018. godine. 

Vođa na terenu je Neymar (30), najbolji brazilski igrač ove generacije i najveća zvijezda u momčadi. O Neymaru ne treba govoriti puno, već skoro 10 godina igra nogomet u Europi i smatra ga se jednim od najboljih igrača na svijetu. Od 2017. godine član je PSG-a, a za Brazil ima 123 nastupa, čak 76 golova i 56 asistencija. U 12 nastupa na svjetskim prvenstvima Neymar je zabio sedam golova i asistirao tri, od toga jedan u Katru kojeg je zabio Južnoj Koreji u osmini finala.

Uh, kako protiv ovakve ekipe? Ovo je 11 Brazilaca za Hrvatsku
Uh, kako protiv ovakve ekipe? Ovo je 11 Brazilaca za Hrvatsku

Neymara znamo i sa SP-a 2014. godine u Brazilu, zabio nam je dva gola u prvoj utakmici na turniru u pobjedi Brazila od 3-1. On je prvo ime ekipe i vođa na terenu, ali ne i jedina opasnost na terenu za Dominika Livakovića. Dapače, Brazil raspolaže s izuzetno velikom količinom talenta. Na lijevom krilu igra fantastični Vinicius Jr, suigrač Luke Modrića u Real Madridu. Vinicius je uvršten u prvih 10 u glasanju za Zlatnu loptu u 2022. godini i jedan je od najboljih driblera na svijetu.

Na desnom krilu igra Raphinha, koji se ljetos pridružio Barceloni, a na vrhu napada je Richarlison koji je protiv Srbije zabio dva gola, od kojih je jedan možda i najbolji gol na prvenstvu. Uz Neymara u veznom redu igraju Lucas Paqueta i Casemiro, koji je zabio pobjednički gol protiv Švicarske i unosi stabilnost između čvrste obrane i brzog napada. 

U obrani će igrati Danilo, Marquinhos, Thiago Silva i Eder Militao. Ozlijeđeni Alex Sandro vjerojatno neće biti u sastavu protiv Hrvatske, rekao je Tite na konferenciji za novinare u četvrtak. Još uvijek se oporavlja od ozljede gležnja. U četiri utakmice Brazil je primio dva gola, isto kao i 'vatreni'. U skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom završili su na prvom mjestu, a zanimljivo je da su porazom protiv Kameruna u trećem kolu izgubili nakon 18 utakmica grupne faze na svjetskim prvenstvima. Posljednji poraz prije toga bio im je u Francuskoj 1998. godine od Norveške.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea

Međusobni susreti

Hrvatska i Brazil međusobno su igrali četiri puta, a 'Vatreni' nisu pobijedili još nijednom. Prvi je put bilo 2005. godine u prijateljskoj utakmici na Poljudu. Niko Kranjčar zabio je za vodstvo 'vatrenih' u 32. minuti, a Ricardinho je izjednačio na 1-1. Prvu službenu utakmicu protiv Brazila igrali smo na SP-u 2006. godine u Njemačkoj. Seleçao je pobijedio s 1-0, a gol je u 44. minuti zabio Kaka.

Najteža misija: Evo gdje gledati spektakl Hrvatska - Brazil
Najteža misija: Evo gdje gledati spektakl Hrvatska - Brazil

Osam je godina prošlo bez međusobnog susreta Hrvatske i Brazila, ali 2014. godine dobili smo priliku otvoriti Svjetsko prvenstvo protiv domaćeg Brazila u Sao Paolu. Hrvatsku je u 11. minuti u vodstvo doveo Marcelo s autogolom, ali nakon toga je Brazil pokazao svoju kvalitetu i dominirao. Brazil je slavio s 3-1, a dva je gola dao Neymar i jedan Oscar. 

Dobro pamtimo dosuđeni penal za Brazil u 70. minuti. Fred je pao u šesnaestercu nakon minimalnog dodira s Dejanom Lovrenom, ali Yuichi Nishimura odlučio je dosuditi kontroverzni penal.

Zadnji susret s Brazilcima bio nam je 2018. godine uoči Mundijala u Rusiji, bila je to prijateljska utakmica nekoliko tjedana do početka SP-a. Seleçao je pobijedio s 2-0 golovima Neymara i Roberta Firmina. 

Hrvatska u četvrtfinalu

'Vatrenima' je SP u Katru treći put da su izborili prolaz u nokaut fazu. Prošla dva puta kada se to dogodilo Hrvatska je osvajala medalju na svjetskim prvenstvima, broncu u Francuskoj i Srebro u Rusiji.  U prvom četvrtfinalu 1998. godine izbacili smo Njemačku u četvrtfinalu s velikom pobjedom od 3-0, a u Rusiji smo nakon penala izbacili domaćine. 

Bila je to dramatična utakmica. Rusi su poveli u 31. minuti odličnim golom Denisa Čeriševa. Andrej Kramarić izjednačio je u 39. minuti, a do kraja regularnog djela nije bilo novih golova i utakmica je išla u produžetke. Tamo su obje reprezentacije zabile po jedan gol, 'vatreni' su poveli u 100. minuti golom Domagoja Vide, a Mario Fernandes je izjednačio za penale u 115. minuti.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium

Početni sastav

Zlatko Dalić odlučio je protiv Brazila iskoristiti 11 igrača koji su igrali protiv Maroka. Tako će se u prvu postavu vratiti Borna Sosa, koji je propustio utakmicu s Japanom zbog bolesti i Nikola Vlašić. Andrej Kramarić vraća se u sredinu napada kao 'špica', a Bruno Petković i Marko Livaja svoje će šanse čekati s klupe.

Mogući sastav (4-3-3)

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić - Vlašić, Kramarić (Budimir), Perišić

Donosimo sastav za Brazil! Izbornik je prelomio: U napadu kreće s provjerenim rješenjem!
Donosimo sastav za Brazil! Izbornik je prelomio: U napadu kreće s  provjerenim rješenjem!

Gdje igramo

Hrvatska i Brazil igraju na Education City stadionu u gradu Al-Rayyan, sedam kilometara sjeverozapadno od Dohe. Kapacitet stadiona je 44 677 mjesta, a nakon SP-a smanjit će se na 25 000 mjesta.

U kojem dresu igramo

'Vatreni' će ponovno igrati u 'kockicama' koje smo nosili na svakoj utakmici tijekom SP-a u Katru. U utakmici imamo status domaćina, dok se očekuje da će Brazil nositi prepoznatljive žute dresove. 

Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu u najpopularnijem i najomiljenijem dresu s "crveno-bijelim" kvadratićima igrala samo protiv Škotske, a protiv Engleske, Češke i Španjolske igrali smo u crnoj kombinaciji.

Brazilci se nisu ni oznojili, naši ključni igrači bez ikakva odmora
Brazilci se nisu ni oznojili, naši ključni igrači bez ikakva odmora

Na posljednjem SP-u 2018. u Rusiji "vatreni" su u prvom dresu igrali prvu utakmicu protiv Nigerije te finale protiv Francuske.

Tko sudi

Utakmicu Hrvatske i Brazila sudit će Englez Michael Oliver (37). On je u Katru sudio dvije utakmice, obje u grupnoj fazi. Prva je bila između Japana i Kostarike, a u trećem kolu Meksiko i Saudijsku Arabiju. Oliver je 2007. godine postao najmlađi sudac koji je sudio na Wembleyju.

Tri godine poslije, sa samo 25 godina, sudio je utakmicu Premier lige i time postao najmlađi tko je to uspio, a poznat je i zbog kontroverzne utakmice između Real Madrida i Juventusa 2018. godine gdje je za 'kraljevski klub' dosudio sporni penal.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Saudi Arabia v Mexico

Gdje gledati

Utakmicu Hrvatske i Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru moći ćete gledati u prijenosu uživo na drugom kanalu Hrvatske radiotelevizije (HRT 2) od 16 sati i platformi HRTi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu