Obavijesti

Sport

Komentari 59

Sve što trebate znati o prvoj utakmici 'vatrenih': Tko sudi, gdje igramo, u kojem dresu...

Sve što trebate znati o prvoj utakmici 'vatrenih': Tko sudi, gdje igramo, u kojem dresu...

Hrvatska je samo jednom igrala protiv Maroka, 1996. godine u Casablanci, samo je jednom izgubila od afričke reprezentacije, a od pet utakmica na otvaranju SP-a izgubila je tri

VIDEO

Odzvonilo je dugom iščekivanju! Saborski zastupnici danas neće raditi svoj posao na dva sata, djeca neće slušati nastavu, mnogi će zaposlenici na poslu uzeti pauzu jer Hrvatska od 11 sati otvara svoje šesto svjetsko prvenstvo u povijesti. Prvi protivnik na Svjetskom prvenstvu u Katru bit će nam Maroko, reprezentacija protiv koje smo dosad igrali samo jednom. I službeno pobijedili, no, zapravo, remizirali. U Casablanci 1996. godine u prijateljskoj utakmici u polufinalu tamošnjeg Kupa kralja Hassana II. slavili smo nakon izvođenja jedanaesteraca 7-6 (2-2).

Pokretanje videa...

Gibon Kent 00:44

Dvije pobjede i poraz u prvom kolu SP-a

Samo smo jednom u našoj nogometnoj povijesti "promašili" svjetsko prvenstvo, nismo se kvalificirali 2010. godine u Južnoafričku Republiku. U dosadašnjih pet utakmica u prvom kolu nemamo pozitivnu bilancu, pobijedili smo dvaput i izgubili triput. No, u oba navrata kada smo imali uspješan start, osvojili smo medalju! U Francuskoj 1998. godine (Jamajka 3-1) i Rusiji 2018. (Nigerija 2-0). Pa neka se ponovi i u Katru.

Rezultati prvih utakmica na SP-u:

  • 1998. Francuska: Hrvatska - Jamajka 3-1 (Stanić 27', Prosinečki 53', Šuker 68'  - Earle 45')
  • 2002. Japan/Južna Koreja: Hrvatska - Meksiko 0-1 (Blanco 60' (11 m))
  • 2006. Njemačka: Hrvatska - Brazil 0-1 Kaka (44')
  • 2014. Brazil: Brazil - Hrvatska 3-1 (Neymar 29', 71' (11 m), Oscar 90+1', Marcelo ag.)
  • 2018. Rusija: Nigerija - Hrvatska 0-2 (Etebo 32' (ag), Modrić 71' (11 m))

Gdje igramo?

Domaćin prve naše utakmice bit će Al Khor, grad od 30.000 stanovnika u sjevernom priobalju Katara udaljen 50 km od Dohe. Tu je niknuo stadion nazvan Al Bayt na kojem su u nedjelju SP otvorili Katar i Ekvador. Domaćini kažu da prima 60.000 ljudi, po čemu je drugi najveći na ovom SP-u, energetski je samoodrživ, a izgledom podsjeća na tradicionalni nomadski šator. U utrobi stadiona nalazi se i hotel s balkonima koji imaju pogled izravno na nogometni teren. Neloše za one koji si to mogu priuštiti, a na ovom stadionu igrat će se, uz prvu utakmicu te našu s Marokom, i jedna osmina finala, četvrtfinale i polufinale. Travnjak su postavili za manje od sedam sati što je, kažu, svjetski rekord.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Ecuador

Hrvatska protiv Afrikanaca

Već smo spomenuli da smo samo jednom igrali protiv Maroka, bila je to ujedna i naša prva utakmica uopće protiv afričke reprezentacije. I možemo reći da nam Afrikanci dobro leže. U dosadašnjih sedam utakmica izgubili smo samo onu zadnju, od Tunisa u Varaždinu u lipnju 2019. u prijateljskoj utakmici 1-2.

Jedine dvije službene utakmice igrali smo na svjetskim prvenstvima. U nemogućim uvjetima brazilske prašume u Manausu 2014. u Brazilu razbili smo Kamerun 4-0, što je (p)ostala naša najveća pobjeda na mundijalima. Put do srebra prije četiri godine u Kalinjingradu započeli smo s 2-0 protiv Nigerije.

Pixsell uz Vatrene u pobjedama i porazima

Godine 1999. protiv Egipta smo odigrali 2-2 na Koreja kupu i od tada čak 15 godina nismo igrali protiv afričke momčadi dok uoči SP-a u Brazilu u Gradski vrt nije na prijateljsku utakmicu došao Mali. Slavili smo 2-1. U Osijeku smo, tada uoči ruskog srebra, dočekali i Senegal (2-1).

Hrvatska protiv afričkih reprezentacija:

  • Maroko - Hrvatska 6-7 (2-2) - 11. prosinca 1996. (Kup kralja Hassana)
  • Hrvatska - Egipat 2-2 - 13. lipnja 1999. (Korea Cup)
  • Hrvatska - Mali 2-1 - 31. svibnja 2014. (prijateljska)
  • Kamerun - Hrvatska 0-4 - 18. lipnja 2014. (skupina SP-a)
  • Hrvatska - Senegal 2-1, 8. lipnja 2018. (prijateljska)
  • Nigerija - Hrvatska 0-2, 16. lipnja 2018. (skupina SP-a)
  • Hrvatska - Tunis 1-2, 11. lipnja 2019. (prijateljska)

U kojem dresu igramo?

Vatreni su prije četiri godine u Rusiji samo dvije utakmice odigrali u prvoj garnituri prepoznatljivih dresova, protiv Nigerije i finale s Francuskom. Kvadratići nam za kraj nisu donijeli sreću.

U Katru će, pak, Hrvatska sve tri utakmice grupne faze odigrati u kvadratićima. Razlog je, između ostalog, i taj što na novim dresovima, koje su naši reprezentativci predstavili protiv Danske prije dva mjeseca, prevladava bijela boja pa mogu igrati protiv reprezentacija koje imaju crvene dresove. A to su upravo Maroko, Kanada i Belgija. 

Početna postava hrvatske nogometne reprezentacije na utakmici protiv Danske

Eh, sad. Kako stojimo statistički u našim kvadratićima? Na mundijalima smo u prvom dresu nastupili 14 puta i tek pet puta slavili. S rezervrnim je dresom situacija drugačija. Čak osam puta smo slavili (uključujući i penale), a izgubili smo od Ekvadora 2002. godine. Pa je li dobra vijest što ćemo igrati u grupnoj fazi u prvom dresu, procijenite sami...

Tko sudi?

Današnju utakmicu sudit će Fernando Rapallini (44), Argentinac koji nam je ostao u dobrom sjećanju. Sudio nam je, naime, protiv Škotske prošle godine na Europskom prvenstvu (3-1), na kojem je on bio "gost" kao dio programa razmjene sudaca između Conmbebola i Uefe te prvi južnoamerički sudac koji je bio na Euru. Toliko se svidio da je odsudio ukupno tri utakmice, a ne predviđenu jednu (Ukrajina - Sjeverna Makedonija te Francuska - Švicarska).

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska

Rapalliniju, koji je u Fifinom programu od 2014., a ovo će je debi na SP-u, pomoćnici će biti sunarodnjaci Juan Pablo Belatti i Diego Bonfa, dok je četvrti sudac Peruanac Kevin Ortega. VAR sudac bit će Čileanac Julio Bascunan, VAR asistent Urugvajac Leodan Gonzalez, dok je Urugvajac Nicolas Taran zadužen za VAR zaleđe.

Početni sastav

Ono što sigurno mnoge najviše zanima; tko će istrčati od 11 sati u početnih 11. "Imam dvojbu ili dvije", rekao je Zlatko Dalić nakon prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom. Iste je već morao riješiti, a to su vrlo izvjesno bile oko drugog stopera te desnog krila.
Kako stvari stoje, te će pozicije popuniti Dejan Lovren i Mario Pašalić. Puno je rasprava bilo i oko prvog napadača, a  u vrhu napada novu bi priliku trebao dobiti Andrej Kramarić. Sve drugo znamo skoro pa napamet.

Mogući sastav (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić - Pašalić, Perišić, Kramarić.

Što kaže Globan?

Hrvatska u utakmicu protiv Maroka ulazi kao drugi favorit skupine za prolazak u sljedeću fazu natjecanja, počinje analizu Tomislav Globan, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i hit među nogometnim navijačima na Twitteru.

Kako je profesor procijenio utakmicu s Marokom, čitajte OVDJE.

Gdje gledati?

Utakmicu Hrvatska - Maroko možete gledati na Drugom programu HRT-a i platformi HRTi. Kako koristiti tu uslugu pročitajte OVDJE.

 
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti