Obavijesti

Sport

Komentari 74

Sve što trebate znati o Rusiji: Jedina ekstra klasa im je Šved

Sve što trebate znati o Rusiji: Jedina ekstra klasa im je Šved
1

Na ovom prvenstvu zabija 23 koša po utakmici uz 40% šuta za tricu, što je još impresivnije ako uzmete u obzir da sve teške šuteve na isteku napada uzima on

VIDEO

Protivnik Hrvatske u osmini finala Eurobasketa bit će Rusija, reprezentacija koja je od pet uvodnih utakmica u skupini izgubila samo jednom, od izvrsne Latvije. 

Vodi ih naš stari poznanik Sergej Bazarevič, fenomenalni playmaker ruske reprezentacije iz 90-ih godina. Stoga nije ni čudo da Rusi utakmice započinju s dva playmakera, obično su to Šved i Hvostov. 

Aleksej Šved je igrač Himkija s vjerojatno najvećim ugovorom u europskoj košarci (3,4 milijuna dolara po sezoni). Na ovom prvenstvu zabija 23 koša po utakmici uz 40% šuta za tricu, što je još impresivnije ako uzmete u obzir da sve teške šuteve na isteku napada uzima on.

Apsolutno je najbolji igrač Bazarevičeve reprezentacije i njegova produžena ruka na terenu. Šved je lukav igrač koji će, čim je protivnik u bonusu, obavezno barem jednom na kraju četvrtine stati na liniju slobodnih bacanja.

Probao je u NBA ligi, bio je u Knicksima, ali nije išlo i prije nekoliko sezona vratio se u Europu, ali ne u svoj nekadašnji klub CSKA, već u Himki s kojim zasad bezuspješno pokušava skinuti CSKA s trona.

Šved je bez ikakve dvojbe najbolji igrač ove reprezentacije i oko njega će Aco sigurno graditi kompletnu taktiku protiv Rusa. Tim više što je spominjao da Marko Tomas nije igrao protiv Češke jer će, u slučaju da nam dopadnu Rusi, imati poseban zadatak.

Marko je naš uvjerljivo najbolji obrambeni igrač, figurom može parirati Švedu koji je sa svojih 195 cm prilično težak 'match up' za, recimo, desetak centimetara nižeg Marka Popovića.

Ostatak ruske vanjske linije čine rutiner Fridzon, igrač zadatka iz CSKA kojem je primarna opsesija pogoditi tricu. Slično funkcionira i Hvostov iz Lokomotiv Kubana, ali obojica na ovom prvenstvu tricu gađaju oko 30%. 

Stup visoke linije Rusa je Timofej Mozgov, po mnogima najprecjenjeniji centar NBA lige s neobjašnjivo visokim ugovorom od 15 milijuna dolara po sezoni. Lakersi su ga se uspjeli riješiti i 'utrapiti' ga Netsima, po mnogima najlošijoj NBA momčadi iduće sezone.

Malo je reći da Mozgov ne briljira u NBA ligi, prošle sezone zabijao je tek sedam koševa po utakmici, no taj tridesetjednogodišnjak visok 216 cm zasad igra pristojno na Eurobasketu i zabija 14 koševa po utakmici. Uz njega, visoku liniju zatvaraju Voroncevič iz CSKA i Kurbanov - obojica su na šest-sedam koševa po utakmici i igraju dosta ispod očekivanja.

Prema svemu onom što smo vidjeli od Rusa dosad, to je reprezentacija koja bi, realno gledajući, trebala odgovarati našima. Jedini problem je taj Šved, ali tu se uzdamo u obrambenog specijalca Marka Tomasa. 

Rusija je u maloj prednosti jer ne putuje nikamo. Utakmice njihove skupine igrale su se u Istanbulu i oni tamo ostaju, a naši stižu iz rumunjskog Cluja. Ovoj Bazarevičevoj reprezentaciji ovo je vjerojatno zadnji pokušaj da osvoji medalju na Eurobasketu u ovom sastavu jer Mozgovu je 31 godina, Voroncević i Kurbanov imaju po 30, Šved i Hvostov 28 godina... 

Utakmica se igra u nedjelju od 20 i 30 u Istanbulu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj  posao'
NEPOTREBNA SCENA

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika