Obavijesti

Sport

Komentari 2

Svjetskog rekordera Renauda Levilleniea svi zovu 'Svileni'

Svjetskog rekordera Renauda Levilleniea svi zovu 'Svileni'
1

Hrvatski rekorder u skoku s motkom Ivan Horvat (20) je sa svjetskim rekorderom dijelio zaletište na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine te na EP-u i SP-u...

VIDEO

Ne mogu vjerovati da sam s njim čak tri puta u zadnje vrijeme skakao na istim natjecanjima. Hej, pa to je strašan privilegij biti s nekim tko je nakon 21 godinu uspio preskočiti letvicu na visini za koju se mislilo da će ostati nedodirljiva još dugo, dugo vremena, uzbuđeno priča Ivan Horvat (20), hrvatski rekorder u skoku s motkom (5,62 metra na otvorenom, 5,60 metara u dvorani). 

On je s Renaudom Lavillenijem (27) dijelio zaletište na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i Europskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju iste godine, gdje je leteći Francuz osvojio zlato te na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, gdje je Lavillenie bio srebrni.

- Shvatite me da sam vrlo uzbuđen zbog njegova rezultata, ali i vrlo ponosan što me prošle godine u Moskvi pozvao na zagrijavanje. Prišao mi je, pozdravio me, a onda smo lagano zajedno trčkarali. On je na kraju bio drugi s preskočenih 5,89 metara, ali s većim brojem pokušaja. A ovo što je napravio u Donjecku je čudo! Pazite, on je u vrijeme Igara u Sočiju, o kojima svi bruje, uspio svojim skokom postati vijest dana i sve te sjajne hokejaše i skijaše staviti barem na jedan dan u drugi plan - priča Ivan Horvat.

Prema tvrdnji "osječkog Sergeja Bubke", kako su mediji prije dvije godine prozvali Ivana, sjajni skokovi Renauda Lavillenia uopće nisu nikakvo iznenađenje.

- On već godinama skače u kontinuitetu preko šest metara. Znate, kad se tako ustalite na nekoj visini, onda vam 20 centimetara više i nije neko čudo. Bubka je, skačući onaj svoj dojučerašnji rekord, imao visinu od 6,50 metara - tvrdi Ivan Horvat.

Niži je za glavu i zato ga Ivan zove Svileni

Za mladog Horvata Renaud Lavillenie nikada nije bio uzor. Prvenstveno zbog fizičkih predispozicija. Renaud je, naime, za glavu manji od našeg rekordera. I zbog toga ga Ivan zove - Svileni!

- Renaud uopće nije školski primjer idealnog skakača s motkom. Međutim, on je nevjerojatno brz i eksplozivan. Sebe sam volio uvijek više uspoređivati s Australcem Steveom Hookerom, čija tehnika je savršena, ili, pak, legendarnim Maksimom Tarasovom, s kojim sam fizički dosta sličan. Drugi su me uspoređivali sa Sergejom Bubkom, ali su zaboravljali da je on bio čak 12 kilograma teži od mene - priča Ivan.

Zbog Ivanove sklonosti prema glazbi, neki su spremni uspoređivati ga s nedavno tragično preminulim Pierreom Quinonom, svjetskim rekorderom iz 1983. godine, koji je s tada preskočenih 5,82 metra bio svjetski rekorder samo četiri dana! Quinon je ostao zapamćen i po prvim pokušajima skokova preko letvice na visini od šest metara. Njegov trener je ustvrdio da unatoč neuspjehu "nije se osramotio". Međutim, ono što Ivana povezuje s Quinonom je ljubav prema umjetnosti. Dok je Francuz posljednjih pet godina života obilježio slikarstvom, kao apstraktni slikar zaluđen djelima Nicolasa de Staëla i Jacksona Pollocka, Horvat je gotovo manijakalno u glazbi. Gotovo svaki slobodni trenutak istražuje heavy metal glazbu, a u posljednje vrijeme je opsjednut AC/DC-em. U čast Lavillenieja na svom Facebook profilu pustio je pjesmu "Live wire".

- Isti dan kad je Renaud u ukrajinskom Donjecku na dvoranskom mitingu kojeg je pokrenuo Sergej Bubka preskočio 6,16 metara, Ivan je u Zagrebu skočio 4,90 metara, osvojio prvo mjesto i brzo se odjenuo za povratak u Osijek.

- Ma, već danima ležim u krevetu, ubija me neki bronhitis. Iskašljavam sve dugine boje. I u Zagreb sam išao samo jednom skočiti i klubu donijeti prvo mjesto. No, nisam siguran da ću u ovakvom stanju moći putovati u Istanbul na Balkansko prvenstvo - priča Ivan.

Odgovarajući na kritike da ovogodišnji rezultati nisu ni blizu prošlogodišnjim "letovima" preko 5,60 metara, Ivan smiruje atmosferu i kaže da se "upravo zato prošle godine brzo ispuhao i kasnije nije mogao ponoviti rezultate s početka godine".

- Ovu godinu sam počeo s mekšim i kraćim motkama, moglo bi se reći da se zagrijavam za sezonu na otvorenom na kojoj očekujem uistinu puno više skokove i nove hrvatske rekorde - priča Ivan Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom