Obavijesti

Sport

Komentari 6

Pirja i spiralna impostacija, to su Špacine legendarne izjave...

Pirja i spiralna impostacija, to  su Špacine legendarne izjave...
1

Eto, sad mi više niko ne može reć' da iman dvi live. Ostala mi je samo jedna, rekao je Špaco nakon što mu je amputirana noga, a to je bila tek jedna u nizu legendarnih izjava

VIDEO

U 81. godini života preminuo je legendarni Špaco Poklepović, a uz trenersku klasu, Špaco je bio poznat i po svom slikovitom načinu govora te su njegove izjave nerijetko znale prisutne nasmijati do suza.

Špacine mudrosti

1. Stanje uma

 - Osjećam se odlično, i mentalno i fizički. Možda sam star za seks, ali za nogomet nisam - rekao je nakon sjedanja na klupu Hajduka 2015. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Penetracija

Objašnjavao je Špaco Ahmadu Sharbiniju kako izvesti prodor kroz obranu i postići gol, a bio je - slikovit!

- Pitam ja Ahmada što je to penetracija, a on me u čudu gleda. Objasnim mu da je to kad penis ulazi u vaginu, a kad sam ga upitao što je to ekstaza pola svlačionice palo je po podu od smijeha. Ja sam trener odgojitelj, govorim im o svemu, pa i o seksu - rekao je prije gotovo deset godina Špaco.

3. Mamić i pušenje

Na jednoj se utakmici na Maksimiru posvađao s klupom plavih, a tada je protivnicima rekao da se stide. 

- Nije to bilo lijepo od mene, ali puno se toga kaže, pa se nekome zamjeri, a drugome ne. Napisali ste penetraciju i ekstazu, što su medicinski izrazi, a niste kad je Mamić rekao 'popušite'. A to nije medicinski izraz, ja to shvaćam kao 'pušite k****'.

4. Amputacija noge

Prije godinu dana Špaci je amputirana noga, a odmah nakon toga humoristično je, onako na svoj način, prokomentirao osobnu tragediju:

- Eto, sad mi više niko ne može reć' da iman dvi live. Ostala mi je samo jedna.

5. Taktički kreativac

Špaco je uvijek bio taktički itekako pripremljen, a u svom je sistemu imao i neke kreativne nazive, poput - pirje.

-  Evo, zovu me pirja, pa Špaco pirja. Ma, 'ajde u p.... materinu i ti i pirja... Vi ne znate što je pirja, to nije obrana - rekao je jednom Špaco pa se par puta kasnije opet dotakao pirje, i to kreativno kao i uvijek.

- Postoje razni načini kako pobijediti, pa i bunker. Tako sam ja spominjao pirju, a pirja nije bunker nego ste se vi uvatili pirje pa sad za mnom viču 'pirja, pirja'. U p... m... i ja i pirja.

Uz pirju, uveo je i spiralnu impostaciju, po kojoj je kasnije nazvano i piće u nekoliko splitskih kafića, a radilo se o kavi i decilitru voćnog soka. A posljednji put kad je bio u Hajduku otkrio je i što je to zapravo pirja.

- Zadnji put kad sam bio tu, aktualna je bila pirja, a novinari nisu imali pojma što je to. Pirja je lijevak: zatvoriš bokove i pustiš da igru vode centarhalfovi, koji onda uđu unutra, u našu pirju, i ostave rupu iza sebe. A može biti i obrnuta pirja, pa i prepolovljena… Što je to spiralna impostacija? To je za popi*dit šta je, eto. Igrače na terenu ne stavim u linije, nego spiralno jednog iza drugog (preuređuje raspored šalica i čaša na stolu, op. a.), sve kako bi se dobila mogućnost da stignu zatvoriti prostor kad suparnik prođe. Ako se to dobro napravi, kroz spiralu ne može proć ni ptica! E, a nama je prošla.

6. Nula je zahod

Hajduk je u polufinalnom dvoboju Kupa s Dinamom igrao 0-0, a tada je Špaco jednostavno prokomentirao utakmicu.

- Nakon derbija je zaključak obostrana nula. A zna se što su dvije nule. To je zahod.

7. Leptirići i Špacin sin

Špaco je jedno vrijeme držao Ahmada Sharbinija na klupi, a to je bio predmet čestih novinarskih pitanja, na koje je nekoliko puta Špaco znao kreativno odgovarati:

- A zašto ne igra moj sin?

Drugi put se poslužio i životinjskim carstvom.

- Pitaju me zašto igraju leptirići Vukušić i Čop, a ne Ahmad Sharbini koji je za razliku od njih robustan i jak. A ja im odgovaram da su me leptiri na treningu uvjerili da im treba ukazati povjerenje.

8. Lud, zbunjen, normalan

Špaco je obožavao kultnu humorističnu seriju na čelu s Mustafom Nadarevićem, a nerijetko ju je koristio i kao referencu u svojim izjavama.

- Unatoč svemu nakon Rijeke sam ostao normalan. A tko je lud, a tko zbunjen, prosudite sami.

9. Odčepi, začepi

Uoči utakmice Hajduka i Dinama, Špaco je odlučio da je dosta naprednih riječi te je htio da ga narod razumije.

- Reći ću vam narodski rječnikom, preformacija i koncentracija, to vam zvuči neobično, to su tuđice, preformejšn, koncentrejšn, to vas buni, slušatelje i čitatelje - rekao je pa se prebacio na jednostavniji rječnik.

- Najprije ćemo ih začepit, a onda odčepit! To je to, začepiti, odčepiti. To su prave riječi umjesto preformejšn, koncentrejšn! E, ali neću reć di!

10. Vježbanje

U travnju ove godine, Špaci je bilo preporučeno vježbati s obzirom na amputaciju noge kako bi se lakše mogao kretati. No, i nije mu se baš dalo...

- Trebao bih vježbati, ali mi se baš i ne da, malo sam lijen - priznao je šjor Stanko i dodao: 

- Da se izrazim slikovito, malo sam više Baka Slišković nego Zlatko Vujović. Nisam baš raspoložen za vježbu i trening. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu