Obavijesti

Sport

Komentari 2

Naši tenisači ciljaju visoko: Hrvatsku predstavljaju najbolji par svijeta i kumska veza...

Naši tenisači ciljaju visoko: Hrvatsku predstavljaju najbolji par svijeta i kumska veza...

Marin Čilić i Donna Vekić predstavljat će nas u singlu, a velike adute imamo u muškim parovima. Naravno, tu je najbolji par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić, a Čilić će ukrstiti rekete s kumom Ivom Dodigom

Još svega dvadesetak dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju. Većina viza je podijeljena, 50-ak sportaša predstavljat će Hrvatsku u Japanu, a taj broj bi mogao biti i veći ukoliko košarkaši osvoje kvalifikacijski turnir u Splitu.

Dok se košarkaši još bore za Tokio, Hrvatski teniski savez objavio je imena tenisača koji će predstavljati našu zemlju. Marin Čilić i Donna Vekić borit će se za Hrvatsku u muškom i ženskom singlu, a imat ćemo i velike adute u dublu. Nikola Mektić i Mate Pavić su krajem prošle godine objavili početak svoje suradnje i to upravo zbog Tokija.

ATP 500 - Rotterdam Open

Za nekoliko mjeseci postali su najbolji par na svijetu. Osvojili su nevjerojatnih sedam naslova, pobijedili 42 puta, izgubili svega pet mečeva i najavili pohod na olimpijsko zlato. I zato s razlogom računamo na medalju u dublu, pogotovo jer smo posljednju uopće u tenisu osvojili u Ateni 2004. kada su Ivan Ljubičić i Mario Ančić u epskom meču pobijedili Indijce Bhupathija i Paesa i okitili se broncom. Mektić i Pavić bi mogli prekinuti taj post.

Osim njih dvojice, u dublu će nas predstavljati i kumovi Marin Čilić i Ivan Dodig. Ova kombinacija bila je toliko puta dobitna za Hrvatsku u nevjerojatno važnim trenucima. Sjetit ćemo se svi Davis Cupa 2016. godine kada su senzacionalno srušili braću Bryan na njihovu terenu u SAD-u i smanjili na 2-1. Na kraju je Hrvatska preokrenula na 3-2 i prošla u polufinale. Donijeli su nam toliko radosti i veselja.

Uvijek su sjajno funkcionirali i čitali se na terenu pa je ponekad izgledalo kao da su najbolji par na svijetu. I upravo zbog se pitamo što bi bilo da se Čilić posvetio parovima... No, sada će u Tokio imati priliku pokazati što to može međugorska kumska veza. Osim singla, Donna Vekić će ukrstiti rekete u parovima s našom najboljom double igračicom Darijom Jurak koja je 18. na listi.

No, što je s našim ostalim tenisačima? Borna Ćorić je naš najbolje rangirani tenisač (36), ali nećemo ga vidjeti u Tokiju jer se oporavlja od ozljede ramena. Ana Konjuh je napokon uhvatila formu nakon povratka od ozljede i trenutno je 129. na WTA listi, ali nedovoljno za plasman za Olimpijske igre. No, sigurno se pitate što je s Petrom Martić.

Petra bi gotovo sigurno nastupala u Tokiju jer je naša najbolje rangirana tenisačica (30), no nema je jer ne nastupa za FED reprezentaciju, a to je jedan od uvjeta za plasman na Olimpijske igre. 

Nottingham Open

Olimpijske igre u Tokiju počinju 23. srpnja, a teniski program dan kasnije. Finala se igraju 1. kolovoza i s pravom se nadamo kako ćemo tamo ugledati nekoga od hrvatskih predstavnika. Hrvatski tenisači jako dugo nisu išli na jedne Olimpijske igre s ovoliko optimizma i nade.

Osim Ljubičića i Ančića, medalje u tenisu smo osvajali i u Barceloni 1992. godine. Goran Ivanišević je prvo došao do bronce u singlu, a onda i s Goranom Prpićem u parovima. Uf, kada bismo se barem sa sličnom zalihom vratili iz Tokija.