Obavijesti

Sport

Komentari 30

Timura (13) je rat potjerao iz rodnog Kijeva, sad u Zagrebu trenira u Dinamovoj akademiji

Timura (13) je rat potjerao iz rodnog Kijeva, sad u Zagrebu trenira u Dinamovoj akademiji

Ovaj dječak iz Ukrajine nogomet trenira od svoje 4. godine, bio je tamo u tri kluba, a onda su ga primili u Dinamovu akademiju, u čijem smještaju i živi. Mama i sestra su u Klani, tata je ostao u Kijevu, i jako mu nedostaje

VIDEO

Timur Merezhko ime je koje bi zaljubljenici u nogomet svakako trebali zapamtiti. Ovaj 13-godišnji dječak iz Kijeva u Ukrajini jednoga bi dana mogao postati hrvatski reprezentativac, čemu se nada i on sam. 

POGLEDAJTE VIDEO: Iz Kijeva u Zagreb

Pokretanje videa...

Timura (13) je rat potjerao iz rodnog Kijeva, sad u Zagrebu trenira u Dinamovoj akademiji 01:07

- Dobar dan! Ja sam Timur iz Ukrajine, sad živim u Zagrebu i dio sam Dinamove zagrebačke akademije - srčano nam se, na već lijepom hrvatskom, predstavlja ovaj dječak, koji je nogomet u Kijevu počeo trenirati kad su mu bile samo četiri godine.

Rat ga je, zajedno s majkom Dinom i sestrom Raminom (6) potjerao iz Kijeva, otac Denis je ostao tamo. Timur je talentirani mladi nogometaš, nogomet mu je, govori nam, "sve na svijetu", nada se da će i u budućnosti biti jako dobar igrač, i da će ostati igrati ovdje. U maksimirskom parku, gdje smo se našli radi razgovora i fotografiranja, ispričao nam je svoju priču o dolasku u Hrvatsku, nogometu koji je trenirao u Kijevu, o tome koliko mu nedostaje tata... Govori dobro engleski, dakako ukrajinski i ruski, zna, kaže nam, i nešto njemačkog...

- Kad je počeo rat, rano ujutro, cijeli sam se tresao, bio je to užasan osjećaj straha. Ali mama me umirila, rekla je da će sve biti u redu, da nitko neće stradati. Srećom, zasad je tako, svi smo živi i zdravi - priča Timur.

Jako je ljut na Vladimira Putina, tužan što su njegovi prijatelji iz škole i kluba zbog Putina sad posvuda po svijetu, i tko zna kad će se, i hoće li se ikad opet vidjeti. Prvih mjesec dana rata obitelj Merezhko je, bježeći od rata, selila u nekoliko navrata, dok nisu odlučili napustiti zemlju, i otići u Hrvatsku. U organizaciji riječkih humanitaraca, Timur je s mamom i sestrom stigao u Klanu. 

- Igram nogomet od četvrte godine, moj je djed nekad bio trener u Dinamu Kijev. Od njega valjda i moja ljubav prema nogometu. Nažalost, djed više nije živ. A tata je dobar u malom nogometu - ne izostavlja Timur ni svoga oca.

Za sebe pak kaže da ima "nogometni mozak", jako dobro percipira cijeli teren, i igrače oko sebe.

storyeditor/2022-06-05/PXL_020622_93844330.jpg

Kao mali dječak prvo je trenirao u kijevskom Voskhodu, onda se pridružio Arsenalu Kijev. Zadnje tri godine u domovini igrao je za klub Kolos, u kategoriji mlađih od 14. Kad je počeo rat, sve je stalo pa tako i igra, treninzi, obitelj se morala skloniti na sigurno. Ali ni tad nisu odustajali od Timura te su se dali u potragu za klubom izvan Ukrajine. Kako nam priča otac Denis, kontaktirali su Dinamo u Zagrebu, u čijoj je Timur sad akademiji.

- Sve je dogovoreno i obavljeno uz veliku podršku kluba, i iako je prerano govoriti o budućim planovima, voljeli bismo da Timur u Zagrebu i ostane, kaže nam telefonom tata Denis. Ukrajinske nogometne akademije su, dodaje Timur, jako dobre, ali je europski pristup treniranju još i bolji. 

Zagreb: Timur Merezhko, 13-godišnjak koji je primljen Dinamo

- Svakoga dana ovdje nešto novo naučim. Dinamo Zagreb je svjetskom nogometu dao puno zvijezda, i ja bih volio jednoga dana biti na toj listi - uz smijeh će ovaj simpatični nasmijani dječak.

Luka Modrić mu je omiljeni igrač, i uzor. U Zagrebu živi u Dinamovom organiziranom smještaju, tamo su, kaže nam, još dva dečka iz Ukrajine. Nudimo mu ručak u maksimirskom restoranu, odbija, kaže da će ipak jesti u klupskoj kantini. Iako mu je samo 13 godina, nevjerojatno je samostalan, odrastao, discipliniran. Puno trenira, posvećen je nogometu, škola je, kaže s osmijehom, završila. 

Zagreb: Timur Merezhko, 13-godišnjak koji je primljen Dinamo

- U slobodno vrijeme najviše učim hrvatski, gotovo sve već razumijem, jezici su nam jako slični pa brzo ide. Ili prošetam gradom, sam ili s prijateljima, nije mi nikad dosadno - priča nam o svome rasporedu Timur, za prijatelje u Hrvatskoj sad - Timmy.

Zagreb: Timur Merezhko, 13-godišnjak koji je primljen Dinamo

Vikendom sjedne na autobus pa ode u Klanu kod mame i sestre. Tata mu jako nedostaje, kaže na kraju, iako se svakodnevno čuju i "vide" preko video poziva. I on nedostaje ocu, kaže nam Denis, koji se objavi ovoga teksta veseli najviše, kako bi vidio sina i tako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...