Obavijesti

Sport

Komentari 2

Tip dana: Španjolska U-21 nije favorit protiv čvrste Hrvatske

Tip dana: Španjolska U-21 nije favorit protiv čvrste Hrvatske
1

Španjolska je dobro prolazila s ekipama čiji stil igre im odgovara, no sada ih čeka Hrvatska, kojia igra vrlo čvrsto u obrani. Radi se o polufinalu Svjetskog prventsva

VIDEO

Ova momčad Španjolske je silno motivirana da napravi nešto što je vjerojatno unikat kada govorimo o juniorskim generacijama. Sva finala, od Bara preko Buenos Airesa do Ankare. Sarajevo bi moglo biti sljedeća stanica iako je protivnik jak i nabrijan na osvetu za prošlogodišnje finale.

Španjolci su opasno živjeli protiv neugodnih Švicaraca, gotovo svi polufinalisti su prošli na sličan način. Mučenje, motivirani i kvalitetni suparnici, uostalom svi su osim Španjolaca i gubili na poluvremenu, Furija je tek sa jednim golom prednosti otišla na odmor. Ono što je zajedničko svakoj utakmici četvrtfinala je to da iskusnije momčadi prolaze, ekipa koja ima više igrača sa seniorskim minutama je dobijala, rutina je i u ovoj konkurenciji nenadoknadiva komponenta.

Španjolska ovdje igra po principu "koliko treba". Doživjeli su poraz od 10 razlike protiv Švedske na koji Suarez odmahuje rukom, "nema to veze, taj susret nije mjerodavan, to nismo bili mi". Osmina protiv Mađara i četvrtfinale sa Švicarskom pokazali su snagu, nemojte ni slučajno podcijeniti Švicarce komentirajući da su Španjolci imali lagan ždrijeb, radi se o vrlo talentiranoj ekipi.

Dugo ih je vukao sjajni Dujshebaev u tom susretu, ovaj put realizacijom. Nema sumnje da je on glavni igrač ove Španjolske, a imponiraju njegove odluke, gotovo u svakom trenutku donese pravu. Zaustavite li njega zaustavili ste i Španjolsku, to je sigurno, bez obzira na kvalitetu Cachede na sredini, Costoye lijevo ili na snagu pivota Porrasa i Plaze.

- Težak susret, dosta nervozan, a takav nas očekuje i sa Hrvatskom. Prednost nam je što imamo ogroman motiv, dečki stvarno dišu kao jedan što je preduvjet svega - reći će Suarez.

Španjolci su imali problema sa Costoyom koji je imao nekih želučanih tegoba, ali za danas je najavljeno da je potpuno spreman. Upravo zato je Juan Jose Fernandez dobio priliku u napadu iako je Costoya ovdje ostavio dosta bolji dojam.

Kroz španjolske medije se dosta provlači prošlo europsko i pobjeda Španjolske od 34-21, iako ovaj susret nema previše zajedničkih točaka s tim bez obzira što je prošla tek godina dana. Hrvatska ovdje igra obranu na gornjem mogućem nivou, treba očekivati agresivne izlaske na Dujshebaeva koji je motor. S druge strane Španjolci su bez Arina, a to je veliki hendikep. Riječ je o krilu i napadački je Saez možda i bolji, ali Arino je kao prednji vjerojatno jedan od boljih na svijetu čak i u seniorskoj konkurenciji.

- Hrvatska je možda fizički jača od nas, visoki su i jaki, ali Brazil nam je pokazao kako protiv njih - poručuje Pablo Cacheda, srednjak Španjolske.

Upravo on uz Dujshebaeva najviše surađuje sa crtom, tu je uglavnom Porras (rjeđe dvije godine mlađi Plaza) koji je fizički strašno jak, mala kopija Aguinagaldea i to će Goluža morati riješiti.

- Trebat će nam i nekih psiholoških trikova, pobjeda od prošle godine tu može pomoći. Tvrdi su u obrani, igraju usko, ne daju praktički da uđete u 9 metara. Puno nas posla očekuje - izjavio je Juanjo Fernandez.

Oba tabora su napaljena, ima tu nekih neizravnanih računa od prije, ali i bez toga je polufinale Svjetskog prvenstva veliki motiv.

Ono što su susreti Hrvatske i Francuske u seniorskom rukometu, to su Hrvatske i Španjolske za generaciju '92. Finale u Crnoj Gori na EP-u kadeta, dva okršaja lani na EP-u u Turskoj, sada novi veliki. Ako gledamo samo one nakon koji nije bilo povratka, trenutno je 1-1, Hrvatska u Crnoj Gori, Španjolska u Turskoj, međutim u tom finalu nije bilo Kaleba, nakon 13:10 na odmoru Španjolci su imali egzibiciju u nastavku, utrpali 20, Dujšebajev je bacao 'frljoke' sa sedmerca, dodavao kroz noge i iza leđa, učinio obranu Hrvatske smiješnom. Danas očekujemo neku novu priču.

Hrvatska je obrambeno najjači tim u Bosni, nitko im nije zabio preko 23, a i to Nizozemci kada je bilo rano sve riješeno (29:23), nakon toga je Golužina momčad primala 20-ak golova, od Tunisa 17, od Brazila u četvrtfinalu 21. 

To četvrtfinale je bila jedna od čudnijih utakmica. Brazil je na odmoru vodio 11:10, a Hrvati do odmora promašili 7 zicera i 3 penala. Pomalo nestvarno su izgledali ti promašaji, od Kaleba, preko Vuglača, do Pavlovićevih kontri. 

- Imali smo više sreće nego pameti. Žao mi je prvog dijela, igrali smo stvarno dobro, trebali smo poentirati, ali promašli smo 3 penala i 5-6 čistih, to je previše za ovako važnu utakmicu. Fićo nas je izvukao - govorio je izbornik Goluža nakon meča.

U drugom dijelu +3 za Hrvatsku, pa u 56. minuti 21:21. Srećom pa je Ivić bio na 17 obrana i strašnih 44,7% uspješnosti. Obranio i kontru u zadnjoj minuti s kojom su Brazilci mogli doći na -1. Definitivno junak jedne izrazito teške večeri.

Hrvatska se opet predstavila s velikim problemima u napadu. Ovaj put je Vuglač igrao od početka napad, Ivić u obrani, ali Iviću je pukla usna, nekoliko šavova, puknut zub i pitanje je koliko će danas moći. Posebno u obrani s takvim stanjem. S pet šavova na usni obrana se teško može igrati. Što znači puno posla za Obranovića, kojeg bi Goluža mogao rotirati za Vuglača. Lani u Turskoj u drugom krugu je Hrvatska dobila 25:24, nakon 12:9 za Španjolsku na odmoru. 

- Imamo igrače koji mogu zaustaviti Dujšebajeva, i Kaleb i Pavlović i Miličević - tvrdi prvo ime ove generacije Filip Ivić.

Najveći dužnik cijelog SP-a je Stipe Mandalinić, očajan postotak šuta (26/58, 44%), sve manje minuta. Protiv Brazila igrao samo u prvom dijelu. Goluža je pokušao s njim i u obrani, na prvom, da se gubi što manje vremena u tranziciji.

- Prije svega Stipe mora naučiti slušati, ušao je odlično u napadu, u obrani zvirkao, ne znam što je tražio i onda imao 5 nekontroliranih šutova - govorio je Goluža, koji ga je zbog izuzetno duboke obrane Brazila, praktički do centra, ostavio na klupi u nastavku.

Joker je bio Karlovčanin Cindrić, do sada s jako malom, neznatnom minutažom, ali momak je bio vrlo dobar u nastavku, jedini odlučan probijati tu obranu, Kaleb to evidentno ne može. Španjolci neće igrati toliko duboko, stoga će Mandalinićev dan možda biti i presudan. Uz, naravno, zadržavanje obrambenog nivoa i Ivićeve forme na golu.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Prognoza: Hendikep -1,5 tip: 2

Španjolska se ovdje nije proslavila s timovima koji su fizički jaki i koji mogu složiti dobru obranu. Tako su remizirali s Egiptom, doživjeli debakl od Švedske, a prilično sretno se provukli protiv Švicarske uz nekoliko vrlo dvojbenih isključenja u završnici. Hrvatska igra obranu bolje od svih tih ekipa i uvjeren sam da nećemo gledati reprizu finala iz Turske prošle godine kada je Španjolska dominirala i dobila 13 razlike, ali Hrvatska igrala bez Kaleba. Španjolskoj fali Arinom koji je cijelo prvenstvo u Turskoj igrao prednjeg u 5-1 obrani, Hrvatska sada igra drugačiju obranu, čvršću, a i Ivić je u odličnoj formi, što se ne može reći za španjolske vratare. Očekujem Mandalinića s dosta minuta i dosta šutova, kada je Hrvatska dobila Španjolce u skupini, Mandalinić je utrpao 7, Kaleb 8. Španjolci mi nisu ostavili bajan dojam i Hrvatsku vidim u finalu. Za one s dubljim džepom savjetujemo i pobjedu Hrvatske s koeficijentom 2.60.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...