Obavijesti

Sport

Komentari 28

Točno trideset godina od dana kad su cibosi pokorili Europu

Točno trideset godina od dana kad su cibosi pokorili Europu
4

“VUKOVI” NA VRHU EUROPE Cibona je 3. travnja 1985. godine u finalu u Ateni pobijedila Real Madrid 87-78 i osvojila prvi od dva naslova europskog prvaka u nizu

VIDEO

Na parketu je sve bilo riješeno davno prije kraja, bilo je samo bitno sačuvati loptu kojom je Cibona prvi put postala europski prvak. Uzeo ju je Aco Petrović , a ona je danas izložena u muzeju posvećenom njegovu bratu Draženu , odmah preko puta Cibonine dvorane.

Dražen je zabio 36 koševa , Aco i Zoran Čutura po 16, Andro Knego 10, a Mihovil Nakić sakupio je čak 21 skok.

- Ma svi su igrali veliku ulogu, ali Dražen je igrao u svom stilu, svi su se na njemu izmjenjivali, ali nitko ga nije mogao zadržati - prisjetio se Mirko Novosel , tvorac velike Cibone, koji je projekt započeo 1976., a on je devet godina kasnije kulminirao prvom europskom krunom .

Real je u to vrijeme djelovao kao svijet za sebe, bio je prepun španjolskih reprezentativaca, uz dva vrhunska Amerikanca. A Cibona ga je te sezone već dvaput pobijedila prije finala.

- Stvarno je bilo teško očekivati da ćemo ih dobiti i treći put, ali prevagnula je Mirkova taktika. Predstavio je novu vrstu obrane, koja je izazvala kaos među igračima Reala. Svađali su se jer nisu znali što to igramo - rekao je Aco, današnji predsjednik Cibone.

U krcatoj Dvorani mira i prijateljstva bilo je oko 1500 navijača koji su doputovali iz Zagreba i drugih krajeva, ali i neutralni Grci mahom su navijali za “vukove”. Cibona im je podijelila tisuće značaka i privjesaka, a Madriđani tek stotinjak momčadskih razglednica, koje ih nisu impresionirale.

- Atmosfera je bila fantastična, a proslava još upečatljivija, od one u atenskom Hiltonu uz navijače i prijatelje do povratka u Zagreb. Doček na aerodromu bio je neponovljiv, Dražena su nosili na rukama - rekao je Novosel.

- U Hiltonu je bilo službeno slavlje, nakon kojeg smo produžili za Pirej na nastavak u manjem društvu. U Ateni je bio štrajk taksista, pa su prijatelji, koji su doputovali s djevojkama ili obiteljima, unajmili autobus koji nas je tamo odveo - nadovezao se Mihovil Nakić.

VIDEO

A među prijateljima na slavlju bio je i Dubravko Šimenc , koji je već u mladim danima pokazao da niti jedan važan sportski ili društveni događaj ne može proći bez njega.

- Pobjegao sam s treninga da odem u Atenu. Trener Ozren Bonačić saznao je za moj plan. Rekao mi je da me neće jako kazniti ako se vratim u četvrtak ujutro. Vratio sam se u petak - nasmijao se danas 48-godišnji vaterpolist.

Pravo ludilo se događalo nakon osvajanja naslova.

- Uh, tulum svih tuluma. Neću reći da su svi bili pijani ko majke , ali smo se odlično zabavljali. Neki igrači su u jednom trenutku pomislili da ne bi bilo loše osvježiti se u moru, no to je spriječeno - nasmijao se Dudo.

U avion s igračima nije ušao. Htio se prošvercati u pilotsku kabinu.

- Molio sam jednog prijatelja da mi prepusti svoje mjesto, i zbog fešte s igračima u avionu, ali i da stignem na jutarnji trening u četvrtak. Rekao mi je da nema šanse, da on želi biti u avionu s cibosima - kaže Dudo.

Pred Bonačićem se pojavio u petak.

- Kaznio me novčano, no ništa strašno. I danas ne mogu vjerovati da sam napravio tu ludost i bio tako neprofesionalan. Ali drago mi je da sam svjedočio jednom od najvećih trenutaka u hrvatskom sportu - rekao je Šimenc.

  • “Bilo je emotivno na slavlju, ali za tri dana smo već tukli Partizan” - Aco se sjeća kako su se brzo oporavili
  • “Pripremali smo se po vrućini u dvorani sa staklenim zidovima” - Novosel kaže da je Dom sportova bio zauzet
  • “Radije bih da je Cibona još na toj razini nego da moj dres visi s krova” - Nakićev dres jedan je od tri umirovljena
  • “Neki igrači su se htjeli na fešti osvježiti u moru, ali spriječili smo ih” - Dubravko Šimenc pazio je na cibose

*A kako je stvarana šampionska generacija Cibone čitajte u današnjem tiskanom izdanju 24sata te u nastavku teme na portalu 24sata.hr u 16 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju