Obavijesti

Sport

Komentari 23

Tomić: Kinezi piju vruću vodu, a juhu tek poslije glavnog jela...

Tomić: Kinezi piju vruću vodu, a juhu tek poslije glavnog jela...

Kada sam došao u Kinu 2006. godine rijetki su znali za Hrvatsku, njih još manje gdje se nalazi Hrvatska, a deset godina kasnije sve je bilo drugačije. Svi su znali naše nogometaše...

VIDEO

Meni je nevjerojatno kojom brzinom danas napreduje Kina, ma vjerujte to je nezamislivo. Evo, prvi put sam tamo bio 2006. godine, tada se vozio vlakom koji nije išao ni 50 km/h, a kada sam u Kinu ponovo stigao 2016. godine njihovi su vlakovi "letjeli", išli brzinom i preko 300 kilometara na sat, kaže trener Lokomotive Goran Tomić koji je dugi niz godina radio u Kini.

A Kina je danas u modi. Kineski premijer, odnosno predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang, stiže u utorak u službeni posjet Zagrebu gdje će se susresti s brojnim političarima iz državnog vrha. Ovo je povijesni dolazak kineskog premijera u Hrvatsku, mnogi vjeruju i velika stvar za Lijepu našu.

- Kinezi su se u tih deset godina prilično otvorili prema ljudima, puno više naučili engleski jezik, sve je lakše komunicirati s njima. Još te 2006. godine rijetki su uopće znali za Hrvatsku, a gotovo nitko nije znao gdje se Hrvatska nalazi. 

Goran Tomić nastavlja...
- A deset godina kasnije sve je bilo potpuno drugačije, ja sam ostao prilično iznenađen. Velik je broj ljudi s kojima sam komunicirao znao za Hrvatsku, pogotovo za naše hrvatske nogometaše. Tada sam dobio dojam kao da svi znaju i za Hrvatsku i gdje je Hrvatska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koliko se vama bilo teško prilagoditi na život u Kini?
- Ma iskreno, ja s time nisam imao problema, ja se mogu prilagoditi svakoj situaciji. Znam da je mnoge mučio odlazak u Kinu, no ja s tim stvarno nisam imao nikakvih problema, pa sam se tamo zadržao čak pet "nogometnih sezona".

Trener Lokomotive ima i niz zanimljivih priča iz Kine...
- Kinezi imaju puno, nama čudnih, običaja. Primjerice, oni uvijek piju vruću vodu. Kada sam prvi put u restoranu dobio vodu, bio sam baš žedan, htio se napiti vode i cijeli sam se - opekao. To mi je bilo jako čudno. Također, oni juhu uvijek jedu poslije glavnog obroka. Mi smo tako jednom došli u restoran, pojeli juhu, pa krenuli na glavno jelo, a svi su nas čudno gledali. Nikome valjda nije bilo jasno što radimo - završio je Tomić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu