Obavijesti

Sport

Komentari 48

Tomićeva Rijeka u zadnjih deset kola najbolja momčad Prve HNL

Tomićeva Rijeka u zadnjih deset kola najbolja momčad Prve HNL
13

Tomić u subotu mora opet pobijediti Goricu i odvesti Rijeku u Europu. U zadnjih deset kola njegova je Rijeka ravna Dinamu, a bolja od Osijeka. U subotu joj praktički igra samo pobjeda

VIDEO

Rijeci je ostao još jedan korak potvrde do devetog uzastopnog plasmana u Europu. Ne s drugog mjesta kao obično i ne u Europsku ligu kao obično, ali za klub i klupsku budućnost (čak i - bližu) taj bi plasman bio strahovito važan.

POGLEDAJTE VIDEO: Anas o svojoj Rijeci

Pokretanje videa...

Anas Sharbini 01:34

Uđe li u Europu (a sama odlučuje o svojoj sudbini) Rijeka to neće napraviti s drugog mjesta jer je u međuvremenu dobila veću konkurenciju. Uz Dinamo koji je višegodišnji gospodar HNL-a sada je tu i Osijek, klub u zaletu i zanosu, klub koji ima opsesiju na krilima mađarskih ulaganja napraviti ono što je Rijeka napravila 2017., uzeti prvi naslov u svojoj povijesti. A i Hajduk je, u svim svojim dugogodišnjim košmarima, našao barem djelomični 'protu-otrov' za squadru s Kvarnera i u međusobnim sučeljavanjima uzeo dovoljno bodova da joj ozbiljno puše za vrat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Rijeka: HNK Rijeka i AZ Alkmaar u 6. kolu UEFA Europske lige

Kod Rijeke, pak, jedan briljantni ciklus (posve logično) ulazi u razdoblje preslagivanja. Desetljeće uspjeha nakon kojeg slijedi svojevrsno resetiranje i novi zalet, novi plan. Kao svake sezone i ove je glavu promolio jedan (uz sav dužni respekt) 'autsajder', klub van tog povijesno najjačeg kvarteta Dinamo-Rijeka-Hajduk-Osijek. Sada je to - Gorica.

Gorica protiv koje se u subotu od 17.00 igra odlučujuća utakmica na Rujevici. Tri su kluba u igri. Rijeka, Gorica i Hajduk. Splićani u zadnjem kolu igraju s kod kuće s Lokomotivom koja se u drami začelja bori za goli prvoligaški život.

Treća Gorica ima 59, četvrta Rijeka 58, a peti Hajduk 57 bodova. Europski triler zadnjeg kola u HNL-u! Dinamo je uzeo dvostruku krunu pa i četvrto mjesto znači plasman u Europu za koju su ostale dvije karte i tri putnika. Jedan mora otpasti!

Rijeka i Dinamo sastali se u 15. kolu HT Prve lige

Rijeka pobjedom nad Goricom rješava sve, osvaja treće mjesto. A to što Europa sljedeće sezone ne nosi Europsku nego Konferencijsku ligu... To je van riječke moći. To je Uefina priča. Sve veće i veće raslojavanje bogatih i siromašnih. Pa su izmislili Konferencijsku koja je ništa drugo nego Europska liga za siromašne. Da se sirotinja ne miješa s 'plemenitima'.

Rijeka je, dakle, u zadnjim danima sezone u kojoj je bila u EL skupinama i živjela svoj divni europski san, ali pandemija je poremetila doslovno sve ranije pomno razrađene planove pa se sa Rujevicom u veljači rastao nogometni radoholik i pošteni čovjek Simon Rožman, a na njegovo mjesto došlo dobro znano ime - Goran Tomić.

I... Tomićeva Rijeka oscilira. Što je: posve razumljivo! Ne možeš prihvatiti momčad u 24. kolu pa joj bez dana priprema i s doslovno 0 posto utjecaja na odabir igračkog kadra kojeg imaš na raspolaganju utisnuti svoj stopostotni pečat.

No Tomića i rezultate njegove Rijeke gleda se prekritički. Navijački. Navijač uvijek hoće više i bolje i navijača je lako razumjeti. Ali samo malo pomniji pogled na učinak dečka iz Šibenika koji vodi momčad iz Rijeke pokazuje da Tomić u 15 utakmica ima samo tri istinska kiksa: prvo poluvrijeme u Puli koje je donijelo ispadanje u polufinalu Kupa, poraz u Splitu od svakakvog osim impresivnog Hajduka i raspad sistema kod kuće s Dinamom kad se popilo pet komada (iako pored Drave i dalje ima onih sa živcima toliko tankim da im se i dalje priviđaju 'korporacije', a sa usana teku psovke, uvrede i prijetnje).

reprezentacija

Goran Tomić je u 13 HNL utakmica ostvario 66-postotni učinak sa osam pobjeda i dva remija. U zadnjih deset kola Goran Tomić s Rijekom ima učinak s kojim je - Rijeka najbolja u ligi, zajedno s Dinamom!

U zadnjih deset kola Rijeka i Dinamo osvojili su 22 boda, Osijek 21, Hajduk 18, a Gorica 11! Tomić je u 27. kolu postao prvi Rijekin trener koji je pobijedio Goricu u Prvoj HNL. Nakon 64 minute Rijeka je Gorici vodila 4-0.

Pobijedi li u subotu, Tomićeva Rijeka preskočit će Goricu i prvenstvo završiti kao treća s dva boda ispred protivnika koji je, kada je Goran Tomić na Rujevici postao šef struke, imala: 11 bodova više od Rijeke!

Dakle: nema mjesta nikakvom primorskom crnilu, defetizmu i stalnom gledanju na čašu kao polupunu. Je, igra prema nazad sigurno može biti bolja. Istina, u ljetu Europskog prvenstva na programu je žešća renovacija igračkog kadra. Stoji, navijač se lako navikne na trofeje i barem drugo mjesto.

Ali ostalo je još jedno kolo u kojem Rijeci treba vjerovati jer je to kroz cijelo jedno desetljeće po svemu zaslužila. A treba vjerovati i Goranu Tomiću jer je to u dva mjeseca i tri tjedna itekako zaslužio!

U subotu protiv Gorice Tomić po svemu sudeći neće moći računati na ozlijeđenog Smolčića. Franko, Drmić, Murić, Menalo, Galović, Nevistić... su na raspolaganju. Spremni za još 90-ak minuta vatrometa u jedinoj Prvoj ligi koju imamo i koja je daleko bolja nego što ju često u svojim svakodnevnim gorčinama doživljavamo i komentiramo. A potpuno je ista stvar i - s Rijekom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu