Obavijesti

Sport

Komentari 6

Traži se novi Beqiraj: HNL strijelci sad dolaze iz uvoza

Traži se novi Beqiraj: HNL strijelci sad dolaze iz uvoza
7

ŠESTORKA NA VRHU Dva Makedonca te po jedan Bosanac, Slovenac, Albanac i Čileanac predvode listu strijelaca. Prvi domaći igrač je veznjak Mijo Caktaš (23)...

VIDEO

Reprezentacija vapi za napadačima, a na ljestvici najboljih strijelaca HNL-a prvih šest mjesta zauzimaju stranci. Napade “velike trojke”, Dinama, Hajduka i Rijeke, predvode Henríquez, Ohandza i Balaj.

- To je zabrinjavajuće, i više nego što možda na prvi pogled izgleda - kaže Tomislav Erceg, najbolji strijelac lige u sezoni 2004/05.

- Oni najbolji odmah odlaze van, mladi ne dobivaju priliku jer klubovi nemaju strpljenja, pa igraju stranci. Posljedice toga ćemo za nekoliko godina osjetiti i u reprezentaciji. Više izbornik neće imati na raspolaganju pet ili šest kvalitetnih napadača nego jednog ili dvojicu - misli Erceg.

Jedini stranac koji je dosad bio prvi strijelac lige je Fatos Beqiraj, a posljednje tri sezone izmjenjivali su se Benko, Čop i Kramarić.

- Ja sam imao sreću da sam dobro igrao u kontinuitetu, da mi je trener dao povjerenje te da je momčad stala iza mene - kazao je Duje Čop, koji je nakon Eduardova rekordna 34 gola postigao najviše u zadnjih deset godina - 22.

Ima zanimljiv odgovor na pitanje gdje čuva “zlatnu kopačku”.

- Ne čuvam je jer je nisam nikad ni dobio. Ne znam zašto, ali znam da bih je volio imati...

Među strance ne ubrajamo rekordera Eduarda i prvog topnika prve sezone HNL-a Ardiana Koznikua, a u sljedeće dvije na vrhu liste strijelaca bio je Goran Vlaović.

- Pitanje gdje nestaju napadači mi je ‘trn u peti’. Nogomet ide u nekom drugom smjeru, treneri sad češće igraju bez ijednog napadača nego s dvojicom, sve više koriste bočne igrače u napadu i to mi se ne sviđa. Taj trend je sve više prisutan i kod nas, pa ne čudi da je pravih napadača sve manje - zabrinut je Vlaović.

Tomo Šokota, koji je dvije sezone bio najbolji strijelac lige, smatra da je problem struka.

- Talenata je uvijek bilo, bit će ih i dalje, no pitanje je znaju li današnji treneri talentiranog igrača pretvoriti u vrhunskog napadača. Mene su trenirali nekadašnji vrhunski igrači poput Rore i Kobeščaka, a danas s djecom radi dosta nekompetentnih trenera - upozorio je Šokota, dok nekad sjajni napadač Zlatko Vujović problem vidi u pritisku rezultata:

- HNL je idealna liga za razvoj mladih igrača, ali ako Henríquez, Ohandza i Balaj predvode napade Dinama, Hajduka i Rijeke, jasno je da se nema povjerenja u mlade. Pravi napadač se rađa, nosi to u sebi, no mora i igrati da bi zabijao i postao pravi napadač.

Ilija Makedonski zabio sedam puta

Ilija Nesterovski zabio je pet golova u karijeri do dolaska u Inter. U Zaprešiću ih je zabio 55! Trpa i u 1. ligi...

Slavko Midžor/PIXSELL

Leteći start i dalje ga drži na vrhu

Armin Hodžić je nakon prva dva nastupa imao pet golova na kontu, dodao je još dva za diobu 1. mjesta.

Slavko Midžor/PIXSELL

Kek ga je ‘ukrao’ Ludogorecu

Roman Bezjak igrao je protiv Dinama za bugarskog prvaka, a u Rijeci je pod vodstvom sunarodnjaka Keka dosad zabio šest golova.

Nel Pavletić/Pixsell

Ispao iz prvih 11, ali svejedno trpa

Ángelo Henríquez i dalje osjeća posljedice ljeta na Copa Americi, više nije ni standardan u prvih 11, ali stigao je zabiti već pet puta.

Jurica Galoić/PIXSELL

Nema stranca do Albanca

Bekim Balaj krenuo je iz albanskog Skadra, bio je u Turskoj i Češkoj pa završio u Rijeci. Na kontu zasad ima pet prvenstvenih golova.

Goran Stanzl/PIXSELL

Kad zabija Ejupi, Koprivnica kliče ‘jupi’

Muzafer Ejupi makedonski je Albanac, ali i najveća snaga Slaven Belupa. Ima jedan nastup za Makedoniju, ali i pet golova u HNL-u.

Marko Jurinec/Pixsell
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta