Obavijesti

Sport

Komentari 55

Trebali bi biti najveći: Dinamo je na generaciji 1998. godišta već zaradio 50-ak milijuna eura

Trebali bi biti najveći: Dinamo je na generaciji 1998. godišta već zaradio 50-ak milijuna eura
3

Romeo Jozak prije četiri je godine najavio kako će generacija igrača rođenih 1998. predvoditi i hrvatsku reprezentaciju na SP-u 2022. godine. A od svih igrača siguran putnik u Katar čini se samo Josip Brekalo...

VIDEO

Nikola Moro proteklih je dana realizirao transfer u Dinamo Moskvu (već i debitirao za novi klub), čime je i posljednjih član iz generacije rođenih 1998. godine napustio Maksimir. Istina, u Dinamu su i dalje Lovro Majer i Luka Ivanušec, no oni su u 'modri dom' stigli nešto kasnije, tek kao dokazani seniorski igrači.

Pokretanje videa...

dinamo 00:32

U Maksimiru više nema tih momaka koji su su zajedno rasli u omladinskom pogonu, svi su već napustili 'modre'. Za Danija Olma je Dinamo dobio 19 milijuna eura, za Josipa Brekala 10, Nikola Moro otišao je za 8,5, Borna Sosa za šest, Adrian Šemper za 1,5 milijun eura... A s bonusima od Olma i Brekala te postocima od transfera Dinamo će, samo na igračima jednog godišta, zaraditi više od 50 milijuna eura. Što će biti apsolutni rekord za hrvatskog prvaka.

Kraj! Moro iz Dinama u Dinamo: 'Čudan osjećaj, ali izbor je moj'
Kraj! Moro iz Dinama u Dinamo: 'Čudan osjećaj, ali izbor je moj'

Dinamova generacija rođenih 1998. godine od najmlađih je dana dominirala hrvatskom, ali i europskom nogometnom scenom. Mlade nade Dinama tako su još 2013. godine osvojile elitni Nike Premier Cup gdje su na putu prema finalu pobjeđivali velikane poput Arsenala, Boce Juniors ili Milana, a onda se s Talijanima opet (1-0) uspješno obračunali i u finalu. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Borna Borovec, jedan od većih talenata generacije, koji je nažalost zbog brojnih ozljeda nije ni dobio priliku za ozbiljnije seniorske korake.

Dinamo već zaradio 12,4 mil. €, prodajama Brekala i Brozovića mogu čak i do 23 milijuna eura?
Dinamo već zaradio 12,4 mil. €, prodajama Brekala i Brozovića mogu čak i do 23 milijuna eura?

O tim su se mladićima godinama pričali hvalospjevi, cijela je struka bila oduševljena s igračima koji će godinama biti budućnost hrvatske reprezentacije. Uostalom, ta je generacija rušila sve pred sobom, reprezentaciju odvela do četvrtfinala Europskog prvenstva u Bugarskoj, pa i Svjetskog prvenstva u Čileu do 17 godina. A najdalje je u tim najavama otišao Romeo Jozak koji je jednom prilikom bio prilično jasan:

- Velik broj igrača ove bogomdane generacije ‘98. činit će hrvatsku A reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Tada će kao 24-godišnjaci biti u najboljim godinama, dok će, primjerice, Mateo Kovačić imati tek 28 godina - poručio je Jozak 2016. godine.

Danas, nešto više od četiri godine kasnije, tek pola te reprezentacije igra ozbiljan nogomet, dok se druga polovica ipak 'pogubila' po drugoligaškim klubovima. A gledajući prognozu Romea Jozaka, siguran putnik na Svjetsko prvenstvo 2022. godine iz današnje se perspektive čini samo - Josip Brekalo. Naravno, kroz dvije godine vidjet ćemo daljnji napredak Nikole More, Borne Sose, Adriana Šempera, pa čak i Luke Ivanušeca, ali u Kataru će i dalje prednost imati dobiti Modrić, Rakitić, Perišić i drugi senatori 'vatrenih'.

Najveća klasa generacije 1998. oduvijek je bio, ali i danas je - Josip Brekalo. Hrvatska bi u njemu sljedeće desetljeće trebala imati paklenog krilnog igrača. Adrian Šemper će uvijek biti u vrhu, blizu reprezentativne scene (uz Livakovića, Grbića, Kalinića...), a smjenom generacije na lijevom beku (više nema Pivarića i Strinića), rastu reprezentativne šanse Borni Sosi, pogotovo ako se ove sezone nametne u Bundesligi. Tu su za sada nezaobilazni Barišić, sve češće i Melnjak, a pozivu u A vrstu s pravom se nada i Domagoj Bradarić. 

U 32. kolu HT Prve lige sastali se Inter Zaprešić i Dinamo

Nikola Moro i Luka Ivanušec i dalje 'pate' od prevelike konkurencije, dva naša mlada aduta teško do A vrste mogu pored Modrića, Rakitića, Kovačića, Brozovića, Pašalića... Nažalost, i oni čekaju 'smjenu generacije', do koje do 2022. godine najvjerojatnije, ali i srećom po 'vatrene' neće doći. No, ta generacija 1998. dala je i neke promašaje, na nogometnoj mapi više nema Hudećeka (danas u Međimurju), Kalaice (Benfica B), Lovrena (druga momčad Fortune Düsseldorf), Majića (Sesvete)...

Hrvatska U-17 reprezentacija koja je 2015. bila na SP-u u Čileu dala je još niz zanimljivih prvoligaških igrača. Vinko Soldo je u Slaven Belupu, Ivan Nevistić iza sebe imao sjajnu sezonu u Varaždinu gdje je jedan od najboljih igrača i Neven Đurasek. Marko Đira šansu za razvoj traži u Lokomotivi, dok Martin Erlić lijepu karijeri gradi u Speziji. Među zanimljivijim igračima 1998. godišta, a nisu bili u Čileu, nalaze se još Lovro Majer (Dinamo) i Kristijan Bistrović (CSKA Moskva), no teško je očekivati kako će se netko od njih 'ugurati' na Svjetsko prvenstvo u Katar. Jedini zicer u toj je priči - Josip Brekalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja