Obavijesti

Sport

Komentari 2

Mučna ispovijest atletičarke porijeklom iz Hrvatske: Stavio je prst tamo gdje ne bi trebao

Mučna ispovijest atletičarke porijeklom iz Hrvatske: Stavio je prst tamo gdje ne bi trebao

Kara Goucher je američka atleričarka hrvatskog porijekla. Natjecala se na duge pruge, a ove godine objavila je knjigu 'Najduža utrka: Unutar tajnog svijeta zlostavljanja, dopinga i prijevare u Nikeovom elitnom trkačkom timu'

VIDEO

Kara Goucher (44) američka je atletičarka hrvatskog porijekla. Kći je hrvatskog imigranta Mirka Grgasa koji je doselio u SAD na studij, a nažalost poginuo u prometnoj nesreći kada je Kari bilo svega tri godine. 

Natjecala se na duge pruge, dvaput je nastupila na Olimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu, osvojila srebro na SP-u u Osaki 2007. godine na deset tisuća metara, što joj je najveći uspjeh u karijeri. Osvajala je i bronce na bostonskom maratonu te u New Yorku. Već neko vrijeme je u mirovini, a ove godine objavila je autobiografiju 'Najduža utrka: Unutar tajnog svijeta zlostavljanja, dopinga i prijevare u Nikeovom elitnom trkačkom timu' koja je potresla atletski svijet.

Kao što i sam naslov govori, Kara je otvorila dušu i svjedočila o grozotama s kojima se susrela u karijeri tijekom suradnje s trenerom Albertom Salazarom. Nakon što je diplomirala 2001. godine na sveučilištu u Coloradu, Goucher je pozvana da se pridruži Nikeovom elitnom trkačkom projektu Oregon u Portlandu. Imala je apsolutno sve što je poželjela, odličnu plaću, sjajne trenere i fantastične uvjete. Glavni trener bio je upravo Salazar, koji se brinuo o njezinoj karijeri, a ubrzo je pokazao svoje pravo lice.

Ispitivao me je o seksu

Na letu za Portugal, gdje se trebala natjecati na lisabonskom polumaratonu, pripiti Salazar ju je ispitivao o seksu. Nakon što su stigli u Lisabon, pravio se kao da se ništa nije dogodilo. Nekoliko dana kasnije, Salazar ju je masirao i pripremao za utrku.

- Tada je, bez ikakvih riječi, upozorenja ili objašnjenja, njegov prst ušao u moju vaginu. Mislila sam da nema šanse da me tako dira, da je samo loš maser, ali stvarno sam bila paralizirana ne znajući što da kažem ni kako da prihvatim to što mi se događa. Posljednji put kad sam osjetila da njegov prst ide tamo gdje ne bi trebao, osjećala sam se tako nelagodno da sam napustila projekt Oregon i nikada nisam govorila o tome - piše u knjizi.

Okidač za to bio je novi incident 2011. godine nakon Svjetskog prvenstva u Daeguu kada su se avionom vraćali u SAD.

- Popio je tada puno vina. Pričao je o seksu s trkačicom u vrućoj kadi. U jednom trenutku stvari su eskalirale. Krenuo me je poljubiti pa rekao: 'Oboje ovo želimo. Trebali bismo se poljubiti, nitko neće saznati' - piše u knjizi.

Gurnula ga je od sebe, otrčala u toalet i zaključala se. Čekala je da Salazar zaspe. Bio je to trenutak u kojem je odlučila raskinuti ugovor s Nikeom.

273970551

Spomenute incidente rekla je samo suprugu Benu. Dugo godina je šutjela o tome pa zajedno s nekoliko atletičarki odlučila progovoriti o svemu. Osim seksualnog zlostavljanja, Salazara su optužili i da je dopingirao svoje sportaše dajući im tablete za podizanje testosterona. USADA ga je 2019. godine suspendirala na četiri godine, da bi ga dvije godine kasnije doživotno izbacili iz atletike.

Nike je navodno znao za sve Salazarove incidente, ali nije htio reagirati. Prije dvije godine atletičarka Mary Cain podnijela je tužbu tešku 20 milijuna dolara u kojoj je spomenutog trenera optužila za zlostavljanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka