Federico Coppitelli o iskustvu u HNL-u: Gattuso se sa mnom slaže da je HNL teško prvenstvo, ali razlika među klubovima je ogromna. Igrate pred 40.000 na Poljudu, a onda idete Šibeniku... Ali su dečki uvijek spremni za rad bez pitanja kako i zašto
Trener Osijeka otkrio Talijanima što ga je zaprepastilo: Što igrači ovdje jedu, to je nemoguće!
HNL je posebno prvenstvo. U njemu je deset klubova, a to je za mene čudno. I svatko igra protiv svakoga četiri puta, kao duplo prvenstvo, teško je usporediti tu ligu s talijanskom, riječi su Federica Coppitellija (40), trenera Osijeka, koji je ljetos napustio svoju funkcioniju trenera u omladinskom pogonu Leccea kako bi došao u Osijek.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Coppitelliju je to prvi trenerski posao u seniorskom nogometu, a nakon izazovnog početka s "bijelo-plavima" (bez pobjede u prvih pet kola HNL-a), Talijan je konsolidirao momčad i pobijedio u šest od posljednjih sedam utakmica.
Coppitelli se javio za Radio TV Serie A i otkrio kako se priviknuo na život u Osijeku i hrvatski nogomet.
- Moje iskustvo u Hrvatskoj je pozitivno. U prvih pet utakmica imali smo problema s tržištem igrača, ozljedama i obvezama u Konferencijskoj ligi. Sada smo pronašli formu kao najmlađa momčad prvenstva. Rastemo i sretni smo. U Hrvatskoj imate tri kluba s međunarodnim statusom, to su Dinamo, Hajduk i Rijeka. Onda tu dolaze drugi. HNL je komplicirano prvenstvo i vrlo popularno u Hrvatskoj, a igranje u gostima vrlo je teško. Jednu ste utakmicu pred 40.000 gledatelja u Splitu, a onda dođete, primjerice, u Šibenik, gdje pronađete nešto što je na negativni način drugačije nego na prošlom gostovanju, a onda se morate prilagoditi. Protiv Hajduka igrate protiv sjajnih igrača poput Rakitića, ali u drugim momčadima igrate protiv igrača koji su svijesni okruženja i znaju vam kako zagorčati život - rekao je Coppitelli, a na radiju su ga zatim pitali je li imao priliku za razgovor s Gattusom.
- Tu imamo tri talijanska trenera. Mene, Gennara i Paola Tramezzanija. Nakon utakmice s Hajdukom razgovarao sam s Gennarom, a on se složio oko težine prvenstva. Mi Talijani se moramo prilagoditi na drugačiju kulturu. Primjerice, nemoguće je zamisliti da ovdje igrači jedu tjesteninu s umakom od rajčice i piletinom prije svake utakmice. Ovdje uopće nema rigoroznosti oko prehrane. Ali zato uvijek imate dečke koji su spremni za rad, bez pitanja zašto i kako.
Coppitellija su pitali ima li u svojim redovima talentiranog igrača za talijansku ligu.
- Imamo Matkovića, rođenog 2006. godine. Njega već sada želi cijela Europa i ima veliku cijenu. Ali kao mnogi mladi igrači koje imamo, on treba proći kroz tranzicijsku fazu i sazrijeti. Ima jako važne vrline, a imamo i druge igrače koje čekaju blistave karijere.
A