Obavijesti

Sport

Komentari 3

Tucak: Taj Francuz je moćan da je to nemoguće! Kobešćak: I francuska vlada nam je čestitala

Tucak: Taj Francuz je moćan da je to nemoguće! Kobešćak: I francuska vlada nam je čestitala
4

Hrvatska je uz Italiju momčad koja nama najmanje odgovara. To su dvije reprezentacije s kojima Francuska nije uspjela doći ne samo do povoljnog rezultata, nego ni blizu. Hrvatska ima vratara koji je trenutačno najbolji na svijetu, rekao je Kobešćak

VIDEO

Igrat ćemo protiv Mađarske koja je pojačana s tri-četiri igrača i neće nam biti lako. Kada gledate po imenima, oni su najbolja momčad na svijetu. 

Da u sportu nema nemogućeg, da i kada ste potpuno uvjereni u nešto, poput Jerka Marinića-Kragića u prolaz Mađarske u polufinale Svjetskog prvenstva, odmah nakon pobjede Hrvatske nad Srbijom (15-13), pa i većine nas realno, odgovorili su Francuzi pokazavši zašto je sport potpuno nepredvidiv.

Čudo u Dohi! Kobešćak je s Francuzima izbacio Mađare, sad u polufinalu ide na Hrvatsku
Čudo u Dohi! Kobešćak je s Francuzima izbacio Mađare, sad u polufinalu ide na Hrvatsku
Evo kada Hrvatska igra protiv Francuske za finale SP-a u Dohi: Termini su raniji nego do sada
Evo kada Hrvatska igra protiv Francuske za finale SP-a u Dohi: Termini su raniji nego do sada

Senzacija desetljeća. Upravo je to napravila Francuska u četvrtfinalu protiv aktualnih svjetskih prvaka Mađara. Gubili su 4-8 sredinom treće četvrtine, ma i prije početka valjda ih nitko nije vidio kao pobjednike, pa možete onda misliti u tom trenutku 12 minuta prije kraja. A onda... Na semaforu konačnih 11-10 za Francusku!

Dubrovnik: Susret Hrvatske i Francuske na Europskom prvenstvu u vaterpolu

Neće se, dakle, samo mjesec dana kasnije na Svjetskom prvenstvu ponoviti polufinale Europskog prvenstva u Zagrebu. Ali hoće utakmica drugog kola tog turnira u Dubrovniku, Hrvatska je pobijedila 12-7, bez problema. Takvo što, ha, bilo bi odlično kada bi se ponovilo, ali u Dohi sutra od 15.30 očekujemo dosta veću borbu za finale.

- Nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo niti sam ja ikada tako razmišljao. Kad igramo protiv Kine ili bilo koga tko je možda na papiru manje jak, ugledan, ja prema svakom suparniku imam sportski respekt. Jer, bit ću tako slobodan, mislim da samo glup sportaš može podcijeniti suparnika, jer time samo podcjenjuješ i svoj rad. Ne dolazi u obzir, a pogotovo ne u polufinalu Svjetskog prvenstva i protiv suparnika koji se zove Francuska. Svi smo svjesni toga. Znamo da igramo odličan vaterpolo, da imamo vjeru u sebe. Mi nismo pobijedili Francusku i nećemo je pobijediti sve dok to ne učinimo do 32. minute - poruka je izbornika Ivice Tucka.

Dubrovnik: Susret Hrvatske i Francuske na Europskom prvenstvu u vaterpolu

Dodati na to ne treba ništa. Jer ako su pobijedili Mađarsku, onda sigurno Francuzi vjeruju da mogu i protiv Hrvatske. Sjećamo se tih Tuckovih riječi i uoči utakmice u Dubrovniku: "Francuzi imaju nekoliko igrača koje bi svatko poželio. A Thomas Vernoux igrač je kakvog nema u svijetu vaterpola. Bez njega bi bili 40 posto slabiji".

Apsolutno se ništa nije promijenilo mjesec dana kasnije. Osim što je Vernoux još - bolji! Majstor, a još mu je 21 godina, zabio je Mađarima pet golova, uključujući i pobjednički tri sekunde prije kraja s osam metara. Ukupno 22. u pet utakmica na turniru! 

Fatović natjerao zvijezdu Srbije da izgubi živce. U 19 godina tek jednom nismo bili u polufinalu!
Fatović natjerao zvijezdu Srbije da izgubi živce. U 19 godina tek jednom nismo bili u polufinalu!
Poslušajte snimku komentatora iz Srbije: Vrijeme je za revanš... Ma nevjerojatno što je prošlo!
Poslušajte snimku komentatora iz Srbije: Vrijeme je za revanš... Ma nevjerojatno što je prošlo!

- Mađarima je onako, ‘hladno' dao 5 komada. ‘Izbušio’ je sve suparnike ovdje i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa koji je prije 10-ak godina kada je Italija postizala vrhunske rezultate, on baš bio njihov prvi centar. Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezentacija. Zato ćemo Vernouxa sigurno udvajati jer rekao sam da njega jedan čovjek ne može čuvati. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i on je sigurno danas među pet najboljih na svijetu, a vjerujem da će za koju godinu biti rijetko viđena igračka marka u planetarnom pogledu. Mlad je, potentan, potpuno je posvećen vaterpolu. Mi ćemo ga zatvoriti sigurno dupliranjem, nećemo mu dopustiti nikakav prostor. Jasno, to otvara prostor nekim drugim igračima za šut, ali bolje netko drugo nego on - dodao je Tucak.

Imaju Francuzi još jednog velikog aduta osim Vernouxa. Taj adut je na klupi i taj se adut zove Vjekoslav Kobešćak. Na papiru pomoćnik, ali zapravo onaj koji crta akcije i objašnjava igračima, sve na tečnom francuskom! Ali, ako Vjeko u dušu zna svoje igrače iz Juga, onda i oni znaju i kakve će on poteze povući. Vjeko je koautor najvećeg francuskog uspjeha u povijesti. Sljedeći će, vjerujemo, ostaviti za neke druge prilike.

Hrvatski vaterpolisti u drugom susretu Svjetskog kupa svladali Francusku

- Ovo je strašno velika stvar za francuski vaterpolo, odjeknulo je dosta jako u Francuskoj, stigle su čestitke i iz nekih vladinih tijela, s najviših razina. Ovaj rezultat će, vjerujem, još malo promijeniti budućnost francuskog vaterpola - vjeruje Kobešćak, koji je na klupi Francuza zadnje dvije i pol godine.

- Hrvatska je uz Italiju momčad koja nama najmanje odgovara. To su dvije reprezentacije s kojima Francuska nije uspjela doći ne samo do povoljnog rezultata, nego ni blizu. Hrvatska ima velik broj igrača, puno ‘oružja’ i teško je onda obratiti pozornost na sve. Centri će uvijek donijeti 10-ak igrača više, imaju vratara koji je trenutačno najbolji na svijetu i vanjsku liniju koja je vrhunska, jednako desno, kao i lijevo. Žuvela dobiva na zrelosti, Vukičević ima dimenziju više promjenom strane, Burić je ‘X-faktor’ i na sve dolazi Loren koji vodi igru i kojeg je načelno nemoguće zaustaviti. Protiv takve Hrvatske je teško igrati, ali to ne znači da se mi ne nadamo i da nećemo probati.

U jednoj bismo stvari, pak, samo malo prepravili Kobešćaka. Nije baš posve ni istina da Francuska nije došla ni blizu Hrvatskoj. Sjećamo se jako dobro Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje su nas u skupini pobijedili 9-8. Nije nam baš na ponos, ali u toj utakmici angažman nije bio kakav bi trebao biti. Bila je to jedina pobjeda Francuza u 22 utakmice dosad. 

Dubrovnik: Susret Hrvatske i Francuske na Europskom prvenstvu u vaterpolu

Uz Kobešćaka imaju Francuzi, štoviše, još malo hrvatskog štiha, splitskog! Ljevoruki Duje Živković od 10. mjeseca života živio je u Francuskoj, gdje je tada igrao njegov otac Renato Živković. Igrao je kratko i za hrvatsku reprezentaciju, na turnirima FINA kupa, ali i sam je jednom rekao da se osjeća Francuzom jednako kao i Hrvatom. Da zna Marseljezu poput Lijepe naše.

- Svi znamo gdje je Francuska bila prije nekoliko godina i gdje smo sada, kako smo se dignuli. Ovo je fantastičan rezultat. Nama je jednostavno trebala jedan pobjeda protiv velikih momčadi kako bismo potvrdili ono što jesmo, da smo postali velika momčad. Konkurentni za medalju. Hrvatska? Naravno da mislimo da možemo, jasno da ćemo ići na pobjedu, ali ako možemo igrati s Mađarima, nadam se da možemo i protiv Hrvata - poručio je Duje.

Imamo i mi još aduta. Uz kapetana Ivana Krapića, u Francuskoj godinama igra Ante Vukičević, u najboljem francuskom klubu Marseilleu, gdje mu je suigrač Vernoux.

Mislim da je ovdje sedam igrača iz Marseillea, s potpisom igre našeg trenera Kobešćaka. Znamo na čemu on inzistira, a onda i kako se za njih pripremiti. Sve se vrti oko Vernouxa koji je pokretač cijele njihove igre i energije. Najopasniji, svakako. Uz njega bih istaknuo iskusnog ljevaka Crousillata, jedan od njihovih najbitnijih igrača. Ne bih zanemario vratara Fontanija koji je imao odličan dan protiv Mađara te centar Bodegas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...
OTVORIO DUŠU

Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...

Sjeli smo na jednom divnom mjestu u Indian Wellsu. Lijepo smo popričali. O teških pet godina naše suradnje i o svemu što se događalo, od korone i svega, rekao je Ivanišević o prekidu suradnje s Novakom Đokovićem
VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.