Obavijesti

Sport

Komentari 9

Tvorac vuvuzele: Moja je truba globalni fenomen!

Tvorac vuvuzele: Moja je truba globalni fenomen!
1

Proizvod koji je usrećio milijune Južnoafrikanaca i navukao bijes svih ostalih patentirao je Neil van Schalkwyk. Možete ga pronaći u Johannesburgu

VIDEO

Kada je prije 15 godina zabio gol za mladu momčad Santosa iz Cape Towna protiv Battswooda, 22-godišnjemu braniču Neilu van Schalkwyku za oko je zapela čudna truba koju je uočio na tribinama. Kad je s njezinim izgledom povezao zvuk koji je ispuštala, u glavi poduzetnog nogometaša koji nije napravio naročitu nogometnu karijeru rodila se ideja:
- Neću taj trenutak nikada zaboraviti – izjavio je Van Schalkwyk, koji se smatra inovatorom i tvorcem vuvuzele u njenom aktualnom obliku, vidljivom ponajprije na nogometnim travnjacima u Južnoafričkoj Republici, gdje se trenutačno održava Svjetsko prvenstvo.
Radio je tada Južnoafrikanac u tvornici plastike, te danonoćno smišljao način kako metalnu trubu koju je vidio na tribinama napraviti u plastičnome i praktičnijem obliku.
- Izgubio sam tih dana radeći na vuvuzeli mnogo sna. Sada se, kada ga gube drugi jer po noći u Južnoafričkim gradovima ne mogu spavati od buke vuvuzela, ispričavam zbog toga.
Do današnjeg se dana prodalo na tisuće njegovih vuvuzela, uz kojih je mudro pod isti proizvod podvalio i čepiće za uši. Počeo je Van Schalkwyk s pet stotina truba koje je proizveo 2001. godine, da bi godinu dana kasnije jedna korporativna kompanija otkupila od njega pravo za proizvodnju 20.000 komada.
- Kad se to dogodilo, ostao sam "paf". Bio je to za mene optimalan uspjeh! Otišao sam u tom trenutku zaštititi svoj patent pod imenom "vuvuzela". Značenje te riječi opisao bih kao "zapljusnut bukom".
Njegova kompanija Masincedane Sport i dalje je nositelj prava na patent koji je obogatio Južnoafrikanca. Unatoč činjenici da se mnogi bune zbog iritantne buke koju stvara, velika većina ljudi, pogotovo mladih i djece, prihvatila je vuvuzelu koja je postala globalni fenomen. Na You Tubeu se vrte stotine filmića s vuvuzelama u naslovnoj ulozi, a tijekom ovog tjedna moglo ih se čuti u bostonskom Fenway Parku, na bejzbolskoj utakmici domaćih Red Soxa i Arizona Diamondbacksa. Čak su i u Miami Marlinsima, još jednoj američkoj bejzbol-momčadi, darovali navijačima 15.000 truba za subotnju utakmicu protiv Tampa Bay Raysa. Ovih je dana Van Schalkwyk prodao prava za izradu truba u Rusiju i Brazil, a uvoz u Njemačku već cvate uz pomoć tvrtke Urbas-Kehrberg. Za očekivati je da će od jeseni vuvuzele stolovati na mnogim europskim stadionima. Ima mnogo onih kojima se ne sviđaju. Neki se igrači i treneri na Svjetskom prvenstvu žale da zbog njih ne mogu međusobno komunicirati. Fabio Capello ima, na njegovu žalost, više razloga voljeti ih.
- Dok čujem njih, barem je teže čuti zvižduke naših navijača.
Van Schalkwyk je sa svojom zvučnom igračkom napravio sjajan posao. Hoće li se i na koji način zahvaliti čovjeku s tribina koji je, ne imajući viziju poput Van Schalkwyka, puhnuo u bezimenu trubu u pravom trenutku, ostaje za pričekati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani