Obavijesti

Sport

Komentari 1

U rukometu u Australiji dominiraju - Balkanci...

U rukometu u Australiji dominiraju - Balkanci...
7

Australska reprezentacija nije među favoritima na SP-u u Hrvatskoj, no zanimljivi su jer im okosnicu čine igrači podrijetlom iz bivše Jugoslavije

VIDEO

Dragan Jerkov i Ante Manenica su Hrvati, Bojan Stojanović, Ognjen Matić, Zlatan Ivanković, Ognjen Latinović, Nemanja Subotić i Mladen Turanjanin su Srbi, Taip Ramadani je Albanac. No svi oni za sebe ističu da su prije svega - Australci! I svi su rukometaši Australije koja će sudjelovati na SP-u u Hrvatskoj.
- Rukomet je naša poveznica s područjem odakle smo došli u Australiju. U rukometu se ispušemo, ne razmišljamo o razlozima zbog kojih smo otišli, a opet se lijepo družimo - kaže Mladen Turanjanin, jedini “balkanski Australac”, koji u obitelji ima rukometne gene. Njegov otac je svojedobno igrao za reprezentaciju Jugoslavije, a trenirao je i današnjeg vratara Osijeka, Ratka Vujovića. Mladen je u Australiju otišao 1998. godine.
Dragan Jerkov je jedini od australskih reprezentativaca podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije rođen u Australiji. Za njega se veže anegdota s prošloga SP-a u Njemačkoj. Dragan je, naime, morao prodati automobil da bi osigurao sredstva za put i boravak na natjecanju. Njegovi prijatelji iz reprezentacije u šali domeću da je za dolazak i produženi boravak u Hrvatskoj Dragan prodao i - kuću!
U četiri sudjelovanja na svjetskim prvenstvima Australija je samo jednom pobijedila, i to Grenland (26-21) u Portugalu 2003. godine. Grenland im je već u Tunisu 2005. godine uzvratio s devet golova prednosti.
Ponajbolji australski reprezentativac je vratar Ognjen Latinović, koji igra na Farskim Otocima! Njegovi prijatelji ponosno prepričavaju obrane u utakmici protiv Brazila.
- To je presedan da je igračem utakmice proglašen netko iz poražene momčadi - pričaju. S ponosom ističu i titulu “Pobjednici srca”, koju su na SP-u u Njemačkoj osvojili borbenošću i zalaganjem. A na temeljima takvog pristupa nadaju se pridobiti i hrvatsku publiku koja će ih, misle, dovesti do druge pobjede na svjetskim prvenstvima.

KARABATIĆ NAJPOZNATIJI
Najveća rukometna zvijezda s ovih prostora koja igra za neku drugu reprezentaciju Francuz je Nikola Karabatić. Otac Branko je iz Vrsina kod Trogira, a otišao je u Niš braniti za Železničar. Majka je iz Aleksinca, a obitelj se preselila u Francusku dok je mali Nikola imao 3,5 godine. Danas je ponajbolji igrač svijeta.

JUGOSLAVIJA U MALOM
Tako često nazivaju rukometnu reprezentaciju Australije. Osim Balkanaca, tamo igra nekoliko originalnih Australaca i jedan - Aboridžin.

ARGENTINSKA BRAĆA VISKOVIĆ
Za Argentinu igra Gonzalo Viscovich, čiji se djed kao petogodišnjak odselio iz Pule. U mladosti se bavio gimnastikom, a brat Martin također je rukometni reprezentativac, ali njega neće biti na ovom SP-u. Gonzalo igra lijevo krilo.

SLOVENAC I HERCEGOVAC
Još jedan argentinski reprezentativac korijene vuče iz ovih krajeva - kapetan Andres Kogovšek podrijetlom je Slovenac. Srbi Puljezević i Eklemović naturalizirani su Mađari, a Šveđanin Dalibor Doder zapravo je Hercegovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida