Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Učio je Xavija i Iniestu, a sad želi biti trener u hrvatskoj ligi

Nikica Milenković (53) godinama je bio desna ruka nizozemskog trenera Johana Cruyffa u velikoj Barceloni. Sad je skaut za Barcu, a trenirao je Xavija i Iniestu...

24sata
Foto: 24sata

Nikica Milenković pet je godina bio trener u Barceloni. Od 1991. do 1996. vodio je kadete i juniore te je bio desna ruka tadašnjeg trenera prve momčadi Johana Cruyffa.

- Godinama sam bio trener Xaviju i golmanu Victoru Valdesu, a nerijetko sam vodio i treninge na kojima su bili Iniesta i Puyol - rekao je Milenković i nastavio:- Kad je Xavi imao 15 godina, mnogi su govorili da će postati velik igrač, ali bilo je i skeptika. Govorili su kako omaleni igrač ne može postati vrhunski, da će imati velikih problema zbog visine.

Sjajni veznjak bio je kapetan kadetske momčadi i s njim nikad nije bilo nikakvih problema.

- Bio je primjer svima. Xavija su svi obožavali. Poslije treninga je često znao ostati i vježbati lijevom nogom. Ona mu je bila slabija, a sad se vidi da jednako dobro igra objema.

U La Masiju, kamenu kuću u kojoj su i danas smješteni mladi igrači Barcelone, često je navraćao sadašnji trener Katalonaca Pep Guardiola, koji je tad bio kapetan Barce.

- Kad bi došao Guardiola, svi bi bili oduševljeni. Izišao bi na trening loptom i klincima pokazivao driblinge i učio ih nogometu. Gledali su ga Xavi i Iniesta. Guardiola je ovu dvojicu veznjaka već kao kadete naučio nekim nogometnim trikovima, koje i danas izvode - kaže Nikica.

Puyol i golman Victor Valdes uvijek su bili posebno motivirani.

- Oni nisu podnosili poraz. Već su kao klinci pokazali da će biti lideri prve momčadi - rekao je 53-godišnji Crikveničanin.

"Volio bih voditi neki klub iz HNL-a"

Nikica je u nogometnoj karijeri igrao za Rijeku, Čelik iz Zenice dok je tamo bio trener Josip Skoblar te za Burgos u Španjoskoj kod Sergija Krešića. I danas je jako dobar prijatelj s velikim Cruyffom. Milenković je već godinama skaut za Barcelonu i Espanyol.

- Barca prati igrače u svim zemljama svijeta. U Hrvatskoj Kataloncima ima nekoliko zanimljivih igrača, ali teško je reći hoće li netko završiti na Nou Campu - kaže Nikica.

Želja mu je da postane trener u Hrvatskoj.

- Volio bih voditi jedan klub, ako je moguće iz HNL-a. Da našu momčad naučim svemu onome što sam naučio u Barceloni. Tamo se sve radi loptom - kazao je Milenković.

Naši partneri pišu
Message