Sport

Komentari 60

Uefa kaže 'ne može': Ipak ništa od duginih boja na Allianz Areni

Uefa kaže 'ne može': Ipak ništa od duginih boja na Allianz Areni

Nakon što su njemačke vlasti tražile da se stadion osvjetli u duginim bojama, iz Uefe je stigla povratna informacija da stadioni na kojima se igraju utakmice Eura smiju imati samo boje Uefe i reprezentacija

Njemačka reprezentacija u srijedu će, 23. lipnja u Münchenu, igrati protiv Mađarske na Allianz Areni koja je u znak podrške mađarskoj LGBT zajednici trebala svijetliti u duginim bojama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje nakon utakmic

Nijemci su preko nogometa odlučili reći što misle o političkim potezima Mađarske.

Naime, mađarski parlament podržao je zakonski prijedlog koji zabranjuje 'promicanje' homoseksualnosti među maloljetnicama što je izazvalo zabrinutost aktivista za ljudska prava, na valu sve više restrikcija koje konzervativna vlada premijera Viktora Orbana nameće LGBT osobama.

- To je novi korak prema obespravljivanju lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi. Nasilni čin nakon niza godina sustavnog ograničavanja vladavine zakona i osnovnih sloboda u Mađarskoj - objavili su minhenski vijećnici.

No, u međuvremenu je stigla informacija da je Uefa zabranila da Allianz Arena bude u duginim bojama iz razloga što stadioni na kojima se igraju utakmice Europskog prvenstva smiju imati samo boje Uefe i reprezentacija koje sudjeluju na turniru.

Kapetan i golman njemačke nogometne reprezentacije Manuel Neuer također je podržao LGBT zajednicu noseći kapetansku traku u duginim bojama na utakmici protiv Portugala (4-2), a najvjerojatnije će istu nositi i na utakmici protiv Mađarske. Prvotno je UEFA pokrenula istragu zbog poruke njemačkog kapetana iskazane trakom, ali ona je ubrzo obustavljena uz poruku kako 'simbol raznolikosti i predstavlja plemenitu svrhu'.