Obavijesti

Sport

Komentari 94

Uefa potvrdila revoluciju: Novi sustav Lige prvaka kreće iduće sezone, evo što se sve mijenja

Uefa potvrdila revoluciju: Novi sustav Lige prvaka kreće iduće sezone, evo što se sve mijenja

Neće više biti manje važnih utakmica kao dosad u grupi, svaka će se bodovati i svaki će gol potencijalno presuđivati poziciju. Čak 100 utakmica više donosi Uefa u reformi po švicarskom sustavu

VIDEO

Ova je sezona Lige prvaka posljednja po formatu s 32 kluba u osam skupina, od jeseni kreće velika Uefina reforma sva tri klupska natjecanja po švicarskom sustavu, čak 100 utakmica više po sezoni samo u Ligi prvaka i veću šansu za nogometno manje države da se dokopaju elitnog društva. Ovaj ponedjeljak novi format predstavili su na službenim stranicama Uefe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kakav je novi format Lige prvaka 2024/25.?

Umjesto osam skupina po četiri momčadi, uvodi se jedinstvena liga s 36 klubova. Svaka momčad igrat će po osam utakmica u grupnoj fazi (četiri kod kuće, četiri u gostima), i to tako da će igrati s po dva protivnika iz četiri jakosne skupine koje će biti unaprijed određene. Jedna liga znači i jedna tablica i šire nadmetanje za najbolje pozicije.

Tko popunjava četiri nova mjesta?

Jedno mjesto dobit će trećeplasirani klub iz petoplasirane lige na Uefinoj ljestvici koeficijenata, što će iduće sezone biti predsatvnik francuske lige. Drugo mjesto ide za još jednog prvaka s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije (to iduće sezone može biti i Dinamo), a treće i četvrto mjesto ide predstavnicima dvaju liga koje su ostvarile najbolji koeficijent protekle sezone.

Tko prolazi dalje i kako izgleda nokaut-faza?

Prvih osam klubova u Ligi prvaka plasira se izravno u osminu finala, klubovi od devetog do 24. mjesta razigravat će u šesnaestini finala, a oni od 25. do 36. mjesta završavaju natjecanje. Više nema transferiranja u natjecanja nižeg ranga. Kostur ždrijeba popunit će se kao na teniskim turnirima, tako da se prvi i drugi klub ligaške faze ne mogu susresti prije potencijalnog finala itd.

Što je s Europskom i Konferencijskom ligom?

Format Lige prvaka Uefa će preslikati i na Europsku ligu, gdje će također biti osam utakmica u prvom dijelu sezone (a u kvalifikacijama i izravno predstavnik HNL-a), dok će klubovi Konferencijske lige u ligaškoj fazi imati po šest utakmica.

Kad se igraju utakmice?

Ligaška faza počinje standardno u studenome, a po prvi će put imati i dva kola u siječnju. Liga prvaka igrat će se kao i dosad, utorkom i srijedom, a Europska i Konferencijska liga četvrtkom. Novost je i da će svako od tri natjecanja imati jedan ekskluzivni tjedan u kojem se neće igrati utakmice druga dva Uefina klupska natjecanja. Sve utakmice zadnjeg kola igrat će se u isto vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju