Obavijesti

Sport

Komentari 10

Uefa sprema revoluciju u Ligi nacija i kvalifikacijama za SP. Evo što će to značiti za 'vatrene'

Uefa sprema revoluciju u Ligi nacija i kvalifikacijama za SP. Evo što će to značiti za 'vatrene'

Za reprezentacije koje izbore fazu na ispadanje u Ligi nacija, a bit će ih osam, četiri više nego dosad, to će značiti i nikad kraće kvalifikacije jer će Mundijal moći izboriti u samo šest utakmica

VIDEO

Prvi dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo je završio, ostale su još utakmice play-offa krajem ožujka nakon kojih će biti poznata još tri sudionika završnog turnira u Njemačkoj, a već idući tjedan slijedi i ždrijeb (2. prosinca od 18 sati). I dok Uefa nije mijenjala sustav natjecanja u odnosu na prošla dva Europska prvenstva, iduće veliko natjecanje donosi revoluciju.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o Euru 2024.

Pokretanje videa...

Sve o Euru 00:42

Svjetsko prvenstvo 2026. u Sjevernoj Americi, čiji će domaćini biti Kanada, SAD i Meksiko, prvi će put imati 48 reprezentacija, u 12 skupina po četiri, u kojima će napredovati prve dvije i čak osam najboljih trećeplasiranih u šesnaestinu finala. To je prva promjena u sustavu natjecanja SP-a još od Francuske 1998., kad je proširen s 24 na 32 momčadi.

Sve konfederacije povećanjem broja sudionika za 16 dobile su više predstavnika, pa tako i Uefa, iz koje će se kvalificirati 16 selekcija umjesto dosadašnjih 13. Umjesto devet ili deset kvalifikacijskih skupina po pet ili šest reprezentacija, Europa će ih imati čak 12 po četiri ili pet reprezentacija.

Cijele kvalifikacije u dva i pol mjeseca

Naime, od iduće jeseni u planu je reforma Lige nacija po kojoj će, umjesto samo pobjednika skupina, u razigravanje za pobjednika tog natjecanja napredovati po dvije selekcije iz svake skupine, a one će se u ožujku 2025. boriti za Final Four. Te reprezentacije bit će u skupinama sa samo četiri momčadi i cijele kvalifikacije odigrat će u dva i pol mjeseca, po dvije utakmice u rujnu, listopadu u studenome. Ostali će igrati i u ožujku i u lipnju kao dosad.

Na Mundijal će se plasirati pobjednici svih 12 skupina, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije uz četiri najbolje rangirane momčadi iz Lige nacija koje se nisu izravno plasirale. Njih 16 će se kroz četiri mini-turnira boriti za još četiri mjesta u ožujku 2026.

Fifa je dosad za određivanje jakosnih skupina prilikom ždrijeba kvalifikacija koristila svoju ljestvicu. Kad bi to tako bilo i idući put, Hrvatska bi imala velike šanse biti među 12 nositelja jer je trenutačno osma europska selekcija, a 13. Austrija za "vatrenima" zaostaje 171 bod i moralo bi se dogoditi čudo da ih prestigne.

Još nema potvrde hoće li Fifa doista koristiti svoj ranking iz studenog iduće godine za određivanje nositelja ili će posegnuti za plasmanom u Ligi nacija, što je bio Uefin kriterij pri ždrijebu za idući Euro. To bi, međutim, moglo dovesti do paradoksa jer je, primjerice, Engleska ispala u drugi razred i ne bi mogla biti iznad Izraela, BiH, Srbije i Škotske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika