Obavijesti

Sport

Komentari 18

Uf, zahtjevna je skupina! A ja se napokon osjećam vrhunski

Uf, zahtjevna je skupina! A ja se napokon osjećam vrhunski
1

Nije na meni da pričam o strancima i ne želim sad sebe stavljati u prvi plan. Na Savezu i izborniku je da odluče što žele o tome, rekao nam je Roko Leni Ukić koji bi se u veljači trebao vratiti u reprezentaciju...

VIDEO

Prvi problem je riješen. HKS je u suradnji s Vladom RH uspio osigurati domaćinstvo te ćemo u Splitu igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. Saznali smo i skupine, a po viđenome, itekako je moglo i puno lakše. 

Pokretanje videa...

00:38

A tu sad dolaze i drugi problemi, a jedan je od tih kako zaustaviti Nijemce, Ruse i Brazilce. Bez ikakvog podcjenjivanja, Meksiko i Tunis su razina ispod i pobjeda protiv tih reprezentacija je već praktički osigurana. Popularnost košarke je u tim zemljama kao popularnost curlinga u Hrvatskoj, znači nula bodova. 

🏆 U Split na Olimpijski kvalifikacijski turnir dolaze Brazil, Njemačka, Rusija, Meksiko i Tunis! Kako vam se sviđa skupina? #FIBAOQT #OI2020 #iznadsvegaHrvatska 🇭🇷

Objavljuje Hrvatski košarkaški savezSrijeda, 27. studenoga 2019.

Kada pričamo o našoj reprezentaciji, ne možemo ne spomenuti Roka Lenija Ukića (34). Reprezentativna ljeta bila su nezamisliva bez njega, čovjek koji je i pod bolovima igrao za reprezentaciju te pokazao značenje nošenja svetog dresa. To je onaj tip igrača koji bi i s jednom nogom igrao za repku. Legendarni play je godinama vodio igru naše reprezentacije, a sad ćemo ga opet, nakon dvije godine i neugodnog poraza od Rusa na Eurobasketu, vidjeti u najdražem dresu. Što Roko kaže o skupini?

- Ha, pa prilično je zahtjevna grupa. Imamo tu četiri podjednake momčadi i svatko može proći. Ne bih nikoga posebno izdvajao, ali rekao bih da možemo proći. Što se tiče prijašnjih kvalifikacija, rekao bih da je tamo situacija bila ipak nešto teža. Imali smo Talijane i Tunižane u grupi, pa smo igrali protiv Grčke koja je imala Antetokounmpa. Nismo preplaćeni na prolazak jer smo ipak dobili Wild Card zbog prijašnjih uspjeha i dobrih rezultata. S Tunisom smo već igrali i u Torinu, a Meksiko je ipak nešto lošija momčad - javio nam se Ukić iz Francuske gdje nastupa za drugoligaša Antibes Sharkse.

Hrvatska je 2016. godine u Torino stigla bez prevelikih očekivanja. Dobili smo jako tešku skupinu s Talijanima i Grcima i težak zadatak je bio pred nama, ali pokazali smo karakter. Na krilima nevjerojatnog Bojana Bogdanovića srušili smo i Grke i Talijane i osigurali plasman na Olimpijske igre gdje smo zapeli u četvrtfinalu. A kako smo tamo samo igrali. Rušili smo i Argentince, Brazilce, a ona Šišijeva blokada nad Gasolom za pobjedu protiv Španjolske je nešto najslađe. Nažalost, Srbi su u četvrtfinalu ipak bili prejaki.

No vratimo se na Torino. Tada smo došli u najjačem sastavu i sa svim NBA igračima koje smo tada imali na raspolaganju. Kakva će situacija biti ovaj put?

Nizozemska - Hrvatska

- Naravno da se čujem s NBA igračima. To su moji prijatelji, s Bogdanovićem sam godinama igrao. On je jako napredovao i jako je
motiviran da osvoji nešto s reprezentacijom. Puno je toga napravio u karijeri, ali to mu je posebna želja. Što se tiče Šišija, on isto
jedva čeka nastup u reprezentaciji, nadam se da će svi dođi na najvećem mogućem nivou. 

A Hezonja?

- Znam da on ima želju, a sad ostalim stvarima ne mogu pričati. Ne znam ja kako će Savez i izbornik odlučiti, to je njihova stvar. Ali znam da ima želju da zaigra - odgovorio je Roko na vječno pitanje s kojim se bavimo već tri godine - kaže Roko.

Hezonja trenutačno igra u Portlandu, a za reprezentaciju je posljednji put nastupio u Riju. Od tada se nije odazivao izbornicima, ali čini se da bi se ovaj put stvari mogle promijeniti. Hrvatska će, možemo slobodno priznati, biti sigurno jača nego prije tri godine. Sada na raspolaganju imamo sva sjajna centra u liku Ante Žižića i Ivice Zupca koji igra jako dobro u Clippersima. Tu je i Dragan Bender koji se pak bori za minutažu u Bucksima igrajući za Wisconsin Herd u G-ligi. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni Luku Šamanića koji je u San Antoniju, koji su ga pak odmah prebacili u Austin Spurse.

Hrvatska se nakon čak 28 godina vraća u Split. Spaladium Arena će po prvi put ugostiti hrvatske košarkaše, a to ima posebno značenje za Roka koji je ipak splitsko dijete.

Preko Ace po Olimpijske igre: Brazil i Rusija dolaze u Split
Preko Ace po Olimpijske igre: Brazil i Rusija dolaze u Split

- Što se tiče Splita, drago mi je da napokon tamo igramo. Nije da je Hrvatska i igrala puno utakmica kući, ali mogla se organizirati neka prijateljska utakmica, no nije na meni da o tome pričam. Što se tiče domaćinstva, ovo sigurno nismo dobili na lijepe oči. Neki ljudi su itekako morali raditi da bi to dobili i stvarno im čestitam na tome. Velika je stvar da smo dobili kvalifikacije.

A kako njemu ide? Ukić trenutačno nastupa za francuskog drugoligaša Antibes. Statistika je sjajna, ali najbitnije je da nema ozljeda. E tada Roko može neometano pokazati što zna.

- Što se mene tiče, osjećam se vrhunski, ali stvarno. I najbolje u posljednjih pet godina. Iskoristio sam ovo ljeto da radim na sebi, da
riješim neke probleme i mogu reći da sam stvarno zadovoljan. Da nije tako, ne bih se ni dovodio u kontekst reprezentacije. Želim za Hrvatsku dati koliko mogu, a ne vucarati se po terenu i hvaliti se da sam igrao u Spaladium Areni. Uvjeren sam da nisam niti jedan posto lošiji igrač nego što sam bio 2016. A tad sam bio jedan od nositelja igre u reprezentaciji - priznaje Ukić.

Što kaže izbornik?

- Pričao sam s Veljkom i stavio sam mu se na raspolaganje ukoliko on misli da sam potreban ekipi. On je zainteresiran i rekao sam da ako budem zdrav, da ću doći. Sezona je živa, ali vidjet ćemo. 

ALBA Berlin vs. Bilbao Basket

Vruća tema oko reprezentacije su uvijek stranci. Mnogi košarkaški stručnjaci zagovaraju dolazak stranog playmakera, ali Dino Rađa i Stojko Vranković su izričito protiv toga. Veljko Mršić je rekao da nema ništa protiv toga, ali što kaže Roko?

- Nije na meni da pričam o strancima i ne želim sad sebe stavljati u prvi plan. Na Savezu i izborniku je da odluče što žele o tome - kratak je bio Ukić što se tiče te teme.

Čujem se sa svim igračima, a politika Saveza je bez stranaca
Čujem se sa svim igračima, a politika Saveza je bez stranaca

Roko je košarkaš koji je tijekom cijele karijere osjetio mnoge košarkaške klime, a na početku sezone dobio je ponudu iz Francuske koju nije mogao odbiti. Antibes Sharksi su našem playu 14. klub u karijeri, a kako je zadovoljan drugoligaškim rangom?

Gruzija - Hrvatska

- Zadovoljan sam sezonom u Arbinesu. Dobra je razina košarke i mišljenja sam da ni jedan hrvatski klub ne bi osvojio tu ligu, a
mogu reći da bi s klubovima iz lige problema imali klubovi iz donjeg dijela ljestvice ABA lige. Nije to liga stranaca, igra se na fizikalije i mogu reći da imam jako dobre statistike. Liga je jako izjednačena, u sredini tablice smo, ali još ima dovoljno vremena za pomak na bolje - zaključio je Roko.

Za kraj našeg razgovora poželjeli smo mu puno zdravlja jer znanje već posjeduje. A kada je zdrav i bez ozljeda, onda je pravi. Takav će nam itekako trebati u kvalifikacijama za Eurobasket u veljači, a onda i u kvalifikacijama za OI u lipnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani