Obavijesti

Sport

Komentari 57

Uh, kakav izbor: Koga biste za protivnika Dinamu u idućoj fazi?

Uh, kakav izbor: Koga biste za protivnika Dinamu u idućoj fazi?

Dinamo je drugi put u povijesti prošao skupinu Europske lige, a ovog puta je nositelj i sigurno će izbjeći Šahtar, Ajax, Club Brugge i Manchester United koji 'dolaze' iz Lige prvaka

VIDEO

Dinamo je uoči zadnjeg kola već osigurao prolazak, ali je svejedno pobijedio moskovski CSKA na Maksimiru (3-1) i tako oborio rekord za najdužu minutažu bez primljenog gola u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige (525).

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo zaključio sjajnu europsku jesen

Pokretanje videa...

Dinamo zaključio sjajnu europsku jesen 03:48

Baš je Hrvat, Kristijan Bistrović, taj koji je zabio Dinamu i tako mu ne dopustio da kroz grupnu fazu prođe bez primljenog gola.

Gvardiolu jedinom sve minute, Franjić igrao više i od Petkovića, Majer najbolji strijelac i asistent
Gvardiolu jedinom sve minute, Franjić igrao više i od Petkovića, Majer najbolji strijelac i asistent

Dinamo će na ždrijebu 14. prosinca biti nositelj i tako sigurno izbjeći trećeplasirane iz Lige prvaka - Šahtar, Ajax, Club Brugge i Manchester United, a mogu ih 'zapasti' Salzburg, Olympiakos, Krasnodar i Dinamo Kijev.

Salzburg je igrao borbeno u teškoj skupini s Bayernom i Atleticom pa je ovakav rasplet bio i očekivan. Austrijanci igraju brz i otvoren nogomet i sigurno bi bili jedan od težih mogućih Dinamovih protivnika. Dinamo Kijev također nije imao sreće u ždrijebu. Kuglice su ih poslale u grupu s Barcom i Juventusom te su Europsku ligu izborili pobjedom nad Ferencvarošom.

Krasnodar je grupnu fazu završio iza Seville i Chelseaja, a ispred Rennesa te možemo reći da bi Rusi bili protivnik 'po mjeri' za zagrebačku momčad. Dinamo se ne bi trebao žaliti ni ako izvuku Olympiakos, koji je u grupi sa Man.Cityjem, Portom i Marseilleom s tri boda izborio Europsku ligu s tim da su pobjedu ostvarili u prvom kolu da bi sljedećih pet u nizu izgubili - idealno za 'modre'.

Od Dinama su u Europskoj ligi uspješnija tri kluba! Oršić: Koga god izvučemo, ravnopravni smo
Od Dinama su u Europskoj ligi uspješnija tri kluba! Oršić: Koga god izvučemo, ravnopravni smo

To su bili mogući protivnici koji su kao trećeplasirani u LP osigurali šesnaestinu finala, a od ovih iz Europske lige Dinamo potencijalno može igrati protiv svakog drugoplasiranog u grupi - osim Wolfsbergera.

Prvi od njih su švicarski Young Boysi, koji su u izravnom dvoboju za prolaza pobijedili Cluj. Upravo su Švicarci 2018. pobijedili Dinamo za doigravanju za Ligu prvaka pa, eto, 'modrima' motiva sigurno neće nedostajati.

Evo još jednih kojima se Dinamo želi revanširati - Benfica. Upravo je portugalski klub taj koji je zaključio zadnje Dinamovo 'europsko proljeće' Dinamo je pobijedio domaću utakmicu (1-0), ali je Benfica pokazala klasu (3-1) na  'Luzu' i izbacila Dinamo. Iako ni u ovoj potencijalnom susretu 'modrima' neće nedostajati motiva, možda je ipak bolje se susretnu s Benficom u kasnijoj fazi natjecanja.

Lisabon: Benfica i Dinamo u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige

Portugalska Braga također ne bi bila idealan protivnik, kao i francuski Lille koji je razmontirao Milan u gostima (0-3), ali je u konačnici ispustio prvo mjesto u grupi.

Najteži potencijalni protivnik Dinama je svakako Real Sociedad, drugoplasirana momčad La Lige koja ove godine igra odličan nogomet, iako se mora priznati, puno bolji u domaćem prvenstvu nego u Europi.

Španjolci imaju još jednog predstavnika u vidu Granade, a Dinamo bi se s njima mogao 'pohrvati' bez problema. Iako je odlično ušla u domaće prvenstvo, u zadnjih pet kola ne znaju za pobjedu (tri poraza i dvije neriješeno).

Generacije modrih navijača ovo su sanjale: Plavi stroj - melje!
Generacije modrih navijača ovo su sanjale: Plavi stroj - melje!

Dinamo bi svakako trebao biti favorit ako ga kuglice spoje s praškom Slavijom, Moldeom, Maccabijem pa i Royal Antwerpenom koji je u zadnjem kolu u izravnoj borbi za prvo mjesto izgubio od Tottenhama. 

Slavia je u zadnjem kolu uvjerljivo (4-0) izgubila od Leverkusena, ali ta utakmica svakako ne bi trebala biti mjerilo budući da se radi o vodećoj momčadi češkog prvenstva, a i u skupini su došli do više nego respektabilne četiri pobjede.

Dinamo bi europsku utakmicu na 'neeuropskom tlu' mogao odigrati protiv Maccabija koji je grupu završio ispod Villarreala, a iznad Sivasspora i Qarabaga. 

Molde je, pak, stari znanac zagrebačke momčadi. Dinamo je protiv norveške momčadi igrao 2015. u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Na Maksimiru je utakmica završila neriješeno (1-1) da bi Dinamo gostujuću utakmicu otvorio s brza tri gola nakon čega se Norvežani nisu predali nego izjednačili, ali Dinamo je u konačnici prošao dalje zbog golova u gostima.

Royal Antwerpen izgubio je u posljednjem kolu grupne faze od Tottenhama (2-0), ali nikako se ne smije zaboraviti da su ih doma 'tukli' 1-0.

I za kraj - Crvena zvezda. Godinama najbolja srpska momčad ove je sezone u grupi pretrpjela samo jedan poraz, onaj gostujući od Hoffenheima. Ova potencijalna utakmica je naspram ostalih sasvim 'nešto drugo'. Pritisak domaće javnosti bio bi prisutan na obje strane pa je pitanje tko bi 'izgorio', a tko 'glavom' odigrao ovu utakmicu. 

Europa League - Red Star Belgrade vs CSKA Moscow

Svima nam je poznata zbog nereda nikad odigrana utakmica na Maksimiru koja je ujedno praktički i označila početak Domovinskog rata, iako se prvenstvo te godine odigralo do kraja. 

Posljednja utakmica ovih dvaju klubova odigrala se 18. svibnja 1991., dan prije održavanja referenduma o samostalnosti u Hrvatskoj, a Dinamo je pobijedio Zvezdu 3-2.

Dinamo sad čeka ždrijeb, ovo je 15 potencijalnih suparnika... i sve ih 'plavi' mogu preskočiti!
Dinamo sad čeka ždrijeb, ovo je 15 potencijalnih suparnika... i sve ih 'plavi' mogu preskočiti!

Ždrijeb će se održati 14. prosinca u 13 sati, a utakmice igrati 18. i 25. veljače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe